• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Asztmás gyerekek rehabilitációs programja

Regionális hírek 2003.05.28 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: D. Karádi Katalin

Az asztma a leggyakoribb krónikus gyermekbetegség, statisztikák szerint a gyerekek mintegy tíz százalékát érinti.

Ez az egyik ok, amiért nagyon komolyan kell vele foglalkozni, a másik pedig az, hogy ez az egyetlen olyan krónikus betegség, amelynél a beteg - szemben például az epilepsziásokkal, akik a rohamnál elveszítik az eszméletüket - közvetlenül éli meg a halálfélelmet. Megfigyelhető, hogy amikor a kisgyermek az asztmás roham jelentkezésekor nem kap levegőt, szó szerint szinte az életéért küzd - mondta el dr. Gönczi Ferenc, a debreceni Kenézy kórház gyermekpulmonológus-allergológus szakfőorvosa, akitől megtudtuk, hogy 1886 óta szerveznek táborokat az asztmás gyermekeknek. Az állandó helyet, az ideális helyszínt az 1990-es évek elején a Hajdúböszörményhez tartozó Bodaszőlőn találták meg, ahol tavasztól őszig két hetes turnusokban zajlanak a betegoktató, rehabilitációs programok.

A főorvos kiemelte, hogy a folyamatos gyógyszeres kezelés mellett életmódtanácsokkal is el kell látni a betegeket, fel kell hívni a figyelmüket a veszélyforrásokra. Többek között még a lakás berendezésére, a háziállatok tartására is kitérnek. A komplex ellátás része a gyógytorna, a klímakezelés, a levegőváltozás, a légzőtorna, javasolják a rendszeres úszást. Célszerű sportos életmódra szoktatni az asztmás gyermekeket, mert a jól kondicionált beteg jobban átvészeli a megpróbáltatásokat, mint a gyenge fizikumú. Volt egy időszak, amikor a széltől is óvták az asztmás gyerekeket. Ma már más a szemlélet, hiszen az asztmánál nagyon fontos a tüdő, a hörgők jó átjárhatósága, lényeges, hogy a ventilláció minél jobb értékeket mutasson, a jó fizikai kondíció pedig a roham átvészelését is megkönnyíti.

Világszerte nagy súlyt helyeznek az asztma úgynevezett nem gyógyszeres kezelésére, amelynek egyik formája a rehabilitáció - hangsúlyozta dr. Gönczi Ferenc. Mint mondta, betegoktató programjuk fontos része a helyes légzés, a légzőtorna elsajátítása. Arra is törekszenek, hogy a szülő és a gyermek mélyebb betekintést kapjon a betegségről. Többek között tudniuk kell, milyen folyamatok játszódnak le a tüdőben, ez hogyan érinti a szervezetet, mi köze van az asztmának az allergiához. Alaposan tájékozódhatnak a gyógyszeres kezelésről, arról, hogy a gyógyszerek hogyan hatnak. A betegoktató program keretében beszélnek az allergénekről, a külső környezetről, az életmód szerepéről.

Sarkalatos pont a dohányzás - hangsúlyozta a főorvos. Kiscsecsemő korban az egyik legnagyobb rizikó, ha az anya dohányzik. Ez nemcsak a dohányfüstös levegő miatt veszélyforrás. Kevesen tudják, hogy a csecsemővel szoros kontaktusban lévő dohányos anya a kilélegzett levegővel is rendkívül nagy veszélynek teszi ki a gyermekét. A füstben több mint 3400 káros anyag van, s ezek majdnem ugyanolyan koncentrációban távoznak el a kilégzett levegővel, amelynek a szénmonoxid tartalma műszerrel mérhető. Gyakran a kisgyermekkori fejfájásnak is az az oka, hogy a dohányzással olyan klímát teremtenek a gyerek körül, ami nála már mérgezési tüneteket okoz.

Mindemellett kedvezőtlen hatása van számos egyéb tényezőnek (ipari levegő, levegőszennyezés) is. A Diesel kipufogó részecskék és a pollenek különösen szeretnek "összecsatlakozni", így kettős ártalmat okoznak.
A bodaszőlői rehabilitációs egység kezelője a kórház, az épület azonban a hajdúböszörményi önkormányzat tulajdona. A hajdúsági város vezetése támogatta a használatba vételt, s ma már itt nemcsak asztmás, hanem túlsúlyos, vak és gyengénlátó, mozgássérült gyermekek számára is szerveznek turnusokat, sőt, a gyermekpszichiátria autista betegeit is kiviszik ide, mert azt tapasztalták, hogy nagyon jó hatással van rájuk a környezet. Évente 14-16 turnust szerveznek, az asztmás óvodásokkal a szülő is ott lehet. Az asztmások számára a kora tavasz és az augusztus, valamint a késő őszi, nedvesebb időjárás nem ideális, így eszerint osztják el a turnusokat.

Minden szobához külön fürdőszoba, WC tartozik, a több személyes szobákban is kényelmesen elférnek a gyerekek. Arra, hogy Bodaszőlőn kihasználatlan ez az épület, egy szülő hívta fel a figyelmet. Mivel a klíma elsődleges szerepet játszik, Gönczi főorvos a tisztiorvosi szolgálatnál érdeklődött, s hamarosan kiderült, hogy rendkívül kedvezőek az adottságok. Bizonyára nem véletlen, hogy a református püspökség is itt építette meg a pihenőházát. Míg a környező falvakban, Debrecenben, sőt, a közeli Hajdúböszörményben is nagyon sok a légúti beteg, a debreceni Tüdőgyógyógyászati Klinika hosszú évek alatt megfigyelte, hogy Bodaszőlőn mindig is lényegesen kevesebb légúti, tbc-s beteg volt. A Debrecenben elvégzett levegőtisztasági mérésekhez a bodaszőlői szolgált úgynevezett kontroll, nulla szennyezettségű levegőként. Földrajzi elhelyezkedése is kedvező, mivel az alföldi síksághoz képest 150-200 méterrel magasabban fekszik, érvényesül a Nagyerdő szűrő hatása. Rengeteget számít, hogy a leülepedő porrészecskék, pollenek, kevésbé jelentenek terhelést, mint Debrecenben vagy a környéken - ecsetelte a rehabilitációs egység előnyeit dr. Gönczi Ferenc.

A betegoktató, klímakezelő, rehabilitációs program keretében szervezett két hetes turnusokon az orvos mellett szakápoló, gyógytestnevelő, ha szükséges, pszichológus is foglalkozik az asztmás gyerekekkel. Korábban még jógafoglalkozások is voltak. A gyógytorna mellett innen uszodába is viszik a gyerekeket, ahol a megfelelő hőmérséklet biztosításával vízi tornán vesznek részt. A légzőtorna gyakorlatok elsajátítása szintén elengedhetetlen.
Dr. Gönczi Ferenc szerint a mai kezelési lehetőségek mellett elérhető, hogy az asztmás gyermekek úgy élhessenek, mint egészséges társaik, lehetőleg ne legyenek felmentve testnevelésből sem.

Mindemellett tudni kell, hogy az asztma gyógyíthatatlan betegség, folyamatos figyelem, hosszú ideig tartó gyógyszeres kezelés szükséges. A serdülő korban bekövetkező óriási változások - amelyek a tüdőt, a hormonális rendszert egyaránt érintik - elősegítik, hogy az asztmás gyerek hosszú távon panaszmentessé váljon. A felmérések viszont arra utalnak, hogy felnőttként, 35-40 éves korban visszatérhetnek a panaszok.

Az önállósulás korszakában sok serdülő úgy véli, ha nincs panasz, minek a gyógyszer, ám nem biztos, hogy a légzésfunkciók is rendben vannak. Így akár életveszélyes roham is kialakulhat, Magyarországon évente több serdülő, fiatal hal bele az asztmás rohamba. A kevésbé sűrű, de folyamatos gondozás tehát panaszmentesség esetén is szükséges - figyelmeztetett a szakember.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink