Egészségmagazin / Vissza a rovat főoldalára »

BESZÉLJÜNK A KÖHÖGÉSRŐL

Az ősz, a tél és a tavasz kezdeti időszaka a megfázások, köhögések jelentkezésének, sokszor tartóssá válásának ideje. A köhögés, a tüsszentéshez hasonlóan, a szervezet védekező mechanizmusához tartozik, amely arra irányul, hogy a légutakba került szennyező anyagokat, szemcséket, a levegő erőteljes kiáramoltatásával, eltávolítsa. Ez a mechanizmus működik akkor is, amikor a porszemcse helyét például nyák, vagy egyéb váladék foglalja el a nátha, hörghurut, súlyosabb esetben tüdőgyulladás esetén.

A köhögésnek több típusa, ezzel együtt többféle háttere van. Ahhoz, hogy tudjuk, mit tegyünk az első dolog annak tisztázása milyen típusú a köhögés.
Így megkülönböztetünk:
• Improduktív,
• Produktív köhögést.
Melyek lehetnek
• Szárazak, vagy
• Hurutosak.
Speciális forma a húzó köhögés.
A köhögés produktuma a felköhögött váladék vagy köpet.
Ezek együttesen is előfordulhatnak, ill. egymásba átmehetnek.

Száraz köhögés.
Száraz köhögésről akkor beszélünk, amikor a beteg úgy érzi a szája, torka kiszáradt, valami van a torkán, és azt próbálja fölköhögni eredménytelenül. Ez a típus leggyakrabban torokgyulladás, allergia, ill. a nyálkahártya kiszáradása kapcsán lép föl. Száraz köhögéshez kapcsolódhat a húzó köhögés is, amely egyes fertőzések (szamárköhögés), gégegyulladások kapcsán jön létre. Ilyenkor a beteg a légvétele hangos, sípoló jellegű. Hasonló a köhögés az astma kapcsán is. A száraz köhögés váladék ürítéssel nem jár, tehát improduktív. Igen gyakori oka a száraz köhögésnek a fűtés beindulása, amikor a száraz levegő miatt a nyálkahártya kiszárad.

A fentiekből következik a kezelés is. Elsődleges fontosságú a légutak nyálkahártyájának nedvesítése. Ezt elsődlegesen a levegő párásításával, szárazságának megszüntetésével lehet elérni. Ez nem is olyan könnyű feladat, mert a fűtőtestre tett edény (pl. lakótelepi lakásban) csak a lelkünk megnyugtatására elegendő, igazán nem párologtat. Azokban az esetekben, amikor ismert a hajlam, mindenképen javasolt szobai párásító alkalmazása. Jó eredményt mondanak a szobai szökőkutak használatával is. Ez a köhögés típus nagyon megviseli a beteget, sokszor az erőteljes inger végül hányáshoz is vezethet.
Mindezekből következik, hogy feltétlenül csillapítani kell! Az elsődleges és legegyszerűbb a bőséges folyadékbevitel. Régi mondás, hogy a legjobb köptető a bőséges folyadék. Minden esetben használható és ajánlott a régi, jól bevált, inhalálás. Ezt elsődlegesen Kamillával javasolt végezni, egy púpozott evőkanál szódabikarbóna segítségével a hatás fokozható. Ez a köhögés gyakran elhúzódó, esetleg maradványtünet is lehet egyes fertőzések után.
Gyógyszeresen is be lehet avatkozni, ha szükséges. Elvileg ellentmondásos a hurutoldók alkalmazása, de az ambroxol vagy brómhexin tartalmú gyógyszerek esetében a váladék képződést fokozó hatás révén enyhítheti a tűneteket. Alkalmazásuknak azonban tartósnak kell lenni, egyszerű, akut esetben nem biztos, hogy lesz idejük a hatásuk kifejtésére. Súlyos esetben szóba jön az orvos által elrendelhető, legerősebb köhögés csillapító alkalmazása, a codein. Ezt azonban csak alapos megfontolással, az orvos utasításai szerint, a tünetek enyhítésére (pl.: az alvás gátlás megszűnéséhez) szabad használni. Nagyon fontos az ok megtalálása és annak eliminálása.

Produktív, vagy nedves köhögés.
Ebben az esetben különböző mennyiségű váladék felköhögése jellemző. Ezt a váladékot mindig ki kell üríteni, mert kórokozót is tartalmazhat. Csecsemők, kisgyermekek esetében sajnos ez nem kerül ki, ezért a gyomor iritálásával hányást, a bélbe lejutás révén hasmenést is okozhat. Kezelésében legfontosabb az elfolyósítás. Ebben is nagy segítséget jelent az inhalálás és a bőséges folyadék bevitel, de itt már fontosabb szerep hárul a nyákoldó gyógyszerekre is. Két fontos csoport az acetilciszteinek és az ambroxol, ill. bromhexinek csoportja. Utóbbiak gyakorlatilag egyek, mivel az ambroxol a brómhexin aktív hatóanyag, így praktikusabb mindjárt ezeket adni. A két csoport támadáspontja különböző, így hatásuk, hatékonyságuk is eltérő lehet. Az ambroxolok hatása széleskörű. Nem csak a hörgők váladékát, hanem az orrban, ill. a felső légutak többi részén lévő nyákot is oldják. Így alkalmazásuk indokolt lehet éppen úgy a váladékképződéssel járó köhögés, mint a nátha esetében. Ismertek még a régi nyákoldó, köptető oldatok. Ezek hatásmechanizmusa elsődlegesen egy olyan reflektórikus izgatáson alapszik, amely fokozza a nyák elválasztását. A Korszerűbbnek tekinthető ambroxolok és acetilciszteinek ezzel szemben kémiai mechanizmussal végzik ezt.

Összességében levonhatjuk a következtetéseket:
• A köhögés sokszor elhúzódó, kellemetlen tünet, mely néha súlyosabb betegséget rejt, de leggyakrabban banális fertőzés következménye.
• A betegnek szüksége van arra, hogy ezt a tünetet enyhítsük.
• Első és nagyon fontos kezelési mód a sok folyadék bevitele és a párásítás.
• Gyógyszeres kezelésnél a nyák elfolyósítása, termelődésének fokozása a legfontosabb teendő, amelyhez ma már korszerű, vény nélkül kapható gyógyszerek állnak rendelkezésünkre.
Hirdetés

2001-10-26 :
Forrás: dr. Somló Pál gyermekgyógyász

Javasolja e cikket ismerőseinek is a Google keresőben!

Tetszik a cikk?

Nyomtatás
hirdetés
Ezt már olvasta?

Biztonságos Húsvéti Ünnepeket!

A körültekintő bevásárlás még nem elég, az ünnepnapokon is figyelni kell!

Lassított filmnek érzi magát? Menjen vérvételre!

Az állandó fáradtságot és gyengeséget sokan bagatellizálják, pedig az ok betegség is lehet.

Kompressziós zokni? Nyomás!

Egyre gyakrabban látni futókon térdzoknit, mintha a 80-as évek divatja szerint öltöznének.

Alkohol nélkül, kevés kalóriával

Karcsú vonalak megtartása sörrel?

A Sopronival ez sem lehetetlen, ha figyelsz a kalóriabevitelre.

hirdetés
hirdetés