• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

Elköltözik a miskolci szűrőállomás

Regionális hírek 2003.07.07 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Spitz.

Az ország utolsó különálló, komplex szűréseket végző állomása zárja be kapuit a közeljövőben Miskolcon, s költözik át várhatóan augusztus 1-jétől a működtető Semmelweis Kórházba.

A több, mint másfél évtizedes működés után szakmai és gazdasági okokkal egyaránt indokolható átköltözést a mintegy 44 millió forintos kórház-konszolidációs program keretén belül készített intézkedési terv tartalmazta.

Mint azt dr. Koleszár Lajostól, a Semmelweis Kórház főigazgató főorvosától megtudtuk, az intézet vezetése nem vállalhatja a jövőben az OEP-finanszírozásból „ellopott" működtetési költségek ily módon vitatható biztosítását. A főigazgató úgy véli, a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében más, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár keretein kívüli forrást kellene találni a szűrővizsgálatok biztosításához, ugyanakkor a működtetés módját is át kellene alakítani.

– Borsod megyében különösen jellemzők az aprófalvas vidékek, és tapasztalataink szerint – részben szociális okok miatt – a szűrővizsgálati behívók ellenére a lakosság mindössze 40-50 százaléka él e lehetőséggel. A jövő útja az lehet, ha akár úgynevezett falu-egészségnapok keretében, a háziorvosok koordinálásával, közreműködésével, komplex, kitelepülő állomások vagy szűrőbusz alkalmazásával mi magunk megyünk el az emberekhez. Mindez azonban a mai benzinárak, járműköltségek mellett nagy valószínűséggel vállalkozás keretében volna finanszírozható – utalt a megoldás egy lehetőségére dr. Koleszár Lajos. Hozzátette ugyanakkor: a finanszírozás függvényében várhatóan nem lesz változás az úgynevezett kiszállásos szűrővizsgálatok eddigi gyakorlatában. A szűrő szolgáltatásaival megyei feladatokat is ellátó városi kórház ugyanis a korábbi években is végzett szűréseket Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
Az átköltözés nyomán egyébként várhatóan még komplexebb ellátás várja a szűrésre érkezőket a későbbiekben. A Semmelweis Kórház vezetése a lakossági szűrőállomáson eddig is végzett végbélrák-szűrés céljára több helyiséget tervez elkülöníteni a belgyógyászati és gasztroenterológiai osztályokon, melyeket ugyancsak a finanszírozás függvényében vonnának be e speciális feladatokba.

Maga a szűrőállomás egyébként az intézet jelenlegi röntgenosztályán kap helyet, ahol a jelenleg is tartó átalakítási munkák után várhatóan augusztus 1-jén nyitja meg kapuit. A régi szűrállomás személyzetének egy részét továbbra is régi munkakörében kívánják foglalkoztatni, ám a vállalkozásban foglalkoztatott orvosokkal elkerülhetetlenné vált a szerződésbontás. Vannak, akiknek pedig más osztályokon kínál munkalehetőséget a fenntartó intézmény.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink