• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

   Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

  • Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

   Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

  • Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

   Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

A kocogás nem óv az infarktustól

Egészségmagazin 2003.04.16 01:00 Forrás: FlashNews

Heti ötször, fél óra kocogás ugyan egészséges, de nem véd meg egy esetleges korai infarktustól.

Az angolszász egészségügyi szervezetek ajánlása szerint 30 perc intenzív fizikai mozgás – hetente ötször – jótékonyan hat az egészségi állapotra. Azonban egy most napvilágot látott kutatás szerint csak az erőteljesebb intenzitású mozgás véd egy nem várt szív-és érrendszeri megbetegedés ellen, legalábbis a férfiak körében. Így az egészségügyi irányelvet hamarosan felülvizsgálat alá vetik.
John Yarnell vezetésével a belfasti orvosi egyetem kutatócsoportja 11 éven keresztül 1975 walesi 45-59 közötti egészséges férfi szabadidős tevékenységeit vizsgálta, hogy kiderítse, milyen összefüggés van a különböző hatásfokú mozgások és a szív- és érrendszerbeli megbetegedések, esetleges halálozások között.

A különböző mozgásokat intenzitásuk alapján osztályozták az orvosok. A könnyebb mozgások csoportjába többek között a sétát, a bowlingozást, a vitorlázást osztották. A közepes intenzitású tevékenységeket a golfozás és a tánc jelentette, míg a legmegerőltetőbb sportok között szerepelt a hegymászás, az úszás, a kocogás, vagy a teniszezés.
A kutatás ideje alatt 252 férfi hunyt el. Hetvenöt százalékuknál valamilyen szív-és érrendszerbeli betegséget állapítottak meg a vizsgálatok, míg a többieknél rákos megbetegedés volt a halál oka.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, azok a férfiak, akik kevésbé megerőltető sportot űztek, nagyobb eséllyel hunytak el szívbetegségekben, míg az intenzív mozgást végzők között kevesebb volt a halálozási arány. „Azok a középkorú férfiak, akiknél nem diagnosztizáltak érrendszerbeli megbetegedés jeleit a vizsgálat előtt, és aktívan sportoltak, nem betegedtek meg." – volt olvasható a brit Heart orvosi lap hasábjain. Az elemzések azt is megmutatták, hogy a gyakorlatok intenzitása sokkal erőteljesebb faktor, mint az elégetett kalóriák száma.

Belinda Linden, a brit Szív Alapítvány egyik munkatársa kijelentette, hogy a tanulmány eredményei alapján elengedhetetlen az egészségügyi irányelvek felülvizsgálata, de még további vizsgálatok szükségesek.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink