• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

A gyógyszerkutatás sikertermékei - 7. rész

100 éves az Egis

Az EGYT kutatóinak sikere az originális készítmények fejlesztésében.

Az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyárban folyó eredeti gyógyszerkutatás eredménye több originális készítmény felfedezése és forgalomba hozatala volt. Ezek közül az egyik legjelentősebb az értágító, simaizom görcsoldó benciklán, amelynek szabadalmát 1964-ben jegyezték be. A készítményt 1966-ban hozták forgalomba a magyar piacon, később Németországban is forgalmazták, ami igen komoly presztízst jelentett a vállalatnak. A gyógyszer jelentős exportbevételt ért el és számos országban vált sikertermékké.

Az EGYT kutatói a kor terápiás elvárásainak megfelelő készítmények fejlesztésében több alkalommal is sikerrel működtek együtt a Gyógyszerkutató Intézet munkatársaival, közös munkájuk eredménye a trimetozin, a metofenazát és a guanazodin.

A benciklán feltalálásáért 1985-ben Állami Díjjal jutalmazottak: dr. Budai Zoltán vegyészmérnök, laboratóriumvezető; dr. Erdélyi Andorné dr. Petőcz Lujza, farmakológus szakorvos, laboratóriumvezető; dr. Kenderfi József közgazdász, kereskedelmi igazgató; Mészáros Róbert vegyész, termelési főosztályvezető; dr. Pallos László vegyészmérnök, kutatási igazgató.

Az 1960-as években folytatódott a központi idegrendszerre ható szerek fejlesztése és előállítása. Hamarosan, 1966-ban megszületett az újabb originális EGYT-készítmény, a központi idegrendszerre ható tofizopam, mely 1974-ben került a hazai piacra, majd exportja is elindult többek között Franciaországba, Argentínába, valamint Japánba – ez utóbbi helyen a készítmény különösen nagy sikert aratott. A tofizopam hatóanyaggal kapcsolatos tudományos közlemények száma mára meghaladja a százat. A vállalat e két originális terméke ma is az Egis húsz legnagyobb forgalmú terméke között szerepel.

A Novitates tudományos értesítő orvosoknak és gyógyszerészeknek készült 

A vállalat mindig nagy hangsúlyt fektetett az orvosok, gyógyszerészek tudományos továbbképzésére. Tudományos értesítő folyóiratában, a Novitatesben (először a Wander-időkben, 1942-ben jelent meg, majd a háború után újraindították) folyamatosan tájékoztatta termékeiről a hazai gyógyítókat. 1963-ban a Libri Medicamentorum című könyvsorozatban pedig elsősorban originális felfedezéseiről és saját fejlesztésű készítményeiről adott közzé orvosoknak, gyógyszerészeknek és vegyészeknek egyaránt érdekes információkat. Az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár – megőrizve a hagyományokat – neves grafikusok munkáival népszerűsítette készítményeit. A napi- és hetilapokban, színes újságokban megjelenő rajzos reklámok mellett a Magyar Rádió az 1960-as években többszereplős jeleneteket is sugárzott az EGYT termékeit hirdetve

Sorozatunk előző és további részei itt olvashatók

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink