• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Örökölhetô-e a reflux betegség?

Címoldal 2003.06.03 01:00 Forrás: M&H Communications

A refluxos betegek nagy részénél felvetôdik a kérdés, vajon betegségük örökölhetô-e.

Ez érthetô, sokuk szülei, illetve testvérei szenvednek ebben a betegségben. Bár néhány vizsgálat már kimutatta, hogy a vér szerinti rokonok között gyakoribb a reflux betegség, ennek oka még nem egészen tisztázott. A háttérben állhatnak az örökölt gének, de az okok lehetnek a családtagokra jellemzô életmódbeli tényezôk, szokások is.

Mit mutatnak a kutatások?
2002 januárjában végeztek egy nagyszabású vizsgálatot, amely a reflux betegség öröklôdésének lehetôségeivel foglalkozott.
A kutatás során 55 évesnél idôsebb svéd ikerpároknál vizsgálták a gyomorégés tüneteinek meglétét vagy hiányát. A következô tünetekre kérdeztek rá: gyomorégés, szegycsont mögötti égô érzés, illetve keserű vagy savanyú jellegű folyadék visszajutása a szájüregbe. Kérdéseket tettek fel abból a célból is, hogy a szív eredetű mellkasi fájdalmakat elkülönítsék a gyomorégés okozta fájdalmaktól.

Összesen 8401 ikerpár vett részt a felmérésben, amelyeknek mindkét tagját vizsgálták. Külön csoportba sorolták a teljesen azonos génállománnyal rendelkezô egypetéjű ikreket és a kétpetéjű ikreket, akiknek genetikai állománya csak fele arányban egyezik meg. A kétpetéjű ikreket további két csoportra osztották annak alapján, hogy egyneműek vagy külön neműek voltak-e. Az ikerpárok mindkét tagjánál jelentkezô reflux betegség tüneteinek gyakoriságát összehasonlították az egynemű és a külön nemű ikerpárok csoportjai között.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a kétpetéjű ikerpárok között a lány ikerpárok 14%-a, a fiú ikerpárok 13%-a szenvedett reflux betegségben. Az egypetéjű ikrek csoportjában a lány ikerpárok mindkét tagjánál az esetek 33%-ában, a fiú ikerpárok mindkét tagjánál pedig 29%-ban találtak reflux betegségre utaló tüneteket. Amint az eredmények is mutatják, a genetikailag teljesen azonos egypetéjű ikrek csoportjában a reflux tünetei kétszer nagyobb arányban jelentkeztek, mint a genetikai állományukban csak félig azonos kétpetéjű ikreknél.

A kutatás második felében azt vizsgálták, hogy az örökölt gének mennyire fontosak más tényezôkkel összehasonlítva. A vizsgálat eredményei szerint az örökölt gének 31%-ban voltak felelôsek a reflux betegség kialakulásáért. Ez azt jelenti, hogy az örökölt géneknek valószínűleg fontos szerepe van a betegség kialakulásában, de a legtöbb refluxos eset kialakulásáért egyéb okok felelôsek. Sajnos azonban nem tudni pontosan, melyek ezek a tényezôk. A vizsgálat eredményei ugyanis azt mutatták, hogy a dohányzás, a túlsúly, illetve alkoholfogyasztás nem tartoznak igazán a refluxot kiváltó okok közé.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink