• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

   KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

  • Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

   Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

  • Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

   Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

Egy ismeretlen ismerős: Az irritábilis bél szindróma

Témaoldalak 2002.01.02 01:00

Az irritábilis bél szindróma (rövidítve: IBS) az egyik leggyakoribb, mégis talán a legkevésbé ismert bél működési rendellenesség. Fő tünetetei a visszatérő görcsös hasfájás, az ezt kísérő székletürítési problémák és a puffadás. Ezek a panaszok általában a stressz, az idegesség hatására jelennek meg. Az IBS Magyarországon százezrek életét keseríti meg, leggyakrabban 30-50 éves korú hölgyek körében jelentkezik.

Az IBS valójában nem egy önálló, jól megfogható betegség, sokkal inkább jellegzetes tünetek együttes fennállásáról van szó. A visszatérő gyomor-
bélrendszeri tünetek közül elsősorban a bélgörcsöket kísérő hasfájást kell kiemelni. Ez a hascsikarás gyakran sürgető székelési ingerrel párosul, és a székletürítést követően enyhül. A hasfájáshoz azonban általában valamilyen székletürítési probléma is társul: sokaknál a székrekedés jelent állandó problémát, míg másoknál a hasmenés és a szinte „robbanásszerű” székletürítés okoz gondot. Sokszor előfordul a kettő váltakozása is. A fő tünetek közé tartozik még a rendszeres puffadás is.

Noha a fenti tünetek sok kellemetlenséget okoznak, komolyabb következménytől nem kell tartani. Az IBS ugyanis funkcionális bélműködési probléma, amikor a rendellenes bélfunkció hátterében semmiféle szervi eltérés vagy anyagcserezavar nem mutatható ki. A tünetek megjelenése több tényezőre vezethető vissza, amelyek egy része idegi eredetű. A bélfal izomzatának kóros mozgása és túlzott érzékenysége mellett a stressz, az idegesség szerepe a legfontosabb.

Atúlfeszített életmódnak köszönhetően az IBS gyakorlatilag népbetegségnek tekinthető: a lakosság 10-20%-ának vannak ilyen jellegű panaszai. A nő k fokozott munkahelyi és otthoni „leterheltségének” köszönhetően Magyarországon az orvoshoz forduló betegek 75%-a nő.
Gyakorisága ellenére az IBS-t nagyon kevesen ismerik. Ennek fő oka , hogy a betegek túlnyomó többsége soha nem fordul orvoshoz panaszaival.
Sokan beletörődnek az „állapotukba”, megpróbálnak együtt élni a tünetekkel, vagy külön kezelik azokat. Nagyon jellemzőaz is, hogy a betegek nem szívesen beszélnek panaszaikról, „szégyenlik” problémájukat, és úgy gondolják, csak nekik vannak ilyen jellegű gondjaik.
Pedig ez a sokakat érintő probléma az esetek többségében jól kezelhető.Az életmód- és étrendbeli szokások megváltoztatása már önmagában javulást eredményezhet. A lehetőségekhez képest kerülni kell a felesleges idegeskedést, a feszültségeket, és többet kell kikapcsolódni, sportolni, mozogni. A puffadást okozó ételek (pl. hüvelyes zöldségek, banán, kelbimbó) mellőzése, a rostdús, zsírszegény diéta szintén jótékony hatású lehet. Mindezek mellett gyógyszeres kezelésre is lehetőség van.
Mivel a probléma okát pontosan nem ismerjük, a kezelés tüneti, azaz a panaszok enyhítésére, megszüntetésére irányul. A tünetek függvényében különböző készítmények (görcsoldók, puffadásgátlók, hashajtók vagy hasfogók) alkalmazhatóak, de sokszor csak többfajta gyógyszer kombinált alkalmazásával lehet igazán jó eredményt elérni. Ma már létezik azonban
olyan készítmény is, amely egyszerre tartalmaz görcsoldó és puffadásgátló hatóanyagot, így az IBS több tünetét egyidejűleg rendezi.

Bár az IBS nem jár komolyabb következményekkel, ha a panaszok nagyon zavarják a normális életvitelt, célszerű felkeresni a háziorvost. Bizonyos esetekben pedig ( pl. ha a betegség idősebb korban jelentkezik vagy hirtelen lép fel; ha véres székletet vagy ismeretlen eredetű fogyást
tapasztalunk ) mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy más komolyabb betegségeket kizárhassunk.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink