• Ónodi-Szűcs
  • Szükség van az alapellátás átrendezésére

   Szükség van az alapellátás átrendezésére

  • Ónodi-Szűcs Zoltán magyarul, Balóval

   Ónodi-Szűcs Zoltán magyarul, Balóval

  • Ismét egy asztalnál az egészségügy képviselői

   Ismét egy asztalnál az egészségügy képviselői

 • kanyaró
  • Kanyaró: újabb áldozat Romániában

   Kanyaró: újabb áldozat Romániában

  • Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

   Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

  • Nem tudják megfékezni a kanyarót

   Nem tudják megfékezni a kanyarót

 • bérrendezés
  • Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

   Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

  • Nem lesz elég az ötvenmilliárd béremelésre

   Nem lesz elég az ötvenmilliárd béremelésre

  • Nem zárult még le a tárgyalás a béremelésről

   Nem zárult még le a tárgyalás a béremelésről

Akne: egy összetett bőrprobléma

Témaoldalak 2001.10.30 01:00

Az akné a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza. Ők azok, akik reggelente árgus szemekkel figyelik magukat a tükörben, hogy elmúlt-e a régi mitesszer, vagy keletkezett-e új. Amúgy is problémás életükben néha központi szerepet kap a "Hogy nézek ki!" felkiáltás. Hogy ne váljon azzá, azért kellő odafigyeléssel mi, szülők is sokat tehetünk.

Az akne főként az arcot és a felsőtestet érinti, hiszen itt található a legtöbb faggyúmirigy. Az akne pedig éppen akkor keletkezik, amikor a faggyúmirigyek kivezető nyilása elzáródik, az akne baktérium elszaporodik és a faggyúmirigy begyullad. A fiatalok ilyenkor zsíros bőrt, fekete vagy fehér mitesszereket észlelnek magukon. Az akne problémája a pubertás kor előtt, vagy alatt jelentkezik és a panaszok legtöbbje 20 éves korig eltűnik.A kezelés azonban mindig hasznos és pozitív eredménnyel jár. Mivel minden ember bőre más és más, ezért az akne is különféle formákban jelentkezhet. A kezeléshez pedig azért szükséges az orvos, mert ő ismeri a bőr szerkezetét és működési mechanizmusait. Az időben és megfelelő módon elkezdett kezelés pedig azért fontos, mert megvédi a bőrt olyan hegek és sebhelyek kialakulásától, amelyeket felnőttkorban már nagyon nehéz eltüntetni.

Mítoszok: a napozás és a diéta

Sokan úgy vélik, hogy a napozással, vagy szoláriummal megoldható az akne problémája. Hát, sajnos csak átmeneti megoldást jelent mondjuk a nyári időszak és a folyamatos szolárium használat előtt is jobb kikérni az orvos véleményét. Nem helytálló az a felfogás sem, hogy a pattanások kialakulása és az étrend között egyenes kapcsolat van. Ezért fontos megemlíteni, hogy nincs olyan diéta, amely megoldaná bőrgondjainkat.

Stressz és smink

A stressz ugyanakkor szerepet játszhat az akne kialakulásában. Ennél azonban lényegesebb az, hogy a tinédzserek könnyen neurotikussá, vagy depresszióssá válhatnak a bőrük miatt. Ezért fontos az időben és a megfelelő orvosi vizsgálat után elkezdett kezelés! A sminkről sok szülőnek az a véleménye, hogy rontja a bőr állapotát. Ez azonban csak akkor igaz, ha az adott kozmetikum olyan összetevőket tartalmaz, amelyek serkenthetik a mitesszerek képződését. Léteznek azonban olyan termékek, amelyek nem siettetik a mitesszerek kialakulását és ezek használatát ajánlják a bőrgyógyászok is. Fontos, hogy lefekvés előtt mindig távolítsuk el a sminket! A speciális pattanás elleni szappanok és egyéb arctisztítók alkalmazása javíthat a bőr állapotán, de nem tekinthetjük valódi kezelésnek.

Néhány jó tanács:

- Soha ne sértse meg a gyulladt bőrfelületet!
- A mitesszereket kíméletesen távolítsa el!
- Ha nem tudja eltávolítani a mitesszert, ne eröltesse, mert ezzel további gyulladást okozhat!
- Pattanásait addig ne kezeltesse kozmetikussal, amíg nem kérte ki bőrgyógyásza tanácsát!

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink