• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Mitöl magas a vérnyomás?

Témaoldalak 2001.10.12 01:00

Sokszor legyintünk, amikor azt halljuk, hogy valakinek magas vérnyomása van, hiszen a hipertónia nem fáj és gyógyszerrel könnyen rendben tartható. Meglepödés akkor van, amikor mondjuk a háziorvos egy rutinvizsgálat után a szemünkbe néz és azt mondja, Önnek magas a vérnyomása! Rögtön elkezd pörögni az agyunk. Mit jelent ez? Jön az agyvérzés? Infarktus? Táppénz? Rokkantnyugdíj? Ezek azok az információ morzsák, amelyeket általában a magas vérnyomásról felcsipegettünk és ilyenkor mind-mind elöjönnek!

A hipertónia, a magas vérnyomás a leggyakoribb népbetegség. Meg kell tanulnunk együtt élni vele! De ismerni kell okait és kezelhetöségét, hogy részt vállalhassunk a saját gyógyulásunkban.

Érrendszerünkben a szív müködése biztosítja az állandó véráramlást és a viszonylag állandó nyomást. A normális vérnyomást bonyolult szabályozórendszer tartja fenn, az ingadozást külsü hatások, például idegi terhelés, fizikai aktivitás, a szervezetben keletkezö anyagok, ill. az idegrendszer befolyásolja. Amikor ez az egyensúly felborul, akkor átmenetileg, vagy tartósan magas vérnyomásról beszélhetünk.

A vérnyomás egyszerüen mérhetö és két értékkel írják le, például 120/80 Hgmm. Ez tulajdonképpen a szisztolés és a diasztolés érték, amely az artériákban keringö vér nyomásának a maximum és a minimum értéke. A hipertónia tehát tartós nyomásemelkedés az érrendszerben.

Ereink azonban nem viselik el a tartósan megnövekedett terhelést és annak nagyságától, ill. idötartamától függöen különbözo mértékben sérülnek. Olyan folyamat indul el, amely az érelmeszesedés kialakulásához és felgyorsulásához vezet.

Hogyan ismerjük fel a hipertóniát? Sajnos nem vagyunk egyszerü helyzetben, mert az ismert tünetek, mondjuk fejfájás, szédülés, szívpanasz, gyengeség nem jellemzö tünetei a betgségnek. Ha ezekkel már összefüggésbe hozható, akkor a magas vérnyomás már egy ideje megvan csak nem diagnosztizálták. Gyanú esetén legalább 3 különbözö napon, lehetöleg más-más napszakban kell megmérni a vérnyomást. Gyanúnk akkor erösödhet, ha mondjuk legalább két különbözö napon, jó méröeszközzel140/90 Hgmm-nél magasabb értéket mérünk. Ezek a számok határértéknek tekinthetök.

A diagnózist egyébként a kezelöorvosnak kell megállapítania és kideríteni, hogy nincs-e valamilyen másodlagos, vagy konkrét okra, betegségre visszavezethetö hipertónia. Azt is vizsgálni kell, hogy kialakult-e valamilyen érrendszeri károsodás, ill. fel kell térképezni, hogy milyen egyéb, rizikót jelentö körülmény létezik.

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a hipertónia nem gyógyítható meg, de kezeléssel elérhetö és fenntartható az ideális vérnyomás. Ebben az esteben ez életünk végéig tartó ellenörzést és kezelést indokol. Ez utóbbi célja a normális vérnyomás helyreállítása, a napi vérnyomás ritmusának biztosítása, a kóros vérnyomás ingadozás kiküszöbölése, ill. ha már károsodott a szív- és érrendszer, akkor folyamat megállítása és újabb szövodmények kivédése.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink