• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

ÉLETET MENTHET A TÜDŐSZŰRÉS

Regionális hírek 2003.02.13 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Luif Ibolya

A Zalai Nyitott Szív Egyesület Zalaegerszegen a Megyei Művelődési Központban tartja havonta klubfoglalkozását. Az összejövetelekre mindig meghívnak egy-egy orvos előadót, aki szakterületéről vendégként előad, illetve válaszol a betegklub tagjainak kérdéseire.

Ezúttal a szomszéd megyéből, Vasból hívtak előadót. A Zalai Nyitott Szív Egyesületnek a vasi szívegyesülettel már több éves kapcsolata van, ám orvos vendéget most fogadtak először. A szombathelyi Markusovszky Kórház mellkas sebészetétről dr. Kecskés László vállalkozott arra, hogy a tüdődaganatokról, azok gyógyításáról beszéljen, illetve felhívja a szívbetegek figyelmét a tüdőszűrés fontosságára. Zala megyéből egyébként mellkas sebészet híján sok beteget fogad a szombathelyi intézmény.

- Ma a daganatos halálokok között kiemelkedően legelső a légúti daganatos betegség okozta halálozás, körülbelül 25 százalékát képviseli az összes daganatos halálozásnak. A férfiaknál messze az első helyen, a nőknél pedig a 2-3. helyen van a haláloki statisztikákban. Messze megelőzi a közismertebb emlő, nőgyógyászati, vastagbél daganatok arányát – mondta bevezetőként. – A másik, amit tudni kell, hogy minél korábban fedezik fel ezeket a daganatokat, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Magyarán mindenkit arra biztatnék, hogyha kap egy kis cédulát tüdőszűrőre, senki nem fogja megbüntetni, ha nem megy el, ő maga bünteti meg saját magát, ha távol marad, és mégis valami problémája van. Körülbelül két és félszer jobbak az esélyei azoknak a betegeknek, akik tüdőszűrés keretén belül, panaszmentesen kerülnek felismerésre tüdődaganattal, mint akik már valamilyen panasszal keresik fel az orvosukat, és azután kerülnek műtétre.

- A daganatos sejtek mennyire „kedvelik" a tüdőt? Elsődleges daganatképző hely, vagy inkább az áttétek a gyakoribbak?

- Mind a kettő meglehetős gyakorisággal fordul elő a tüdőben, de a mellkas sebészet az elsődleges tüdődaganatokkal foglalkozik. Miért szeretik? Azért, mert minden percben tizenhatszor levegőt veszünk. Rengeteg port, gázt, gőzt, ártalmas vegyi anyagot, netán sugárzó anyagot belélegzünk. S akkor még nem beszéltem a legnagyobb ellenségről, a dohányzásról, ami mégiscsak a vezető oka a tüdődaganatoknak. De miután a nyitott szív egyesület klubjában vagyunk, el kell mondjam, a dohányzás vezető kórok a szív- és érrendszeri betegségekben is, főleg a koszorúér-betegségekben. A mellkas sebészet a múlt század második felében robbanásszerű fejlődésen ment át. Először az altatás jelentett óriási előrelépést, hogy nem helyi érzéstelenítésben kellett operálni. A második nagy lépés az intenzív terápia rohamos fejlődése volt. Olyan betegeken lehet ma már nagyműtéteket elvégezni, akik korábban belgyógyászati vagy egyéb okból nem voltak műtétre alkalmasak. A harmadik lépés pedig, hogy az orvostechnika fejlődése hihetetlen léptekkel halad előre. Egyrészt a diagnosztika területén – például a CT, a különböző izotóp illetve mágneses rezonancia vizsgálatok, érfestések - s ezzel sokkal korábbi stádiumban lehet ezeket a betegségeket felismerni, sokkal pontosabb diagnózissal tud a sebész a műtőasztalhoz állni. Másrészt a gyógyítás lehetőségei is kiteljesedtek, a mellkas sebészetbe is bevonult a minimálisan károsító sebészet, a laparoszkópia. Ma 2-4 nyílásból nagyon komoly műtéteket lehet úgy elvégezni, hogy a betegek néhány órával az operáció után már felkelnek, sőt haza is tudnak menni. És végül a gyógyítás lehetőségeibe beletartozik, hogy egyre több, modern daganatellenes gyógyszer, modern sugárforrás áll rendelkezésre. Éppen ezért sokkal nagyobb eséllyel veszik fel a tüdődaganatokkal szemben a harcot, mint 10-20 évvel ezelőtt.

- Az operatőrnek meddig terjed a lehetősége, mennyit lehet eltávolítani a tüdőből, illetve a tüdő mennyire „életbarát" szervünk, mennyire képes regenerálódni?

- A szív és a tüdő a két legfontosabb vitális, úgynevezett életfontos szervünk, mert e nélkül nem lehet élni. A keringés és a légzés nélkül nincs élet. A tüdő páros szerv, amiből általában egyet teljesen el lehet távolítani, de csak akkor, ha a másik, a visszamaradó szerv nem túlzottan károsodott, nincs agyondohányozva, nincs súlyos tüdőtágulás rajta, vagy nincs egyéb súlyos társbetegség. Ehhez nagyon komoly kivizsgálásra, műtét előtti diagnosztikai lépésekre van szükség. A Szombathelyre kerülő zalai betegeket itt Pózván, a megyei kórházban korrektül kivizsgálják.

- Van-e zalai, vasi specialitás, mennyire beteg az itt élők a tüdeje?

- Az ember azt gondolná, hogy Zala és Vas megye az ország erdősültebb része, s talán kevesebb a nagyipar, mint az ország egyéb részein, például Ózd, vagy Miskolc környéke. Sajnos az összefüggés így nem áll fenn. Itt legalább annyira dohányoznak az emberek, mint az ország egyéb területein, és ebből is látszik, hogy ez az elsőrendű halálok. Ugyanakkor nagyon sok a légúti, az asztmás beteg, aminek azért van jelentősége, mert növeli bármilyen tüdőn végzett műtét kockázatát, hiszen a beteg a műtét után is asztmás marad, nagyobb tehát az operáció rizikója. Meg kell említenem, hogy a Bakonytól északra és nyugatra elterülő rész 1986-ban jelentős sugárterhelést szenvedett, ezt minden ellenkező híreszteléssel szemben szakemberként kell, hogy mondjam. Itt nagyon hosszú ideig megtorpant a sugár, nekiütközött az Alpoknak, és egy északkeleti légirányból érkező sugárfelhő itt örvénylett, nem ment tovább, majd egy eső belemosta a sugárzó izotópokat a talajba, megettük saláta, sajt formájában, megittuk tej formájában. Ennek sok hátrányos következményét lehet ma látni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink