• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

Százéves az Egis - 1. rész

100 éves az Egis 2013.09.02 07:00

Hogyan vált hatvanfős vállalkozásból közel négyezer főt foglalkoztató nemzetközi cégcsoporttá.

Idén ünnepli alapításának századik évfordulóját az Egis, Magyarország és Közép-Kelet-Európa vezető gyógyszergyárainak egyike. Sorozatunk bemutatja, hogyan vált e száz év során hatvanfős vállalkozásból közel négyezer főt foglalkoztató nemzetközi cégcsoporttá.

Az Egis története 100 éve, 1913-ban Budapesten kezdődött, amikor Balla Sándor gyógyszerész a svájci dr. Albert Wanderrel közösen megalapította a Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyárat. A vállalat múltjának része öt kisebb gyógyszercég története is, melyeket az 1948-as államosítást követően csatoltak a Wanderhez. Így jött létre az állami nagyvállalat: az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár, mely 1985-ben vette fel az Egis nevet. A vállalat 1991-ben részvénytársasággá alakult. A Budapesti Értéktőzsdére 1994-ben vezették be részvényeit, melyeknek 51 százalékát 1995-ben megvásárolta a francia Servier gyógyszergyár. Napjainkra az Egis Közép-Kelet-Európa meghatározó gyógyszergyárainak egyikévé vált, Magyarországon fejlesztett és gyártott termékei a világ hatvan országában kaphatók. E száz év során a vállalat folyamatosan fejlődött, egyvalami azonban változatlan maradt: az Egis az egészség, az élet és a minőség védelmét szolgálja.

A Dr. Wander Rt. alapítása
A Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyár Részvénytársaság története az alapító Balla Sándor nevéhez fűződik, aki 1881-ben a Temes menti Lugoson született. Miután Kolozsváron gyógyszerész diplomát szerzett, nyugati tanulmányútra indult, mint oly sok korabeli drogista. Hazatérte után az ambiciózus fiatalember először Hódmezővásárhelyen vásárolt gyógyszertárat, majd 1910-ben a pesti Erzsébet körút 56. szám alatt nyitott patikát és laboratóriumot, valamint Therapeutikus Közlemények címmel havilapot is kiadott. Balla nagy álma azonban az volt, hogy gyógyszert gyártson Magyarországon, ezért felvette a kapcsolatot a keleti piacok felé forduló svájci Dr. Wander A.G. tulajdonosával, dr. Albert Wanderrel. A sikeres tárgyalások eredményeként megalapították és 1913. február 19-én bejegyezték az új részvénytársaságot Budapesten. A Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyár részvényeinek 40 százaléka felett Balla Sándor vezérigazgató rendelkezett, míg a részvények 51 százalékát a magyar vállalatot elnöklő dr. Albert Wander birtokolta.

A Wander gyár a Keresztúri úton egy korabeli pasztellképen

A részvénytársaság alapszabályának kidolgozásakor Balla a magyar vállalat számára szellemi szabadságot, valamint kedvező exportlehetőségeket alakított ki. Néhány hónap alatt felépült a kőbányai üzem, ahova a gépeket magyar gyárak szállították svájci tervek alapján. 1914 elején ötven munkással és tizenkét irodai alkalmazottal megkezdődött a termelés. Itt készült a legendás Ovomaltine, ami hazánkban is hamar népszerű lett. A korabeli Budapest-térkép „Ovomaltine gyár" néven tünteti fel a telephelyet.

A Wander főzőháznak nevezett épülete – itt készültek a tápszerek

Dr. Georg Wander vegyészmérnök 1865-ben Bernben alapított laboratóriumot, az ő találmánya volt a 19. században gyakori alultápláltság kezelésére szolgáló malátakivonat. Halála után fia, dr. Albert Wander továbbfejlesztette a készítmény összetételét és gyártási technológiáját, a malátakivonathoz egyéb magas tápértékű összetevőket – tojást, tejet és kakaóport – adott. Az új összetételű termék, az Ovomaltine 1904-ben került piacra, és rövid idő alatt hatalmas sikert aratott.

Ovomaltine reklám az 1930-as évekből

Hazánkban az Ovomaltine éppúgy népszerű volt a háztartásokban, mint a sportolók körében. Egy korabeli reklám szerint „Petschauer Attila az olimpiászon csak Ovomaltine-nal táplálkozott, mert egyedül ez képesítette fokozott teljesítményekre". Nagy írónk, Karinthy Frigyes találmánya volt az „ÓVÓMALTIN" elnevezés a „gondoskodó" Wander-termékre. A Wander plakátok és szórólapok a múlt század első felében készült kereskedelmi nyomatok között kiemelkedő alkotásoknak számítottak. Tevan Andor békéscsabai kiadó- és nyomdavállalata az 1930-as évek derekától kezdődően szállította az igényes kivitelezésű, színes termékismertetőket és gyógyszercsomagoló anyagokat.

A sorozat további részei

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink