• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

      Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

    • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon  munkába

      2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

    • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

      Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

  • EBP
    • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

      2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

    • A jövő kórháza épül Dél-Budán

      A jövő kórháza épül Dél-Budán

    • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

      8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

  • EESZT
    • 100 napja működik már az EESZT

      100 napja működik már az EESZT

    • Nem elég rugalmas  az e-recept

      Nem elég rugalmas az e-recept

    • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

      Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

A napraforgó kiütötte az olivát

Egészségmagazin 2005.07.19 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: dr. Matos Lajos

Az olivaolajnál lényegesen erélyesebben csökkentette az összkoleszterin- és LDL-koleszterin szintet a napraforgó olaj.

Gyakori téma, hogy a telített zsírsavakat táplálékunkban célszerű telítetlen zsírsavakkal, olajokkal pótolni, de kevés összehasonlító vizsgálat bizonyítja ezt a tételt.

Amy E. Binkoski és munkatársai (Messiah College, Grantham, PA, USA) 31, kissé hiperkoleszterinemiás, egészséges felnőtt vizsgálatáról számolnak be, akik egy hónapig az átlagos amerikai étrenden éltek, majd két heti átvezető időszak után egy hónapig vagy napraforgó olajjal, vagy olivaolajjal dúsított ételeket ettek – a sorrend randomizáltan változott.

A vizsgálati étrendek szénhidrát-, fehérje és össz-zsír tartalma azonos volt, a kétféle olajat tartalmazó diéta csak abban különbözött egymástól, hogy az egyszeresen-telítetlen zsírsav tartalom (MUFA) az olivaolaj esetében 17.2 %, a napraforgóolaj esetén 14.2 % volt, ezzel szemben a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) aránya az olivaolaj fogyasztásakor volt alacsonyabb
(4.3 %), mint a napraforgóolaj használatakor (7.7 %).

Valamennyi étrend energiatartalmának 30 %-a származott a zsírokból, s felét adta vagy az oliva-, vagy a napraforgó olaj tartalom. A szokványos amerikai étrendben 34 % zsíradék volt, amelynek megoszlása: telített zsír 11.2 %, PUFA 7.8 %, MUFA 14.9 %.
A napraforgó olaj mind az összkoleszterin-szintet, mind az LDL-koleszterin értéket szignifikánsan csökkentette, akár a szokásos amerikai étrendhez, akár az oliva-olajat tartalmazó diétához hasonlították. Az egyes étrendekre történő áttérés után is a napraforgó olaj esetén volt a legrövidebb a kedvező hatás megjelenésének ideje (67.9±3.8 perc, vs olivaolaj:83.4±3.8 perc, szokásos amerikai étrend: 73.9±3.8 perc). A szerzők megjegyzik, hogy a lipid oxidáció mértékét sem a napraforgó-, sem az oliva olaj nem befolyásolta.


Binkoski és munkatársai szerint  az olivaolajnál lényegesen erélyesebben csökkentette az összkoleszterin- és LDL-koleszterin szintet a napraforgó olaj, az utóbbi magasabb PUFA tartalmának köszönhetően. Hangsúlyozzák, hogy mivel a többszörösen telítetlen zsírsavak ilyen fontosnak bizonyultak a lipid-profil javításában, kívánatos, hogy a sok PUFA-t tartalmazó ételek megfelelő arányban legyenek étrendünkben. Ráadásul a vizsgálat  igazolta, hogy a napraforgó olaj a koleszterin értékek csökkentésére hatásosabb, mint az általában legjobbnak tartott oliva olaj.

(Journal of the American Dietetic Association 2005, 105:1080-1086)

Kapcsolódó hírek

  •  | 
  •  | 

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink