• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Botrányból nem terem pszichiáter

Egészségmagazin 2005.01.25 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Komornik Vera

Világszínvonalú szakmai felkészültség és a betegellátás drámai nehézségei – ez a kettősség jellemzi a hazai pszichiátriát.

Az utóbbi évtizedekben hatalmas változásokon ment keresztül s az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő ága lett a pszichiátria, s fejlődését a szakma hazai képviselői is követték. Elterjedt a szociálpszichiátria, előtérbe került a pszichoterápiás szemlélet, az agykutatás eredményei nyomán áttörést hozott a biológiai pszichiátria a maga korszerű gyógyszereivel, s napjainkban a közösségi pszichiátria felé fordul a szakemberek figyelme – hangzott el a Magyar Pszichiátriai Társaság holnap kezdődő vándorgyűlését beharangozó tájékoztatón.

A Társaság idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját, ami találó apropója a számvetésnek, így nem a múltidézés, hanem a jelenlegi helyzet értékelése, a jövő feladatai állnak majd a háromnapos tanácskozás középpontjában – ismertette a Társaság elnöke, Dr. Tury Ferenc.


Miközben a hazai szakemberek felkészültsége világszínvonalú – s ezt nemzetközi együttműködések, szakmai elismerések is igazolják – a mindennapi pszichiátriai ellátás jelentős nehézségekkel küzd: kapacitásgondok, szakemberhiány, nem csökkenő társadalmi előítélet, ezért a stigmatizációtól való félelem is visszatartja a betegeket, hogy segítséget kérjenek, kapjanak. Az ágyszám csökkentéssel megszüntetett kapacitást azóta sem pótolta az egészségpolitika, a járóbetegellátás sem követte a szakmai igényeket, a pszichiátriai gondozók zsúfoltak, a meglévő kórházi osztályok - mivel a folyosót és ebédlőt leszámítva nincsenek közösségi terei - nem megfelelőek a korszerű terápiához – sorolta tovább a gondokat a Társaság főtitkára, dr. Harmatta János.


Változatlanul rossz a szakma hazai presztízse, ami szintén hozzájárul a szakemberhiányhoz: több kórházi osztályvezető főorvos nélkül működik, bár évek óta hirdetik a státuszt, s olyan is akad, ahová a nyugdíjból kellett visszahívni a szakképzett kollégát. Van olyan kórház, ahol a 70 ágyas pszichiátriát egyetlen orvos viszi (ő egyben saját maga osztályvezető főorvosa), ám hiába ír botrányról a sajtó, attól még nem terem pszichiáter. Utánpótlás alig van, sok jó szakember elvándorolt - főképpen a skandináv országok, Nagy-Britannia és Írország invitálására -, s a keletről hazánkba érkező kollégák felkészültsége igen vegyes, nem elegendő a nyelv ismerete, a beteg megértéséhez a kulturális beágyazódás is fontos.

Az elvándorlás – akár külföldre, akár csak a pályáról – arra is visszavezethető, hogy amit a társadalom nem old meg, azt rálőcsöli a pszichiátriára, jóllehet e gondok csak egy része tartozik szorosan e orvosi ághoz – hangzott el a tájékoztatón.
Persze az elmúlt negyedszázad szakmai sikerekkel is jellemezhető, a pszichiáter társadalom csaknem felének pszichoterápiás szakvizsgája is van, és legalább száz szakember egyszersmind végzett addiktológus is. Külföldön is irigyelt magyar sajátosság, hogy az ott jellemző elkülönülés helyett a biológiai (gyógyszeres) pszichiátria és a pszichoterápiás megközelítés nálunk évtizedek óta együtt építkezik, ami a szemléletbeli többleten túl a gyógyítás hatékonyságát is biztosítja – abban az esetben, ha a beteg valóban eljut a pszichiáterhez.

Magyarországon ugyanis a pszichiátriai betegek 30 százalékát nem pszichiátriai osztályon kezelik, hanem a kórházak neurológiai vagy belgyógyászati osztályán, ami önmagában nem volna baj, ha azt a kezelést kapnák, amit a szakmai protokoll előír. Mások a háziorvoshoz fordulva a testi tüneteik útjelzőit követve évekig bolyonganak a kivizsgálások labirintusában, - adekvát kezelés helyett. Éppen ezért a Társaság vezetői továbbra is kihívásának tartják a rejtett zavarok kiszűrését: a fel nem ismert hangulatzavarokkal, kényszerbetegséggel az enyhe depresszióval és a testi tünetek álcájába burkolt pszichiátriai zavarokkal küszködők felkutatását és gyógyítását.

Kapcsolódó hírek

 •  | 
 •  | 
 •  | 

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink