• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

A reflux betegségről

Címoldal 2003.06.03 01:00 Forrás: M & H Kommunikáció

A reflux betegség a leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés, tüneteit a népesség közel fele tapasztalja.

Annak ellenére hogy a reflux betegség sok esetben nagyobb mértékben rontja a beteg életminőségét, mint a fekélybetegség, a kezeletlen magas vérnyomás, illetve a szívbetegség, kevesen ismerik és sokan nincsenek tisztában a kezelési lehetőségekkel, így saját gyógyulási esélyükkel sem.

Röviden a refluxról
A reflux az a jelenség, amelynek során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. A reflux egészséges embernél, természetes körülmények között is előfordul, panaszt azonban nem okoz mindaddig, amíg a nyelőcső nyálkahártyát védő és károsító tényezők egyensúlyban vannak. Ha ez az egyensúly felborul, és a folyamat állandósul, előbb-utóbb jelentkeznek annak következményei, vagyis kialakulnak a reflux betegség tünetei. A reflux következtében jelentkező panaszok, tünetek, esetleg szövődmények összessége a reflux betegség, amelyet az angol elnevezés (Gastro-Oesophageal Reflux Disease) alapján GERD-nek is neveznek a szakirodalomban.

Miről ismerhető fel a reflux betegség?
A reflux betegség gyakran más kór álarca mögé bújva jelentkezik. A betegség klasszikus tünete a gyomorégés, illetve a savas visszafolyás (regurgitáció). A gyomorégés a betegek tapasztalatai szerint a szegycsont mögött jelentkező, a mellkas és a nyak felé sugárzó égető érzés formájában jelentkezik, általában étkezés után néhány órával. A fájdalmat különböző tevékenységek (lehajolás) és testhelyzetek (lefekvés) tovább fokozhatják. A savas visszafolyás azt jelenti, hogy a savas gyomortartalom kisebb mennyiségben visszajut a szájba, ami a betegnek rendkívül kellemetlen, kesernyés jellegű szájízt okoz.

A GERD nem klasszikus tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom, a köhögés és egyéb légúti tünetek. A reflux betegség okozta mellkasi fájdalmat – amely utánozhatja koszorúér eredetű szívbetegség tüneteit is – a betegek a szegycsont mögötti szorító vagy égető érzésként írják le, amely a hátba, állba, karokba vagy nyakba sugárzik. A légúti tünetek közé tartozik az asztma, a krónikus köhögés, az arcüreg-, tüdő- és gégegyulladás, valamint a rekedtség. Ez utóbbi tünetek oka, hogy a garat és a gége még a nyelőcsőnél is gyengébb védelemmel van ellátva a gyomorból visszaáramló sav károsító hatásával szemben.

Hogyan diagnosztizálják a reflux betegséget?
A diagnózis megállapítása általában a tünetek alapján történik, amelyet a gyógyszeres kezelésre adott válasz erősít meg. Eszközös beavatkozással járó diagnosztikus vizsgálatokra akkor van szükség, ha a tünetek elhúzódóak, kezelésre nem reagálnak, illetve ha a nyelőcsőben vagy azon kívül szövődmény gyanúja merül fel. Ezek közé tartozik az endoszkópia (nyelőcső-tükrözés), a 24 órás pH-monitorizálás (a savas hatás mérése a nyelőcsőben), és a manometria (a nyelőcső izmainak és alsó záróizmának nyomásmérése).

Hogyan kezelhető a reflux betegség?
A GERD kezelésének célja a nyelőcsőbe jutó savas gyomortartalom irritáló hatásának csökkentése, amelynek módszere – az életmódbeli változtatások mellett – a gyógyszeres terápia. Ma a protonpumpa-gátlók (PPI) csökkentik leghatékonyabban a gyomorsav elválasztást. Az új generációs protonpumpagátlóknak gyors, egyenletes a hatásuk, már az első 24 órában jelentősen enyhítik vagy akár meg is szüntetik a refluxos panaszokat. A kezelés jellegét mindig a betegség megjelenési formája határozza meg. Más módszer alkalmazására van szükség akkor, amikor a tünetek ritkábban, szakaszosan vagy enyhe formában jelentkeznek, mint amikor tartós, hosszú ideje fennálló, súlyosabb tünetekről van szó. Ha a kezelés nem vezet eredményre, illetve a beteg állapota romlik, szükség lehet műtéti beavatkozásra is.

Tévhitek
A reflux betegséggel, annak kezelésével, illetve kezelhetőségével kapcsolatos hiányos ismeretek számos tévhit elterjedéséhez vezettek. A leggyakoribbak a következők:

• A gyomorégést nem lehet kordában tartani, megszüntetni
A gyomorégésben szenvedő embereknek nem kell tűrniük a szenvedést. Az étkezés és az életmód terén bevezetett változtatások, valamint az orvos által felírt savtermelést gátló gyógyszerek a legtöbb betegnek megkönnyebbülést jelentenek.
 
• A gyomorégés jelentéktelen panasz
A gyomorégés igen elterjedt, de korántsem elhanyagolható tünet. A rendszeres gyomorégés jelentősen befolyásolja mindennapi életünket, sőt az esetek többségében éjszakai pihenésünket is zavarja. Alvás közben a visszaáramló savas gyomortartalom fekvő testhelyzetben hosszabb ideig marad a nyelőcsőben kifejtve károsító hatását. Az éjszakai saváttörésnek is nevezett jelenség a gyomorégésre panaszkodó betegek mintegy 80%-ának keseríti meg rendszeresen éjszakai pihenését. A gyomorégés, illetve az éjszakai saváttörés – tartós fennállása és nem megfelelő kezelése esetén – szövődményeket okozhat, amelyek azonban orvosi kezeléssel megelőzhetők.

• A savcsökkentő gyógyszerek szedése akadályozza az étel megemésztését
A gyomrunkban termelődő sav kettős szerepet tölt be: segít az étel megemésztésében és elpusztítja a káros baktériumokat. A gyomorsav a gyomorban termelődő enzimekkel együtt vesz részt az emésztésben, ahhoz szükséges, hogy az emésztőenzimek működni tudjanak. A savcsökkentő gyógyszerek nem gátolják meg teljesen a gyomorsavtermelést, így továbbra is megmarad az a savas közeg, amely biztosítja az emésztőenzimek működését.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink