• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Örökölhetô-e a reflux betegség?

Címoldal 2003.06.03 01:00 Forrás: M&H Communications

A refluxos betegek nagy részénél felvetôdik a kérdés, vajon betegségük örökölhetô-e.

Ez érthetô, sokuk szülei, illetve testvérei szenvednek ebben a betegségben. Bár néhány vizsgálat már kimutatta, hogy a vér szerinti rokonok között gyakoribb a reflux betegség, ennek oka még nem egészen tisztázott. A háttérben állhatnak az örökölt gének, de az okok lehetnek a családtagokra jellemzô életmódbeli tényezôk, szokások is.

Mit mutatnak a kutatások?
2002 januárjában végeztek egy nagyszabású vizsgálatot, amely a reflux betegség öröklôdésének lehetôségeivel foglalkozott.
A kutatás során 55 évesnél idôsebb svéd ikerpároknál vizsgálták a gyomorégés tüneteinek meglétét vagy hiányát. A következô tünetekre kérdeztek rá: gyomorégés, szegycsont mögötti égô érzés, illetve keserű vagy savanyú jellegű folyadék visszajutása a szájüregbe. Kérdéseket tettek fel abból a célból is, hogy a szív eredetű mellkasi fájdalmakat elkülönítsék a gyomorégés okozta fájdalmaktól.

Összesen 8401 ikerpár vett részt a felmérésben, amelyeknek mindkét tagját vizsgálták. Külön csoportba sorolták a teljesen azonos génállománnyal rendelkezô egypetéjű ikreket és a kétpetéjű ikreket, akiknek genetikai állománya csak fele arányban egyezik meg. A kétpetéjű ikreket további két csoportra osztották annak alapján, hogy egyneműek vagy külön neműek voltak-e. Az ikerpárok mindkét tagjánál jelentkezô reflux betegség tüneteinek gyakoriságát összehasonlították az egynemű és a külön nemű ikerpárok csoportjai között.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a kétpetéjű ikerpárok között a lány ikerpárok 14%-a, a fiú ikerpárok 13%-a szenvedett reflux betegségben. Az egypetéjű ikrek csoportjában a lány ikerpárok mindkét tagjánál az esetek 33%-ában, a fiú ikerpárok mindkét tagjánál pedig 29%-ban találtak reflux betegségre utaló tüneteket. Amint az eredmények is mutatják, a genetikailag teljesen azonos egypetéjű ikrek csoportjában a reflux tünetei kétszer nagyobb arányban jelentkeztek, mint a genetikai állományukban csak félig azonos kétpetéjű ikreknél.

A kutatás második felében azt vizsgálták, hogy az örökölt gének mennyire fontosak más tényezôkkel összehasonlítva. A vizsgálat eredményei szerint az örökölt gének 31%-ban voltak felelôsek a reflux betegség kialakulásáért. Ez azt jelenti, hogy az örökölt géneknek valószínűleg fontos szerepe van a betegség kialakulásában, de a legtöbb refluxos eset kialakulásáért egyéb okok felelôsek. Sajnos azonban nem tudni pontosan, melyek ezek a tényezôk. A vizsgálat eredményei ugyanis azt mutatták, hogy a dohányzás, a túlsúly, illetve alkoholfogyasztás nem tartoznak igazán a refluxot kiváltó okok közé.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink