• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

A reflux betegség lefolyása rendkívül szerteágazó

Címoldal 2003.06.25 01:00 Forrás: M & H Kommunikáció

Az esetek többségében a reflux betegség már a leggyakrabban előforduló típusos tünetek, azaz a gyomorégés és a savas regurgitáció tartós fennállása esetén diagnosztizálható, ez azonban nem nyújt információt a betegség súlyosságáról.

• A gyomorégés a szegycsont mögött jelentkező, nyak felé sugárzó égő érzés vagy fájdalom, amely bizonyos ételek elfogyasztása után, illetve éjjel, fekvő helyzetben jelentkezik elsősorban. A betegek jóval több mint a felénél előfordul.
• Regurgitáció során a savanyú gyomortartalom visszaáramlik a garatba, amely kellemetlen kesernyés szájízt és hányingert okoz. Fekvő testhelyzetben gyakrabban fordul elő. A refluxos betegek 60%-ánál megjelenő tünet.


Azonnali beavatkozást, illetve kivizsgálást igényelnek, ezért sürgősségi, vagy alarm tüneteknek nevezzük a következőket: hányás, vérzés (vérhányás, vagy fekete színű széklet jelentkezése), az ennek következtében kialakuló vashiányos vérszegénység, nyelési nehézség (dysphagia), fájdalmas nyelés, fuldoklás, nem magyarázható fogyás.

 
A tünetek másik fő csoportja nem emésztőszervi jellegű, ezeket a tüneteket atípusos tüneteknek nevezzük. Ezek érinthetik a légzőszerveket: rekedtséget, köhögést, esetleg asztmatikus tüneteket okozhatnak. Ugyancsak sokszor előforduló atípusos tünet a nem szív eredetű mellkasi fájdalom.


A reflux betegség nyelőcsövön kívüli tüneteinek jelentkezése esetén elengedhetetlen a szakorvosi kivizsgálás annak érdekében, hogy biztonsággal ki lehessen zárni a légúti betegséget, illetve mellkasi jellegű fájdalom esetén annak szíveredetét. Ezek a betegek tehát gyakran orr-fül-gégésztől, pulmonológustól, illetve kardiológustól kerülnek gasztroenterológus szakorvoshoz, aki diagnosztizálja betegségüket és beállítja a megfelelő terápiát.
A reflux betegség lefolyása, végkimenetele tehát minden esetben más és más, amit nagyon sok tényező befolyásol. Nem mindegy, hogy a betegség milyen életkorban kezdődik, mennyire jár tünetekkel (vagy mennyire tünetmentes), milyen jellegűek ezek a tünetek (típusos, könnyen felismerhető, vagy atípusos, megtévesztő jellegűek), milyen hosszan állnak fenn, melyik stádiumban fedezik fel a betegséget, mennyire reagál a betegség az életmódbeli változtatásokra, illetve a gyógyszeres kezelésre.
Ha megpróbáljuk grafikusan ábrázolni a reflux betegség lefolyásának lehetséges állomásait, nem egy egyenes vonalú rajzot kapunk, hanem egy szerteágazó, számos előfordulási lehetőséget magában foglaló folyamatábrát, ahol többféle ok, egymástól eltérő időpontokban vezethet ugyanahhoz a végeredményhez.


Előfordulhat például, hogy a reflux betegség rögtön alarm tünetekkel kezdődik, ilyenkor természetesen azonnal szükséges a szakorvosi kivizsgálás, és az eszközös vizsgálat, elsősorban a nyelőcső-tükrözés (endoszkópia) elvégzése. Szintén szükség van az endoszkópos vizsgálat elvégzésére akkor, ha a hosszan fennálló tünetek életmódbeli változtatások és gyógyszeres kezelés hatására sem szűnnek meg, illetve 45 éves kor felett akkor is, ha az elhúzódó tüneteket még nem követte semmilyen kezelés. Természetesen más jellegű kezelésre van szükség enyhe és ritkán jelentkező tünetek, valamint súlyos, gyakran jelentkező tünetek esetén, illetve akkor, ha már szövődmények is jelentkeztek.

 
Összességében elmondható, hogy a reflux betegség végkimenetele általában jó, hiszen megfelelő gyógyszeres kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal egyensúlyban tartható. Mivel a reflux betegséghez vezető kóroki tényezők legtöbbször évekig fennállnak, a súlyos nyelőcső-gyulladásra jellemző az idült betegségi állapot és a tünetek gyakori visszatérése. A betegek megfelelő kezelésével azonban a panaszok visszatérése megelőzhető, a savelválasztást gátló szerek hosszantartó alkalmazásával a reflux betegség visszatérő tünetei kontrollálhatók, a kórkép természetes lefolyása megváltoztatható. A refluxos nyelőcső-gyulladás szövődményei, a szűkület, illetve fekélyek keletkezése, a Barrett-nyelőcső megjelenése és a vérzés időben történő felismeréssel és helyes kezeléssel szintén megelőzhetők.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink