• Ónodi-Szűcs
    • Növekedési pályán van a mentőszolgálat

      Növekedési pályán van a mentőszolgálat

    • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

      221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

    • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

      Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

  • kanyaró
    • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

      Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

    • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

      Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

    • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

      Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

  • bérrendezés
    • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

      Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

    • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

      Éger az ígéretekről, költségvetésekről

    • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

      A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

A vörösbor csökkenti a dohányzás ártalmait

Hírek 2003.08.31 01:00 Forrás: MTI Online

A vörösbor csökkenti a dohányzás ártalmait, de ennek mechanizmusa még nem ismert.

Ezt állította vasárnap Bécsben két görög kutató az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 25. kongresszusán - közölte az MTI Online.

John Lekakisz és Hrisztosz Papamihael, az athéni egyetemi kórház két orvosa szerint 2,5 deci vörösbor megszünteti egy elszívott cigarettának az érrendszerre gyakorolt negatív hatását. A két orvos természetesen görög vörösborral végezte kísérleteit, de azt nem állítja, hogy minden elszívott cigaretta után két és fél deci vörösbort kell inniuk a dohányosoknak a cigarettázás ártalmainak elkerülése érdekében. Azt viszont igen, hogy már egyetlen cigaretta elszívása is mintegy 60 percig kimutathatóan befolyásolja a véredények működését, és negatívan hat az érrendszer egészére.

Eddigi tapasztalataink szerint a vörösbor alkotóelemei, de nem az alkohol, meggátolják az artériáknak azokat a funkcióhibáit, amelyek egy cigaretta elszívás után következnek be. Kísérleteink szerint 2,5 deci vörösbor elfogyasztása megszünteti egy cigaretta elszívásának káros következményét. Most keressük a vörösbornak azt az összetevőjét, amely ilyen hatást eredményez - közölték a görög kutatók. Elmondták, hogy feltételezéseik szerint a vörösborban található polyphenolen magas koncentrációja vált ki ilyen hatást.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink