• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

   Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

Miniszteri biztos az Országos Mentőszolgálat élén

Hírek 2003.08.06 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: E. I.

Dr. Székely Tamás személyében miniszteri biztos irányítja augusztus 9-étől az Országos Mentőszolgálatot.

A szervezetnél bekövetkező változásokat állománygyűlésen jelentette be szerdán az OMSZ munkatársainak Major Mária, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

A szaktárca a Weborvost közleményben arról tájékoztatta, hogy a minisztérium fegyelmi tanácsa dr. Gőbl Gábor, az OMSZ főigazgatója és Moro Ákos gazdasági főigazgató-helyettes ügyében július 25-én hozott határozatot. A fegyelmi büntetés mindkét esetben a vezető beosztás visszavonása. A döntést a közalkalmazotti jogviszonyból eredő kötelezettségek megszegése, gondatlanság indokolta. A fegyelmi tanács határozatában leszögezi, hogy a büntetés kiszabásánál figyelemmel volt a kötelezettségszegések számára, súlyára, valamint arra, hogy azok az előzetes vizsgálatokban foglalt megállapítások és javaslatok ellenére hosszabb ideje fennállnak.

A minisztériumi tájékoztatás szerint a korábbi hiányosságok megszüntetésére 2002 februárjában intézkedési tervet fogadtak el, azonban az abban foglalt feladatok döntő többségének végrehajtása a kitűzött határidőre, illetve napjainkig nem történt meg. Nem készült el többek között az OMSZ megújított szolgálati és működési szabályzata, gazdasági ügyrendje, a szerződésekre vonatkozó egységes szabályzat, nyilvántartási rendszer. A kötelezettségvállalások egységes nyilvántartása sem készült el, a foglalkoztatás, létszám- és bérgazdálkodás gyakorlata pedig szabályellenes az OMSZ-nál. A fegyelmi tanács a hibák között sorolta, hogy az OMSZ és a légi járművek üzemeltetését ellátó BASE Kft. közötti együttműködés hiányosságait sem számolták fel. Utóbbiak sorában szerepel többek között a közbeszerzési eljárás megkerülése, a költség-kalkuláció elkészítésének hiánya.

A minisztérium közölte: a vizsgálat során mindkét vezető az ügy részletes feltárásában segítőkészen együttműködött, s ezt a fegyelmi tanács enyhítő körülményként értékelte.

A tárca bejelentése szerint augusztus 9-étől dr. Székely Tamás miniszteri biztos működik közre a feltárt gazdálkodási hiányosságok megszüntetésében, a hiányzó szabályzatok elkészítésében, a kiemelt jelentőségű fejlesztési programok kidolgozásában, valamint azok gyors és szakszerű végrehajtásában és szakértőként támogatja a mentőszolgálat vezetőinek munkáját.

A Weborvos értesülése szerint azért augusztus 9-én történik a vezetőváltás, mert a fegyelmi határozat ezen a napon válik jogerőssé, ha az érintett nem kezdeményez munkaügyi vitát. Moro Ákos elfogadta a döntést, dr. Gőbl Gábor azonban bírósághoz akar fordulni. A jelek szerint Csehák Judit miniszter mindkettőjük számára más, fontos feladatkört szán az egészségügyben, de ennek megvalósulása függ a fegyelmi határozat jogerőre emelkedésétől, illetve az esetleges bírósági eljárás eredményétől.
A Weborvos úgy tudja, hogy dr. Gőbl Gábor főigazgató személyes felelőssége és hatásköre a fegyelmi határozat jogerőre emelkedéséig, a bíróság döntéséig változatlan marad. A gazdasági főigazgató-helyettesi munkakör betöltésére a minisztérium pályázatot ír ki Moro Ákos felmentésének jogerőre emelkedését követően. E munkakör pályázati úton való betöltéséig, megbízott főigazgató-helyettesként Czakó Imre látja el az OMSZ gazdasági irányítási feladatait.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink