• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

GYÓGYÍR: A SZÍVRITMUSZAVARRÓL

Egészségmagazin 2002.05.14 01:00 Forrás: Kossuth Rádió

A szívritmuszavar jellegétől függően jelentkezhetnek tünetek, de nagyon sokszor tünet nélkül, csak tartós EKG megfigyeléssel, úgynevezett Holter monitorozáson derül ki, hogy az illetőnek szívritmuszavara van. Súlyosabb esetekben azonban komoly tüneteket okozhat, ami lehet gyengeségérzés, össze-vissza szívverésérzés, ájulásszerű érzés és sajnos az esetek nem kis részében még akár szívhalál is,- mondta el a Krónikának Dr. Borbola József professzor, az Országos Kardiológiai Intézet kardiológus főorvosa.

- A pitvarfibrilláció pontosan mit jelent? Mi az, ami akadályozza, hogy a szív egyenletesen verjen?

- A pitvarfibrilláció a felnőttkori leggyakoribb tartós szívritmuszavar. Ez az a szívritmuszavar, ami miatt a felnőttek leggyakrabban kórházba, egészségügyi intézménybe kerülnek. Legalább negyven-ötven féle oka lehet annak , hogy mi okozza, azonban manapság a leggyakoribb ok a magasvérnyomás. A pitvarfibrilláció lényege, hogy a pitvaroknak megszűnik a ritmusos, koordinált összehúzódása, és ehelyett a szív szabálytalan, gyors, össze-vissza működést végez, ami természetesen rontja a szív működését, és a betegnek panaszokat okoz.

- Ha néha kihagy egy-egy ütem, vagy beüt egy plusz ritmus, az azért nem olyan nagy baj?

- A szívnek saját ingerületvezető rendszere van, ami fölött a legfölsőbb szinten az úgynevezett színuszcsomó koordinál, ez őrködik, ez szabályozza a szív működését. A mai, modern kor mellett természetesen előfordulhatnak úgynevezett extraütések, amit egy nagy dobbanás, kihagyás formájában érez meg a legtöbb ember. Ez nem is betegség, hiszen a kialvatlanság, gyakori kávéfogyasztás, idegesség, izgalmak, munkahelyi problémák, mind ilyeneket előidézhetnek. Ezt sokan megérzik, sokan pedig nem is veszik észre, legfeljebb EKG felvételeken látjuk. Ezek egyelőre ártalmatlanok, ha nincs a hátterükben valami komolyabb szívbetegség. A pitvarfibrilláció nem új ritmuszavar, hiszen már Shakespeare is említi a Téli rege c. költeményében. Ott leírja pontosan a tüneteit, hogy az illető szabálytalan, össze-vissza szívverést érez, gyenge szédülésérzéssel. És tulajdonképpen ez az a szívritmuszavar, ami a leghosszabb csipkerózsika álmát aludta, hiszen csak az új évezred elején és a múlt század utolsó évtizedében kezdtek előrelendülni azok a kutatások, amelyek oda vezettek, hogy a pitvarfibrilláció egy bizonyos részét lehet már katéteren keresztül, úgynevezett rádiófrekvenciás ablációval is gyógyítani.

- Ilyenkor a pitvar nem összehúzódik, hanem csak rezeg?

Tulajdonképpen a pitvarfibrilláció elnevezése, a magyar neve is jól mutatja azt az állapotot, hogy a pitvaroknak a rendes, normális összehúzódása helyett a pitvarok fibrillációt végeznek, tehát nem húzódnak össze, hanem szabálytalan mozgást végeznek, a vért nem tudják úgy kiüríteni a kamrák felé, ami természetesen haemodinamikai problémákhoz is vezet.

- Műszerrel, EKG-val szívultrahanggal nagyon jól kimutatható ez a betegség. A háziorvos felismerheti-e vagy csak a kardiológus?

- A pitvarfibrilláció szerencsére nagyon könnyen fölismerhető az EKG alapján, tehát ezt bárki, családorvos, belgyógyász, kardiológus könnyűszerrel azonosíthatja. Azért nagyon fontos a fölismerése, mert amennyiben pitvarfibrilláció jelentkezik és bizonyos körülmények között ez komoly szövődményeket okozhat, agyembóliát, stroke-ot. Ha fölismerték, mindjárt úgynevezett véralvadásgátló kezelést is kell indítani, esettől függően, mert az egyik legveszélyesebb szövődménye a pitvarfibrillációnak az agyembólia kialakulása.

- Az előbb a szövődményekről beszéltünk, de milyen életkilátásai vannak annak, aki nem kezelteti ezt a betegséget, vagy nem is veszik észre magán?

- Amennyiben fölismerik, azonnal kardiológiai vizsgálatra kerül sor. Az, hogy mennyiben érinti az adott betegnek a további sorsát és életkilátásait attól függ, hogy a ritmuszavar hátterében milyen szívbetegség, milyen alapbetegség mutatható ki.

- Hogyan tudják visszaállítani a helyes ritmust?

- Nemcsak gyógyszeres beavatkozásokat használunk, hanem úgynevezett elektromos és nem gyógyszeres beavatkozások is a kardiológusok rendelkezésére állnak.1964-ben Bernard Laon, akinél én is három évet dolgoztam, a Harward Egyetem professzora fedezte föl és adta az orvosoknak közkincsévé az úgynevezett elektromos kardiverziót, aminek lényege, hogy egy időben leadott elektromos áramütés hatására a pitvarfibrillációt is, sok minden más szívritmuszavar mellett gyorsan és igen hatékonyan meg lehet szüntetni. Ez tehát az egyik lehetőség. Emellett természetesen vannak más módszerek is, gyógyszeres beavatkozások. Mind a kettőnek megvan a maga helye, szerepe a pitvarfibrilláció megszüntetésében.

- A gyógyszeres kezelésben lehetnek rövid távú tüneti kezelések, és lehet olyan is, hogy valakinek élete végéig szedni kell a gyógyszert.

- Sajnos az a jelenlegi klinikai tapasztalat, hogy a pitvarfibrilláció jelentkezése után nagyon gyakran ez a ritmuszavar visszatér, még akkor is, ha nagyon hatékony gyógyszeres kezelést kap a beteg. Ezért a pitvarfibrillációtól és az alapbetegség jellegétől függően gyakran élete végéig bizonyos gyógyszeres kezelésben kell, hogy részesüljön. Azt is el lehet mondani, hogy nemrégen számoltak be az Egyesült Államokban egy több tízezer betegre kiterjedő nagy vizsgálatról, ami azt mutatta, hogyha a betegeket megfelelően kezelik és ellátják a vérhigító kezeléssel, véralvadásgátló kezeléssel, ezeknek az életkilátása ugyanolyan jók, mint azoknak a betegeknek, akiknek agresszív módon nagyon gyakran, mindig elektromos áramütéssel helyreállítjuk a szívműködését. Tehát a két betegcsoport között, ha megfelelően vannak kezelve, az alapbetegségük alapján, plusz a pitvarfibrilláció is, akkor ezeknek az életkilátása körülbelül ugyanolyan. A pitvarfibrilláció gyógyszeres kezelésében számos gyógyszer áll a mai kardiológus és belgyógyász, a családorvosok rendelkezésére is. Ezeknek egy részét csak kórházi körülmények között szabad elkezdeni.

Azonban vannak olyan gyógyszerek is, amelyeket már a családorvos is elkezdhet, lehet járóbetegként is alkalmazni, elsősorban azokban az esetekben, amikor már korábban kipróbálásra került ez a gyógyszer, és a hatékonyság bizonyítva van. Az egyik ilyen gyógyszercsoport, ami tulajdonképpen egy óriási karriert is futott be a szívritmuszavarok kezelésében, ez az úgynevezett Adener béta receptor blokkoknak a gyógyszercsoportja, amelyeknek az alkalmazása nemcsak a betegeknek a tüneteit csökkenti, bizonyos esetekben meg is szüntetheti, hanem a betegeknek a hosszú távú életkilátásait javítja.

- Azért veszélyes mert nem lehet tudni az okát?

- A pitvarfibrilláció okát természetesen ma már meg tudjuk állapítani. Ehhez azonban részletes kardiológiai kivizsgálás szükséges, és fontos azt is tudnunk, hogy hogyan indul be a ritmuszavar, hogy milyen ennek a jellege, mikor jelentkezik. Főként éjszaka, főként nappal? Hiszen ennek nagyon sokféle altípusa van, és ha tudjuk azt, hogy mikor indul be, milyen jellegzetességei vannak, ezt a beteg kikérdezése kapcsán ezeket az információkat az orvosok meg tudják kapni. Például van egy olyan típus, amit középkorú férfiaknál a munka és a stressz, az izgalom indítja be.

- Hazánkban vannak-e speciális ritmuszavarokat kezelő osztályok és ambulanciák?

- Magyarországon a pitvarfibrilláció kezelésére minden belgyógyászati és kardiológiai osztály fel van készülve. Ezeknek a betegeknek nagy része nagyon gyakran sürgősséggel, az esetek 30-40 százalékában ügyeletben kerül fölvételre a ritmuszavar kialakulása után. Fontos tudni azt a betegeknek, hogy 48 óra az a határidő, amíg felvételre kell, hogy kerüljenek, tehát el kell, hogy menjenek, mert ha 48 óra eltelik és nem részesülnek véralvadásgátló kezelésben, akkor a szívritmuszavarnak az elektromos árammal vagy gyógyszerekkel való megszüntetése bonyolultabb, több időt vesz igénybe

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink