• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

AZ ÉV GYÓGYSZERE AZ ELHÍZÁST KEZELI

Hírek 2001.05.23 01:00

A Reductil nevű, az elhízás kezelésére szolgáló készítmény nyerte el az idén az Év gyógyszere díjat. Az elismeréssel járó oklevelet és szobrot tegnap a Magyar Tudományos Akadémián adták át a szert forgalmazó Knoll Gyógyszergyár képviselőinek. A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elismerését negyedszerre ítélték oda.

Az Év gyógyszere díjat az a készítmény nyerheti el, amelyet legfeljebb öt éve vezettek be a magyar piacra. Az idei nyertes készítményt a nemrég amerikai tulajdonba került német Knoll Gyógyszergyár 1999 őszén kezdte forgalmazni. A díjat odaítélő társaság bírálata szerint a nyertes - és meglehetősen drága - készítmény hatásmechanizmusával és kevés, illetve enyhe mértékű mellékhatásával új utat nyit az elhízás kezelésében.
A szer talán a legnagyobb fogyasztói körre számíthat, hiszen hazánkban kétmillió elhízott és négymillió túlsúlyos ember van, akinek a súlyfelesleg a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából komoly kockázatot jelent. A statisztikák azt mutatják, hogy a magas vérnyomásban szenvedők 77 százaléka elhízott. A túlsúlyosak között sok a cukorbeteg, az infarktusra és az agyvérzésre hajlamos. Halmy László, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke elmondta: az elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére 1997-ben több mint 11 milliárd forintot költött a hazai társadalombiztosítás. Az átadáson ugyanakkor az is elhangzott, hogy egyetlen elhízás elleni készítmény sem kap tébétámogatást hazánkban. Egyébként az Év gyógyszere sem. A túlsúly mind több embert érint, éppen ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1998-ban betegségnek minősítette.
A készítmény egyébként nem hazai kutatás-fejlesztés eredménye. Buzás László, a Magyarországi Gyógyszergyártők Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója lapunknak azt mondta, az utóbbi években átlagosan 25-40 új gyógyszer került ki a hazai gyártóktól, de valóban új hatóanyagra ritkán volt példa. Általában ismert, bevált hatóanyag új késztermék formájának hazai bevezetéséről van szó. Nyilván azért is, mert a magyar gyárak árbevételük átlagosan hat-nyolc százalékát fordíthatják kutatás-fejlesztésre, ugyanakkor a vezető nyugati cégek árbevételük 15 százalékát költik fejlesztésre.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink