• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

   Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

  • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

   Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

  • Ónodi-Szűcs Zoltán néhány aktuális problémáról

   Ónodi-Szűcs Zoltán néhány aktuális problémáról

 • költségvetés
  • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

   A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

 • EESZT
  • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

   Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

  • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

   Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

  • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

   EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

Virágzó fogturizmus

Hírek 2004.04.04 01:00 Forrás: Vasárnapi Hírek

Lassan az egyszerűbb szigetországi polgár számára az ellátás csaknem megfizethetetlen, eseteként akár több tízezer fontba is kerülhet.

A fejlődő fogturizmus jegyében nem egy magyar fogorvosi magánvállalkozás szinte teljes körű utazásokat szervez repülőjegy- és szállásfoglalással – megtetézve persze a fő céllal, a fogászati kezeléssel. Még együtt is jobban megéri, mintha a brit beteg egy albioni doktort keresne fel. Egy korona Londonban úgy ezer fontot (négyszázezer forintot) is kóstálhat, a magyar fővárosban hasonló minőségben ugyanezt 150 fontból meg lehet úszni.

Az osztrák határ mentén hazánkban hosszú évek óta virágzik a fogturizmus. Az 55 ezer lelket számláló Sopronban az egy főre jutó fogorvosok száma bizonyára ezért is magasabb az országos átlagnál. Gerle János, a  Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti klinikájának adjunktusa szerint így van ez a másik, a keleti határon is, oda persze Ukrajnából, Romániából, Szlovéniából járnak át a kezelésre szorulók. Közép- és Kelet Európában még mindig Magyarországon a legolcsóbb a fogorvos.

Gerle doktor a Vasárnapi Híreknek elmondta, hogy a fogturizmus a hazai fürdőhelyi gyógyturizmus talaján nőtte ki magát lényegében szinte önállóvá, s terjedt tovább, mivel nagyságrendjében az uniós átlagköltségek tizedét-ötödét kell kifizetnie az ide utazónak. A hazai fogorvosok közül jelenleg úgy kétezren közalkalmazottak, egy részük persze magánrendelőt is fenntart. A főfoglalkozású magánvállalkozó doktorok és a magánrendelőben is dolgozók közül mintegy 3500 orvosnak van szerződése az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Májustól hazánk EU-csatlakozásától várhatóan az OEP-nek is lesz majd bevétele többek között a hazánkba látogató fogturisták révén.

Gerle János úgy véli, a fogturizmus jelzi: jók a magyar szakemberek. A magyar ellátás pedig viszonylag zsebkímélő. Ezért is kellene megelőző és fogmegtartó kezelésre járnia a hazai állampolgároknak nagyobb számban, hiszen a lakosság szájüregi egészségi mutatói az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO szerint már hatesztendős kortól igen rosszak. Népbetegség a fogszuvasodás és a fogágymegbetegedés, az ínysorvadás, de egyre gyakoribb a daganat is.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink