• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

Lélekerősítő buli gerincfűzős kamaszoknak

Egészségmagazin 2005.09.22 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: kávé

A Heim Pál Gyermekkórház Ortopéd Osztályának ÉP KÉZ LÁB alapítványa bulit rendez gerincbetegség miatt fűzőt viselő gyerekeknek.

2005. szeptember 24-én szombaton a IX. kerület Vágóhíd u. 11-13. BM sporttelepen immár negyedszer rendezik meg a „Scoli-Bulit". A 10.00 és 15.00 óra között tartandó sporttalálkozón – amelyen a kerület egészséges diákjai segédkeznek - játékos körülmények között kipróbálható a fűzőben sportolás, s a szervezők reményei szerint a közös játék felszabadítja a gátlásokat is. Az eddigi évek tapasztalatai ugyanis azt mutatták, hogy a visszahúzódó, gátlásos, Scoliosisos és Scheuermann betegségben szenvedő gyerekek a testvérekkel, barátokkal, egészséges társakkal együtt fűzőben is szívesen próbáltak ki olyan sportokat, amilyenekre korábban gondolni sem mertek.

A legjobb fűző sem segít, ha nem hordják
A terápiához használt korszerű fűzők lehetővé teszik, hogy az esetek jelentős részében a nagyobb fokú gerincgörbülések mutatta romlást a szakorvosok megállítsák, sőt kijavítsák. Így a következetes fűzőhordás, gyógytorna együttesen akár teljesen egyenes gerincet is eredményezhet. Csakhogy a legjobb fűző sem segít, ha nem hordják. A kamasz nehezen szánja rá magát, hogy a fűzőt felvegye mások előtt, meg sem próbálja mindennapjait ebben élni, míg ezt nem látta mástól. A barátok sokat ronthatnak, de javíthatnak is a fűzőhordás elviselésén, elfogadásán, ez inspirálta a Heim Pál Kórház szakorvosait és a rendezvény támogatóit a Scoli-Buli létrehozására.

Mire észreveszik, már nagyobb baj is lehet
A veszélytelen tartási féloldalasságtól, a veleszületett fél vagy ékcsigolya képéig nagyon sokféle okból alakulhat ki Scoliosis, azaz gerincferdülés. Izombetegségek, csontrendszer betegségek, korábbi sérülések, műtétek is vezethetnek az elváltozáshoz.


Az ismert eredetűek mellett azonban a legtöbb gerincferdüléses eset az ismeretlen eredettel jellemezhető, kamaszkori gerincferdülés. Mivel az elváltozás kezdetben nem okoz panaszt, csak szűrővizsgálaton, vagy egyéb vizsgálat kapcsán észlelik. A komoly torzulás több csigolyát szerkezetileg is károsít. Az állapot kezelésében szóba jöhet a speciális műtét, de lehet, hogy az úszás, gyógytestnevelés, orvosi gyógytorna, fizikoterápia, fűző kezelés is eredményre vezet. A romlás ütemétől, a görbülés fok-értékétől, az elcsavarodás mértékétől függően ortopéd szakorvos mérlegeli milyen szintű kezelés szükséges.


A rossz tartású gyerekek egy részén észrevétlenül jelenhet meg a Scheuermann betegség, amelynek lényege, hogy időlegesen felpuhulnak a csigolyatesteket határoló lapok, az úgynevezett záró lemezek. Ennek következtében előre felé összenyomódó, ék alakú csigolyadeformálódás jön létre, amely kezeletlen esetekben véglegesen megmaradó kórós domborulatot okoz a háton.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink