• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Az aranyerességről

Egészségmagazin 2005.10.26 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Dr. Alföldy Ferenc

Banális és kellemetlen, ám nem ritkán a végbélrák kísérőjelensége lehet.

Gazdag ország gazdag polgárai vagyunk. Alig akad valaki, aki ne dicsekedhetne azzal, hogy aranyere van. Honnan is származhat az elnevezés? Állítólag, amikor még többnyire lovon jártunk és csodálatos szürkemarháinkat lóháton hajtottuk a bécsi vagy távolabbi piacokra, nemritkán tette lehetetlenné továbbhaladásunkat a fájdalmas aranyér. Nem lehetett kellemes ezzel a bajjal a nyeregben ülni. Így hát megkerestük az első, utunkba eső borbély- és seborvost, aki felmetszette, és rövidesen folytathattuk utunkat. Tevékenységéért arannyal (aranypénzzel) fizettünk. Más hihető magyarázatot az elnevezésre nem találtam.


Azt tartják, hogy a baj azzal kezdődött, hogy lemásztunk a fáról és a megváltozott statikai helyzet, azaz a két lábon járás vezetett oda, hogy ez a mindennapos, de kellemetlen, napjainkat megkeserítő betegség vagy állapot kialakulhasson.


Mi is az aranyér?
A dolgok megértéséhez ismerni kell egy kicsit a tápcsatorna legalsó szakaszának felépítését, szerkezetét, működését.


A végbél a tápcsatorna legalsó, mintegy 12-15 centiméteres szakasza. A legalsó 3 centiméteres szakaszt a magasabb területtől egy vonal választja el. Ennek azért van jelentősége, mert ettől a vonaltól lefelé jelentkezik a külső aranyeresség, ettől felfelé pedig a belső aranyeresség. A végbél vérellátása három verőéren át történik, a visszeres vért egy felszínes és egy mélyebb visszeres hálózat szállítja el. Ha a mélyebb visszeres hálózat visszérszerűen kitágul, kialakul a belső aranyeresség, ha a felszínes visszeres hálózat tágul ki, akkor jelentkezik a külső aranyeresség. A külső aranyeres csomókat bőr, a belsőket pedig nyálkahártya borítja. (Az alsó kétharmad visszeres vére közvetlenül, míg a felső harmad vére a májon keresztül jut a nagyvérkörbe. Ez a magyarázata annak, hogy a kúp formájában adott gyógyszerek, melyeket a máj alakít át hatásos vegyületté, csak akkor fejtik ki a hatásukat, ha a kúpot megfelelő magasságba juttatjuk.)


Mitől alakul ki az aranyeresség?
A kialakulás pontos okát nem tudjuk, de biztosan szerepet játszik létrejöttében az említett kétlábon való járás (bár a négykézláb közlekedő páviánoknál is gyakori), a székrekedés, az elhízás, a terhesség, a tisztálkodás mellőzése, bizonyos foglalkozások pl. fodrász, pincér, gépkocsivezető(mivel a széklet ürítése nem rendszerességgel történik, visszatartani kénytelenek), a végbélkörüli gyulladásos folyamatok, nehéz fizikai munka vagy sportok (pl. súlyemelés, küzdősportok). Az is biztos hogy bizonyos veleszületett, öröklött hajlam is kimutatható az esetek egyrészében.


Az aranyeresség nem ritkán a végbélrák kísérőjelensége lehet!


Az aranyeresség okozta panaszok és tünetek:
A külső aranyeresség rendszerint nem okoz panaszt. Apró csomók formájában tapintani is lehet, leginkább a tisztálkodással kapcsolatban okoz nehézséget. Más a helyzet, ha a visszeres tágulatban gyulladás vagy trombózis alakul ki. Ilyenkor kellemetlen feszülő fájdalom jelentkezik, de rendszerint nem okoz vérzést, csak akkor, ha a felszínt borító hám is megsérül. A vérzés nem nagyfokú és rendszerint sötétpiros vér ürül. A környezet vizenyősen megduzzad, ami a rossz közérzetet és fájdalmat fokozhatja. A gyulladás megszűntével, a trombózis is javul, rendszerint minden orvosi beavatkozás nélkül nyomtalanul gyógyul. A munkaképességet vagy egyáltalán nem vagy csak kismértékben befolyásolja.


A belső aranyeresség már korántsem ilyen egyszerű. A visszeres hálózatot jól fejlett verőerek táplálják, ezért gyakori az élénkpiros - a beteg számára ijesztő mennyiségű - vér ürülése. A belső aranyeres csomók rendszerint a hasprés fokozódása esetén, székrekedésnél a végbélnyílás elé boltosulnak, de többnyire önmaguktól vissza is húzódnak a székelés után. Előrehaladottabb esetben az aranyerek visszahelyezése csak kézi segítséggel sikerül, erre a betegek nagy része maga is rájön. Máskor csaknem minden székürítést kisebb-nagyobb vérzés kísér. Ha a vérzés gyakran ismétlődik, vérszegénységhez is vezethet.

Az aranyerességnek ez az állapota nem jár fájdalommal, mert a nyálkahártyában nincsenek fájdalomérző idegek. Ha a belső aranyeres csomók a végbélnyíláson kívül maradnak, egyre jobban megduzzadnak, bennük trombózis és ezzel együtt kifejezett gyulladás, vizenyőképződés alakul ki, ami komoly fájdalommal, szenvedéssel és tartósabb munkaképtelenséggel jár. A végbél záróizmának görcsös állapota a panaszokat tovább fokozza. Ezt az állapotot nevezik az aranyér kizáródásának. A jelentősen megnagyobbodott aranyeres csomók állandó jelleggel is kifordulhatnak, ilyenkor a kellemetlenségen, gyulladáson, viszketésen kívül a termelődő nyák miatt a fehérnemű állandó szennyezése is bekövetkezik.


Az aranyeresség kezelése
A panaszokat, tüneteket nem okozó aranyeresség komolyabb kezelést nem igényel. Fontos a székelés utáni tisztálkodás, a megfelelő rost-dús diétával a lazább széklet biztosítása, jelentős testsúlyfelesleg esetén az észszerű fogyás. Fájdalmas külső aranyér trombózisát helyi érzéstelenítésben végzett kicsiny metszéssel és a vérrög eltávolításával gyorsan lehet orvosolni.

Ha a belső aranyeresség gyakrabban okoz panaszokat, aktív beavatkozásra lehet szükség. Ezek rendszerint műtéti megoldást jelentenek. Erre többféle lehetőség van. Korábban általános vagy gerincközeli érzéstelenítésben a visszeres hálózatot tápláló verőerek lekötését és az aranyeres csomók kiirtását végezték. Ma elterjedt a verőerek lekötése egy műszerrel felhelyezhető gumigyűrűvel, vagy fagyasztással vagy lézerrel történő, hasonló elveket követő beavatkozás. Ez utóbbiakat a járóbeteg-rendelés keretei között is el lehet végezni, mert a beavatkozás nem jár fájdalommal. Sokan végzik az aranyerek injekciós kezelését is, ez általában az enyhébb, de gyakran vérezgető aranyeresség esetén indokolt.


A kizárt aranyeres csomókat nem célszerű operálni, mert a gyulladt környezetben a megfelelő sebészeti eljárás nem végezhető el biztonságosan, gyakran utóvérzés, hegesedés, végbélszűkület lehet a következménye. Ilyenkor konzervatív kezelés indokolt. Fontos az ágynyugalom, az enyhe hashajtás, ami puha székletet eredményez, meleg ülőfürdő, fájdalomcsillapítás. Antibiotikus kezelésre csak ritkán van szükség.


Milyen elváltozások okozhatnak hasonló panaszokat?
Véres székletet okozhatnak a végbél vagy a vastagbél gyulladásos betegségei, egyes fertőző betegségek, a végbél vagy vastagbél jó- vagy rosszindulatú daganatai. Ezért véres széklet esetén nem szabad a végbél megfelelő vizsgálata nélkül bármilyen kezelésbe kezdeni. Minden végbéltáji panasz esetén forduljunk szakorvoshoz (sebészhez).


Véres-nyákos székletet, a fehérnemű szennyezettségét panaszolja a beteg a végbél előesése esetén. Ez gyermekkorban meglehetősen gyakori és a szülő számára ijesztő, de rendszerint az életkor előrehaladtával, megfelelő diétával spontán rendeződik. Felnőtt korban ritkább, de általában műtéti megoldást igényel. Az elváltozás lényege, hogy a végbél rövidebb-hosszabb szakasza a végbélnyíláson előboltosul. (A legenyhébb fokozatát szokták azt aranyeresség legsúlyosabb fokozatával azonosítani.)


Fájdalmas végbél melletti duzzanatot okoznak a végbél körüli tályogok. Rendszerint igen nagy, lüktető fájdalommal, borzongással, hidegrázással, lázzal járnak. A duzzanat felett a bőr gyulladásosan piros. A mélyebben elhelyezkedő gennygyülem a felszínes vizsgáló előtt rejtve maradhat, nem ritkán csak szakszerű vizsgálattal lehet megállapítani. A fájdalom lehet olyan jelentős, hogy a vizsgálat is csak általános vagy gerincközeli érzéstelenítésben végezhető.


A végbélsipoly a végbél körül elhelyezkedő savós vagy gennyes váladékot eredményező járat, mely közlekedhet a végbél üregével vagy vakon végződik. A kellemetlen betegség csak műtéttel gyógyítható.


Főleg a női nem szenved gyakorta a végbélrepedéstől. Első sorban székeléskor jelentkező éles végbélfájdalom jellemzi, majd a fájdalom csökken. Ritkán jár vérzéssel. Kialakulásában az idült székrekedés, ülő foglalkozás, szülés, gyulladásos bélbetegség játszik szerepet. Meleg ülőfürdő, helyileg alkalmazott érzéstelenítő, székletlazítás (rost-dús étrend) és enyhe hashajtó gyakran vezet gyógyuláshoz. Máskor kicsiny műtéti beavatkozással lehet a szenvedéseket megszüntetni.


Érdemes szót ejteni a végbélviszketésről is, ami sokaknak az életét keseríti meg. A panasz hátterében sokféle betegség húzódhat meg, a bélférgességtől az aranyerességen, repedésen keresztül az ekcémáig, cukorbetegségig sok minden. A tüneti, helyi kezelésen kívül a kiváltó okokat tisztázni kell.


Nem ritka, hogy bizonyos szexuális úton átvihető betegségek okoznak tüneteket a végbélnyílás környékén. Ezek között lehet említeni a vérbajt, a kankót, de más, baktérium, gomba vagy vírus okozta megbetegedések (condyloma acuminatum, herpesz) is előfordulnak. A fertőződés nem csak szexuális úton következhet be, ezért adott esetben a családi bonyodalmak elkerülésében, megelőzésében az orvosnak nagy szerepe van. Mivel ezekkel a betegségekkel családtagjainkat, gyermekeinket is megfertőzhetjük, panaszok esetén a megfelelő szakorvosi (bőr- és nemibeteg-gondozó) vizsgálat és kezelés feltétlenül szükséges.


A végbél vizsgálata
A végbéllel vagy székeléssel kapcsolatos panaszok nagy része kellemetlen, de ártalmatlan elváltozások következménye. Az esetek kisebb részében azonban súlyos betegség, mint gyulladásos bélbetegség, rosszindulatú daganat (végbélrák) állhat a háttérben. Ezért minden végbéltáji panasz esetén elengedhetetlen a végbélnyílás megtekintése, ujjal való tapintása és a megfelelő műszerrel történő vizsgálata, a végbéltükrözés.

 Ezektől a vizsgálatoktól csak akkor tekinthetünk el, ha a vizsgálat a betegség miatt olyan fájdalommal jár, amit a beteg nehezen viselne el. Ilyenkor - ha a panaszok és tünetek alapján a diagnózis nagy valószínűséggel megállapítható - a vizsgálat halasztható, ameddig a fájdalom meg nem szűnik. Szükség lehet a széklet laboratóriumi vizsgálatára (elsősorban a rejtett vérzés, baktérium okozta fertőzés felderítésében jelentős), váladék vagy szövettani minta vételére.

A felsorolt vizsgálatok nem kellemesek, de különösebb fájdalommal nem járnak, kockázatuk elhanyagolható és egy idejében felfedezett daganat, fertőző betegség esetén a haszna vitathatatlanul óriási.


Panaszok esetén győzzük le szégyenérzetünket, nem szabad megelégedni valamilyen kúp vagy krém használatával, hanem a megfelelő szakorvoshoz (gastro-enterológushoz, bőrgyógyászhoz vagy sebészhez) kell fordulni.

Kapcsolódó hírek

 •  | 
 •  | 

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink