• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Elköltözik a miskolci szűrőállomás

Regionális hírek 2003.07.07 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Spitz.

Az ország utolsó különálló, komplex szűréseket végző állomása zárja be kapuit a közeljövőben Miskolcon, s költözik át várhatóan augusztus 1-jétől a működtető Semmelweis Kórházba.

A több, mint másfél évtizedes működés után szakmai és gazdasági okokkal egyaránt indokolható átköltözést a mintegy 44 millió forintos kórház-konszolidációs program keretén belül készített intézkedési terv tartalmazta.

Mint azt dr. Koleszár Lajostól, a Semmelweis Kórház főigazgató főorvosától megtudtuk, az intézet vezetése nem vállalhatja a jövőben az OEP-finanszírozásból „ellopott" működtetési költségek ily módon vitatható biztosítását. A főigazgató úgy véli, a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében más, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár keretein kívüli forrást kellene találni a szűrővizsgálatok biztosításához, ugyanakkor a működtetés módját is át kellene alakítani.

– Borsod megyében különösen jellemzők az aprófalvas vidékek, és tapasztalataink szerint – részben szociális okok miatt – a szűrővizsgálati behívók ellenére a lakosság mindössze 40-50 százaléka él e lehetőséggel. A jövő útja az lehet, ha akár úgynevezett falu-egészségnapok keretében, a háziorvosok koordinálásával, közreműködésével, komplex, kitelepülő állomások vagy szűrőbusz alkalmazásával mi magunk megyünk el az emberekhez. Mindez azonban a mai benzinárak, járműköltségek mellett nagy valószínűséggel vállalkozás keretében volna finanszírozható – utalt a megoldás egy lehetőségére dr. Koleszár Lajos. Hozzátette ugyanakkor: a finanszírozás függvényében várhatóan nem lesz változás az úgynevezett kiszállásos szűrővizsgálatok eddigi gyakorlatában. A szűrő szolgáltatásaival megyei feladatokat is ellátó városi kórház ugyanis a korábbi években is végzett szűréseket Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
Az átköltözés nyomán egyébként várhatóan még komplexebb ellátás várja a szűrésre érkezőket a későbbiekben. A Semmelweis Kórház vezetése a lakossági szűrőállomáson eddig is végzett végbélrák-szűrés céljára több helyiséget tervez elkülöníteni a belgyógyászati és gasztroenterológiai osztályokon, melyeket ugyancsak a finanszírozás függvényében vonnának be e speciális feladatokba.

Maga a szűrőállomás egyébként az intézet jelenlegi röntgenosztályán kap helyet, ahol a jelenleg is tartó átalakítási munkák után várhatóan augusztus 1-jén nyitja meg kapuit. A régi szűrállomás személyzetének egy részét továbbra is régi munkakörében kívánják foglalkoztatni, ám a vállalkozásban foglalkoztatott orvosokkal elkerülhetetlenné vált a szerződésbontás. Vannak, akiknek pedig más osztályokon kínál munkalehetőséget a fenntartó intézmény.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink