• Ónodi-Szűcs
  • Növekedési pályán van a mentőszolgálat

   Növekedési pályán van a mentőszolgálat

  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

A kocogás nem óv az infarktustól

Egészségmagazin 2003.04.16 01:00 Forrás: FlashNews

Heti ötször, fél óra kocogás ugyan egészséges, de nem véd meg egy esetleges korai infarktustól.

Az angolszász egészségügyi szervezetek ajánlása szerint 30 perc intenzív fizikai mozgás – hetente ötször – jótékonyan hat az egészségi állapotra. Azonban egy most napvilágot látott kutatás szerint csak az erőteljesebb intenzitású mozgás véd egy nem várt szív-és érrendszeri megbetegedés ellen, legalábbis a férfiak körében. Így az egészségügyi irányelvet hamarosan felülvizsgálat alá vetik.
John Yarnell vezetésével a belfasti orvosi egyetem kutatócsoportja 11 éven keresztül 1975 walesi 45-59 közötti egészséges férfi szabadidős tevékenységeit vizsgálta, hogy kiderítse, milyen összefüggés van a különböző hatásfokú mozgások és a szív- és érrendszerbeli megbetegedések, esetleges halálozások között.

A különböző mozgásokat intenzitásuk alapján osztályozták az orvosok. A könnyebb mozgások csoportjába többek között a sétát, a bowlingozást, a vitorlázást osztották. A közepes intenzitású tevékenységeket a golfozás és a tánc jelentette, míg a legmegerőltetőbb sportok között szerepelt a hegymászás, az úszás, a kocogás, vagy a teniszezés.
A kutatás ideje alatt 252 férfi hunyt el. Hetvenöt százalékuknál valamilyen szív-és érrendszerbeli betegséget állapítottak meg a vizsgálatok, míg a többieknél rákos megbetegedés volt a halál oka.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, azok a férfiak, akik kevésbé megerőltető sportot űztek, nagyobb eséllyel hunytak el szívbetegségekben, míg az intenzív mozgást végzők között kevesebb volt a halálozási arány. „Azok a középkorú férfiak, akiknél nem diagnosztizáltak érrendszerbeli megbetegedés jeleit a vizsgálat előtt, és aktívan sportoltak, nem betegedtek meg." – volt olvasható a brit Heart orvosi lap hasábjain. Az elemzések azt is megmutatták, hogy a gyakorlatok intenzitása sokkal erőteljesebb faktor, mint az elégetett kalóriák száma.

Belinda Linden, a brit Szív Alapítvány egyik munkatársa kijelentette, hogy a tanulmány eredményei alapján elengedhetetlen az egészségügyi irányelvek felülvizsgálata, de még további vizsgálatok szükségesek.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink