• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

REMÉNY A GYOMORRÁKOSOKNAK

Hírek 2001.10.06 01:00

A korai gyomorrákkal operált betegek ötéves túlélése 90 százalék körül lehet hamarosan egy Japánban kidolgozott műtéttechnikai módszernek köszönhetően Magyarországon. Az eljárás alkalmazását segítő számítógépes programot a japán orvosok magyar kollégáik rendelkezésére bocsátották - ad róla hírt a Magyar Nemzet.

Japánban és Magyarországon kiemelkedően magas a gyomorrák miatti halálozások aránya. Az Országos Onkológiai Intézet főigazgatóságának adatai szerint hazánkban tavaly 2300 ember vesztette életét ebben a betegségben, miközben 2400 újonnan bejelentett beteget regisztráltak az év során. Az összes gyomorrákos számát még hozzávetőleg is nehéz meghatározni, mivel a betegséget az esetek többségében a kései fázisban fedezik fel, amikor a túlélés esélye már rendkívül alacsony. A világon a legtöbb, úgynevezett korai gyomorrákot ugyanakkor Japánban operálják, ahol az összes műtét 65 százalékát végzik ilyen stádiumban. A betegek ötéves túlélése 90 százalék körül van, tehát gyakorlatilag gyógyultnak tekinthetők a halálosnak vélt betegség sikeres műtéte után. Az, hogy Japánban jóval több korai stádiumban lévő és ezért sikeresen műthető beteget találnak, mint a többi országban, a kötelező szűrővizsgálatoknak köszönhető: a gyomor endoszkópos vizsgálatát a panaszmentes, látszólag teljesen egészséges embereken is. elvégzik. A kicsiny méretű, kezdeti stádiumban lévő, de egyértelműen rosszindulatú tumorokat korszerű, laparoszkópos eljárásokkal távolítják el.
Az eljárásmód elején a daganat továbbterjedésének első állomását, a környező nyirokcsomó-áttéteket keresik meg radioaktív izotópos módszerrel, majd ezt követi a tumorok kipreparálása és eltávolítása. A Japánban kidolgozott műtéttechnikai módszerekkel a gyomorrák előrehaladottabb stádiumaiban is 30-50 százalékkal nagyobb túlélési arányt lehet elérni, mint a legjobbnak tartott amerikai vagy német sebészeti centrumokban - állítják a japán orvosok.


INDULHAT A MAMMA PROGRAM

Október 15-17-e között születik meg a döntés arról, hogy a beadott hatvan pályázat közül melyik nyeri meg az ÁNTSZ által, Mamma Program néven kiírt tendert - közölte Ütő István országos helyettes tiszti főorvos. Elmondta: a szeptember 30-i határidőig szinte minden megyei és városi kórház, továbbá magánkórházak és egyetemek is adtak be pályázatot a mammográfiai szűrések elvégzésére. A tendereket szakmai bírálóbizottság értékeli, s ezután születik döntés arról, hogy melyik lesz az a várhatóan 13-14 intézmény, amely elvégezheti az emlőrákszűréseket. A tájékoztatás szerint Magyarországon több mint egymillió, 45-65 év közötti nőt érint a szűrés.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink