• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

   Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

  • Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

   Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

  • Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

   Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

A VISSZÉRBETEGSÉG

Egészségmagazin 2002.07.17 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: T.T.

Míg a fiatalok körében alig fordul elő, addig az 50-60 éves férfiak és nők körében már majdnem minden második embernek van visszér betegsége. Ennél is megdöbbentőbb az a tény, hogy ez a tulajdonképpen kezelhető és jól karbantartható betegséget gyakran oly mértékben elhanyagolják, hogy ennek nyomán fekély alakul ki.

Dr. Cserényi László érsebészt a népbetegségnek számító visszérbetegségről, és annak kezelési módjairól kérdeztük.
– Mitől alakul ki az érrendszernek ez a sajátos elváltozása?
– Meg kell különböztetnünk az elsődleges, és a másodlagos visszérbetegséget. Míg az elsődleges kialakulásáért a genetikai hajlam, a nem (nőknél gyakoribb), a hormonális hatások, az álló foglalkozás, az elhízás tehető felelőssé, addig a másodlagos visszér a mélyvénák elzáródása következtében alakul ki.
Milyen tüneteknek kell jelentőséget tulajdonítanunk?
– A visszér betegségnek vannak látható tünetei, és vannak panaszai. Ilyen például a „hangyamászás" illetve a „nyugtalan láb" érzése, vagy a lábzsibbadás. Ha a visszér szövődményessé válik, gyulladásba jön, akkor erős fájdalom, pirosodás is jelentkezhet. Sőt, elhanyagolt esetben akár felterjedhet, és tüdőembóliát is okozhat. A másodlagos visszérbetegség a mélyvénás trombózis következtében alakul ki. A trombózis fő tünetei közé tartozik a végtag duzzanat és a fájdalom. Ez a probléma sürgős kórházi ellátást igényel. Ha lezajlott a trombózis, az elzáródott mélyvénák elkerülésére alakul ki a másodlagos visszeresség. Ilyenkor az elsődlegeshez hasonló tüneteket okozhatnak, és ugyanolyan kezelést igényelnek.
– Milyen módszerek jöhetnek szóba?
– A visszérbetegség kezelésében legfontosabb szerepet a mozgás, a rugalmas pólya és a gyógyszerek játszanak. A kis „seprő", vagy pókhálószerű visszerek kezelésében az injekciós kezelés a legelterjedtebb és leghatékonyabb, míg a kifejlett visszerességnél a műtét jön szóba. Ilyenkor tulajdonképpen a tágult visszereket távolítjuk el, speciális módszerrel. A legújabb álláspont szerint a felületes visszér-gyulladásoknál a korai sebészeti megoldás egyre fontosabb szerepet játszik. Ha ugyanis a gyulladást csak gyógyszeresen és helyileg kezeljük, akkor az még hetek, hónapok múlva is számos kiterjedt érzékeny csomó formájában észlelhető. Amennyiben viszont korai sebészeti beavatkozás történik, akkor néhány hét alatt teljesen meggyógyulhat.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink