• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Elnyomók és elnyomottak

Egészségmagazin 2003.11.19 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: kávé

A 13-16 éves fiatalok több mint kétharmada kipróbálta a dohányzást, egyharmaduk rendszeresen cigarettázik.

November 20-a a nemzetközi Ne gyújts rá!- nap, melyhez hazánk is csatlakozott felhívásával.  Ilyenkor megszaporodnak a dohányzás ártalmairól és a leszokást segítő programokról szóló híradások. Az idén e napon hozzák nyilvánosságra azt a hazai felmérést, melyet egy nemzetközi projekt keretében, külföldi segítséggel, az oktatási tárca szervezésében az egészségügyi minisztérium támogatásával készítettek el.


Bár az elmúlt 30 év során a dohányzás elterjedtsége 45 százalékról 30-ra esett vissza Európában, s ez az arány nyugaton stabilizálódni látszik, a nők, a fiatalok és az alacsonyabb gazdasági-társadalmi rétegekhez tartozók körében a tendencia inkább növekedést mutat. Hazánkban a felnőtt férfiak 38,2 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik, míg 30 éve a cigaretta fogyasztó nemzetek listáján még a 13. helyen voltunk, ma már az évente fejenként elszívott 3260 cigarettával a harmadik helyen állunk e szomorú rangsorban.

Cigarettától vonzóbb férfiak

Különösen aggasztó, hogy a dohányzás igen elterjedt a fiatalok körében, az első rágyújtás is az egyre fiatalabb korra tolódik,- derült ki egy idén elvégzett nemzetközi kutatásból. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), az Amerikai Epidemiológiai és Prevenciós Központ (CDC), valamint az ENSZ Gyermekjogi Szervezete, az UNICEF 1998-ban indított világméretű felmérést a fiatalok dohányzási szokásairól. A 2002-ig 97 országban elvégzett felméréshez tavaly Magyarország is csatlakozott, így 2003-ban 67 iskolából összesen 4484 13-16 éves tanuló válaszolt a nemzetközi sztenderdek alapján készült kérdőívre.


A hazai kutatás eredménye szerint tíz tanulóból mintegy hét már kipróbálta a dohányzást és 17 százalékuk ezt már 10 éves kora előtt megtette. A tanulók harmada (33,5 %) jelenleg is dohányzik, egytizedük kézzel sodort cigarettát fogyaszt. Ez utóbbi természetesen gyakoribb a falvakban élő fiatalok körében (20,3%) mint a fővárosi (17%) vagy a vidéki városokban (9,9) élőknél. A tanulók 7 százaléka, leginkább a fővárosban nem csak cigarettázik, hanem szivarozik (6,2%) vagy pipázik (2,1%).


A felmérés adata szerint a jelenleg dohányzók közül csaknem minden ötödik tanulónál kialakult már a függőség. A nem dohányzók, illetve a még nem próbálkozóknak viszont több mint ötöde úgy vélte, hogy valószínűleg jövőre kipróbálja majd a cigarettát. Ugyanakkor a dohányzók harmada szeretne felhagyni e káros szenvedéllyel, sőt, kétharmaduk tavaly már megpróbált leszokni, amihez 56,6százalékuk tanácsot, segítséget is kapott,- derült ki a adatokból.


A megelőzés hatékonyságáról is képet kaphattak a kérdezők: a tanulók kevesebb mint fele hallott a dohányzás ártalmairól iskolai óra keretében – annak dacára, hogy ez része ma már a tantervnek – és csak 38, 6 százalék számolt be arról, hogy legalább beszélgettek e témáról valamelyik tanórán. Igaz, a megkérdezettek több mint fele látott a televízióban, több mint harmada pedig a rádióban hallott dohányzás ellenes felhívást, s ugyancsak sokan hirdetőtáblákon, újságokban, magazinokban láttak dohányzás ellenes üzenetet. A tanulóknak több mint négyötöde látta ugyanakkor a dohányzás indirekt reklámozását a televízióban, kissé alacsonyabb arányban az újságok, magazinok lapjain, sporteseményen, moziban. Legalább ilyen fontos, hogy a jelenleg dohányzók 91 százaléka van kitéve dohányfüstnek az otthonában, a cigarettázó szülők, testvérek, illetve barátok aránya a dohányzó fiataloknál ötször magasabb, mint a nemdohányzó tanulók esetében.


Nem meglepő, de elgondolkoztató, hogy a megkérdezettek 21-23 százalék úgy vélte: a dohányzó fiúknak több barátjuk van, mint a nemdohányzóknak és harmadával többen hiszik: a dohányzás vonzóbbá teszi a fiúkat.


Lelkesítő előnyök

A kutatók levonta következtetések közül kiemelendő, hogy bár a dohányzók több mint egyharmada szeretne leszokni, sőt kétharmada tett is erre kísérletet, a gyerekek alig fele kapott ehhez segítséget, támogatást. Éppen ezért, a megelőzés szolgáló programokon, a cigarettázás ártalmainak tudatosításán túl a leszokást segítő, támogató programoknak is helyet kellene kapniuk az iskolákban.

Bár a nemdohányzók többsége úgy véli, hogy a leszokás pusztán akaraterő, elhatározás kérdése, az addiktológiával foglalkozó szakemberek – miként maguk a dohányosok is- jól tudják, hogy biokémiai értelemben vett függőségről van szó, s e függőség feloldásában, a megvonási tünetek csökkentésében a dohányos sok esetben segítségre szorul. Éppen ezért nem elegendő – bár fontos - azt hangsúlyozni csupán, hogy milyen egészségkárosító hatása van a dohányzásnak. Lelkesítőbb, ha a segítők elsorolják, milyen közvetlen haszna van az utolsó cigaretta elnyomásának.


20 percen belül:
- a vérnyomás a normális szintre csökken
- a szapora szívműködés mérséklődik
- a kéz és láb hőmérséklete normális értékre emelkedik
8 órán belül:
- a vérben levő szénmonoxid kiürül
- a vér oxigéntartalma normális értékre emelkedik
24 órán belül:
-csökken a szívroham veszélye
48 órán belül:
Az idegvégződések bénultsága kezd megszűnni
- visszatér az ízérzés és a szaglás, a lehelet dohányfüst szaga megszűnik
72 órán belül:
a hörgők görcse oldódik, a légutak kitágulnak, könyebb lesz a légzés
2 hét és 3 hónap között:
- javul a vérkeringés
- könnyebbé válik a lépcsőjárás és a futás
- a tüdő teljesítőképessége 30 százalékkal nő
1 és 9 hónap között
- mérséklődik a fáradékonyság
- csökken a légszomj és a köhögés
- javul a tüdő öntisztulása, így mérséklődik a légúti fertőzések veszélye
- javul az általános teljesítőképesség
1 éven belül:
- a szívinfarktus és gyomorfekély veszélye a dohányosokéhoz képest a felére csökken
5 év múlva:
- a műtéttel nem gyógyítható tüdőrák valószínűsége a felére csökken


Tippek, trükkök, tanácsok a leszokáshoz

Mondják, elhatározás és önbizalom kérdése, képes-e leszokni a cigarettáról. Ha úgy véli eljött az ideje, akkor határozza meg a leszokás pontos dátumát és ragaszkodjon hozzá. Kérje meg a környezetében élőket, hogy segítsenek, de legalább ne gátolják. Szabaduljon meg a dohányzás kellékeitől (hamutartó, öngyújtó, cigaretta). Mindig találjon valami elfoglaltságot, ami hozzásegíti, hogy ne gondoljon a cigarettára. Bőségesen fogyasszon folyadékot, legyen a keze ügyében gyümölcslé, ásványvíz. Változtasson a megszokott, mindennapi életén. Hangolja át azokat a szertartássá vált helyzeteket, amelyekben a cigaretta szerepet játszott: reggeli kávézás, munkahelyi dohányzóhelyi beszélgetések, étkezés utáni rágyújtás. Helyette alakítson ki új szertartásokat, most már cigaretta nélkül.

Ajándékozza meg magát! A cigarettán megspórolt pénzből vegyen valami apróságot vagy olyat, amit egyébként nem vett volna. Ne csökkentse az elvonási tüneteket nassolással, helyette cukormentes édességet, gyümölcsöt, zöldséget válasszon. Ha nem bízik a maga erejében, már kezdetben is kérjen segítséget a szakemberektől. Egy új intézmény, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás vagy Egészség Központjában szakértői csapat várja a hét minden napján a leszokni vágyókat tanácsadással, pszichoterápiával, illetve nikotinpótló kezelési javaslatokkal. (1073, Bp. Kertész u.32.Tel:413-6968) A dohányzásról leszoktató rendelések listája Egészségmagazin rovatunkban és a http://w3.enternet.hu/dohany oldalon megtalálhatók.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink