• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

KONGRESSZUSRA KÉSZÜLNEK A TERMÉSZETGYÓGYÁSZOK

Hírek 2002.06.20 01:00 Forrás: Kossuth Krónika

Kongresszusra készülnek a magyar természetgyógyászok a jövő hét végén - az erről tartott tájékoztatón beszélgetett dr. Taraczközi Istvánnal, a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének elnökével Bardon Nikolett.

Íriszdiagnoszta, kineziológus, csontkovács, akupunktőr, talpmasszőr - csak néhány a természetgyógyász-szakágak közül. A választék bőséges: minden porcikánkra találhatunk gyógyítót, és ember legyen a talpán (azon a masszíroznivalón), aki el tudja dönteni: melyikük gyógyít igazán, és ki az, aki csak úgy tesz, mintha... A módszerek nagy része több évezred tapasztalatain alapul, van köztük új kitaláció is, akad olyan, amelyik kombinálja a régit és a mait, az ősi és a modern orvoslás elemeit. Csodás gyógyulásról mindenki hallott már, olyanról, amikor a "rendes" kórházban már lemondtak a betegről, sőt - de akkor elvittük a Manyi nénit... és itt jön a mese a rejtélyes, olykor misztikus, titokzatos eszközökről, módszerekről, füstökről és étrendekről, kúrákról és energiákról. Ha a jó Manyi néni tényleg jobban lesz, vagy meg is gyógyul - miért ne hinnénk el, hogy tényleg...? Ha meg nem használ...

- Hogyan lehet tanfolyamot végezni? Rengeteg hirdetést lehet látni. Íriszdiagnosztikát még nem láttam, de a talpmasszázs eléggé elterjedt hirdetésekben. Hogyan lesz valakiből talpmasszőr? Bemegyek egy ilyen tanfolyamra, elvégzem, és onnantól kezdve gyógyítani tudok?
- Jogos a kérdés. Akkora túlkínálat van úgymond a természetgyógyász-piacon, hogy ebben eligazodni valóban nagyon nehéz. Eleve el kell döntenie, hogy mit szeretnék a tanfolyamtól. Csak egy ismeretet, csak egy személyiségfejlesztést? Vagy egy lelki harmóniát? Akkor nem a végén megkapott oklevél, diploma stb. a fontos, hanem az, amit az én lelkem, vagy az én testem kapott. Amennyiben államilag elismert oklevelet szeretnék és azt szakmaként kívánom tovább folytatni, akkor meg kell tudnom, hogy az adott óraszámban, az adott tantárgy elvégzése után jogosult vagyok-e a természetgyógyászati rendeletben leírt vizsgák letételére. Amennyiben a tanfolyam rendszere arra épül fel, hogy egy hármas vizsgáztatási blokkot elvégezve, túljutva, államilag elismert oklevelet kapjak, akkor annak tartalmazni kell az úgynevezett egészségügyi modulismereteket: ez anatómia, élettan, kórtan, kis klinikum. A második az úgynevezett természetgyógyászati modulblokk, amelyben természetgyógyászati ismeretek, a gyógynövénytől az íriszdiagnosztika, a bioenergetika, a táplálkozástan, a léböjt-kúra. Ha levizsgáztam,akkor léphetek tovább a harmadik, az úgynevezett szakmodul végzéséhez és vizsgához, amely szakmodul az egyes szakonként különböző követelmények vannak, például a reflexológiánál már végzett reflexológusnál eltöltendő gyakorlati idő. Tehát ezeket mind igazolni kell, hogy én végül is elmehessek majd, és egy állami vizsgabizottság előtt letehessem az úgynevezett reflexológiai szakvizsgámat. És utána vagyok hivatalosan reflexológus.

- Hány természetgyógyász van ma Magyarországon hivatalosan, államilag elismerve ezzel a szakvizsgával?
- Biztosan 2 ezer fölött van a számuk. Más kérdés, hogy a szakmát ki gyakorolja, és kinek van ÁNTSZ engedélye. Például Budapesten körülbelül 40-45 között van azoknak a gyógyítóknak a száma, akiknek az állami vizsgája mellett megvan a tiszti orvosi engedélye is.

- Minek kell az ÁNTSZ engedély?
- Azért, mivel ez egészségügyi tevékenység bizonyos tárgyi és személyi feltételekhez van kötve. Magyarul, a gyógyítási folyamatomat a tiszti orvosi vizsgálat megköti, és nem gyakorolhatom például az utcán. Tehát nem masszírozhatok az utcán talpat, vagy füldiagnosztikát nem csinálhatok. Elvileg lehetne. A frontsebészet erről szól, és sokkal jobbak a műtéti eredmények - megjegyzem. Nincs kórházi fertőzés. Tehát hogy milyen kézmosási lehetőség van, a ruházatom, milyen fertőtlenítőszerek kellenek. Tehát ezek azok a feltételek, amit az ÁNTSZ pontosan megszab, és ha kiadja az engedélyt, mert a végzettségem megvan hozzá, akkor a kettő együtt érvényes, és gyakorolhatom az adott szakterületet.

- Úgy gondolom, hogy van egy betegségem, amit a hagyományos orvoslással nem tudnak kezelni. Elmegyek akupunktúrás kezelést venni, elmegyek reflexológushoz, elmegyek csontkovácshoz. Hogy tudom kiválasztani, hogy ezek az emberek valóban csontkovácsok, reflexológusok, akupunktúrás szakemberek, hiszen a hirdetésből nem minden esetben derül ki, illetve nem derül ki?
- Adott esetben - nem bizalmatlanság - mutassa meg a diplomáját.  Az akupunktúrás tevékenységhez orvosi diploma kell.

- Meglehetősen sokat szerepelnek természetgyógyászok különböző csatornákon. Képesítéssel rendelkeznek, vagy nem rendelkeznek, mégis gyakorolhatják ezt a televízióban való gyógyítást. Nem véd meg ettől a miniszteri rendelet?
- Végül is nem. A médiának saját belátása és joga van X, Y-t, Z-t felkérni ilyen vagy olyan előadásra, abban a jóhiszemben, hogy az illető ennek vagy annak a természetgyógyászi ágnak tudója, kiemelkedő képviselő. Mi, akik gyakorlói vagyunk a természetgyógyászatnak, ránézve a képernyőre, rögtön tudjuk, hogy milyen szintű természetgyógyász, vagy magát annak valló személy nyilatkozik. Épp ezért bizonyos tévéadások számunkra színvonal alattiak, jobb néha oda se figyelni rá. Más előadások és előadók viszont számunkra is csemegének, illetve valóban nagyon érdekesnek tűnik.

- Tudnak-e olyan emberekről, akiket kiszűrtek már, hogy természetgyógyászként tevékenykedtek, és valójában nem is értettek az adott szakterülethez?
- Sajnos van, évente több eset is előfordul. Ezek közül egy-kettő országos nyilvánosságot is kap. És mivel egyre nagyobb az igény rá, és ők elsősorban a könnyű pénzszerzési lehetőséget látják benne, ennek nem lehet gátat szabni csak rendeletekkel vagy állami eszközökkel. Tehát mindenképpen szükség lenne a gyógyulásra vágyók reális ítélőképességre is.

- Nagyon sokszor lehet látni újfajta gyógyítási módokat, ásvány gyógyítástól kezdve, televízión keresztül gyógyítást. Higgyünk nekik, ne higgyünk?
- A puding próbája az evés. Nem foghatja a gyógyulni vágyó kezét mindig valamilyen hivatalos állami szerv, valami segítő orvos kolléga, hogy ide nem menj, oda ne menj, stb. Tehát van egy bizonyos józan belátás, egy józan értelem. Végül is a gyógyulásra vágyó személynek a kezében kell, hogy összpontosuljon. De igen is, bármilyen furcsának tűnnek bizonyos dolgok, legyen az kristály- gyógyászat, menjen el és próbálja ki, és miután kipróbálta, el tudja dönteni, hogy nekem ez jó volt, vagy nem volt jó.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink