• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

   Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

  • Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

   Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

  • Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

   Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

Elköltözik a miskolci szűrőállomás

Regionális hírek 2003.07.07 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Spitz.

Az ország utolsó különálló, komplex szűréseket végző állomása zárja be kapuit a közeljövőben Miskolcon, s költözik át várhatóan augusztus 1-jétől a működtető Semmelweis Kórházba.

A több, mint másfél évtizedes működés után szakmai és gazdasági okokkal egyaránt indokolható átköltözést a mintegy 44 millió forintos kórház-konszolidációs program keretén belül készített intézkedési terv tartalmazta.

Mint azt dr. Koleszár Lajostól, a Semmelweis Kórház főigazgató főorvosától megtudtuk, az intézet vezetése nem vállalhatja a jövőben az OEP-finanszírozásból „ellopott" működtetési költségek ily módon vitatható biztosítását. A főigazgató úgy véli, a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében más, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár keretein kívüli forrást kellene találni a szűrővizsgálatok biztosításához, ugyanakkor a működtetés módját is át kellene alakítani.

– Borsod megyében különösen jellemzők az aprófalvas vidékek, és tapasztalataink szerint – részben szociális okok miatt – a szűrővizsgálati behívók ellenére a lakosság mindössze 40-50 százaléka él e lehetőséggel. A jövő útja az lehet, ha akár úgynevezett falu-egészségnapok keretében, a háziorvosok koordinálásával, közreműködésével, komplex, kitelepülő állomások vagy szűrőbusz alkalmazásával mi magunk megyünk el az emberekhez. Mindez azonban a mai benzinárak, járműköltségek mellett nagy valószínűséggel vállalkozás keretében volna finanszírozható – utalt a megoldás egy lehetőségére dr. Koleszár Lajos. Hozzátette ugyanakkor: a finanszírozás függvényében várhatóan nem lesz változás az úgynevezett kiszállásos szűrővizsgálatok eddigi gyakorlatában. A szűrő szolgáltatásaival megyei feladatokat is ellátó városi kórház ugyanis a korábbi években is végzett szűréseket Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
Az átköltözés nyomán egyébként várhatóan még komplexebb ellátás várja a szűrésre érkezőket a későbbiekben. A Semmelweis Kórház vezetése a lakossági szűrőállomáson eddig is végzett végbélrák-szűrés céljára több helyiséget tervez elkülöníteni a belgyógyászati és gasztroenterológiai osztályokon, melyeket ugyancsak a finanszírozás függvényében vonnának be e speciális feladatokba.

Maga a szűrőállomás egyébként az intézet jelenlegi röntgenosztályán kap helyet, ahol a jelenleg is tartó átalakítási munkák után várhatóan augusztus 1-jén nyitja meg kapuit. A régi szűrállomás személyzetének egy részét továbbra is régi munkakörében kívánják foglalkoztatni, ám a vállalkozásban foglalkoztatott orvosokkal elkerülhetetlenné vált a szerződésbontás. Vannak, akiknek pedig más osztályokon kínál munkalehetőséget a fenntartó intézmény.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink