• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

Útikalauz allergiásoknak és rokonaiknak

Egészségmagazin 2003.09.08 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: kávé

Hogyan lehet elkerülni az genetikai hajlam és a környezet csapdáit, van-e kivezető út az allergiából?

Egész sorozattal bővült a napokban a SpringMed kiadó már ismert Betegtájékoztató Könyvek palettája. Ezúttal az allergia témakörét járták körül a szakemberek, a kiadó hagyományaitól eltérően nem egy kötetbe tömörítve a tudnivalókat, hanem külön-külön könyvecskébe rendezve a különböző allergiás betegségek ismérveit, a kilábalás módját. Nem pusztán ez a megoldás, hanem a könyvek hangvétele is újítást mutat: a szakmailag korrekt, tudományosan megalapozott mondanivalót sok-sok ábrával, szómagyarázó és szakirodalom ajánló függelékkel, közérthető nyelven tárják az érintett vagy csupán érdeklődő olvasó elé. A könyvsorozat megjelenését a Fővárosi Önkormányzat 2001-ben elnyert pályázati támogatása és jónéhány, az egészségügyben működő magáncég anyagi segítsége tette lehetővé. A cél az volt, hogy diákoknak is érthető, iskolai feldolgozásra is alkalmas könyvet-könyveket hozzanak létre, s a sorozatot – mely a Libri hálózatában és gyógyszertárakban is kapható – néhány példányban térítésmentesen juttathassák el a fővárosi általános-, és középiskoláknak.

Az allergia – becslések szerint – ma már a lakosság 25-35 százalékát érinti, így aztán aligha van olyan család Magyarországon, amelyikben ne szenvedne valaki a tünetektől. Bár a betegeket országszerte több ezer szakorvos, illetve háziorvos kezeli, abban a szakértők is egyetértenek, hogy a gyógyulás, illetve tünetmentesség sikeréhez a beteg értő közreműködése szükséges.

Éppen ezért a könyvsorozat önálló kötetben dolgozza fel az allergiáról tudható legalapvetőbb információkat, majd külön könyvecskében fejti ki a szénanátha, az asztma, a bőr, a rovarcsípés, illetve a táplálékallergia tudnivalóit: a tüneteket, okokat, hagyományos és alternatív kezelési módokat, az ajánlott életmódváltás hétköznapi praktikáit. Ugyancsak külön kötetekben dolgozták fel a szerzők az allergia öröklődéséről és megelőzéséről, az allergiát kiváltó, illetve erősítő környezeti hatásokról szóló ismereteket. Az önkormányzati pályázatnak megfelelően a kiadónak még arra is volt gondja, hogy a sorozat egyik kötete az allergia, az iskola és a sport kapcsolatát is boncolgassa, megmutatva mit tehet a pedagógus, az osztálytárs az allergiás gyerek beilleszkedéséért, vannak-e ajánlott vagy ellenjavallt sportok és szakmák.


A könyvekről bővebben a kiadó honlapján

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink