• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Laparoszkópos reflux-gátló műtét Debrecenben

Regionális hírek 2003.07.18 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: D. Karádi Katalin

A debreceni Kenézy Gyula Kórház általános sebészete az ország egyik laparoszkópos centruma. A kórház vezetése az általános sebészet három műtőjébe egy-egy laparoszkópos tornyot szerzett be, megfelelő kézi műszerekkel, így ott évente ezer laparoszkópos műtétet tudnak végezni, amellyel országosan az első helyen állnak- tudtuk meg dr. Hajdu Zoltán osztályvezető főorvostól.

A debreceni laparoszkópos centrum országos, kredit pontos továbbképzést végez, az általános sebészeten minden hónap utolsó csütörtökén bemutató műtétek vannak. Dr. Hajdu Zoltán munkacsoportja nyelőcső-rekeszsérv, dr. Szegedi Zoltán munkacsoportja pedig hasfali sérvműtétet mutat be. Ezt a továbbképzést immár nyolcadik éve, rendszeresen végzik.
Munkájuk felkeltette a délvidéki magyarok érdeklődését, így Debrecenben fogadták a zentai kórház és az újvidéki klinika szakembereit is, akik itt tanulták meg a laparoszkópos műtéti technikát. További segítséget jelentett, hogy ezután a debreceni munkacsoport is ellátogatott Újvidékre. Dr. Hajdu Zoltán Zentán végezte el az első laparoszkópos nyelőcső reflux-gátló műtétet, majd Verbason - szintén ezzel a technikával - kétoldali lágyéksérvet operált meg.

A több éves, rendszeres kapcsolatnak köszönhetően az Újvidéki Egyetem általános sebészeti klinikája a közelmúltban egy hetes továbbképzést szervezett. Az első, gyakorlati napot követően a másodikon sertéseken operáltak, majd dr. Hajdu Zoltán bemutató rekeszsérv műtétet végzett el. A beteget előzetesen a Kenézy kórházban vizsgáltak ki a belgyógyászok. A főorvos az Újvidéki Egyetemen előadásokat is tartott, a tudományos programra Szerbiából, Montenegróból is érkeztek egyetemi tanárok, vezető sebészek.

Az Újvidéki Egyetem évzáró ünnepségén - ahol többek között a szerb Tudományos Akadémia elnöke és az egészségügyi miniszter is jelen volt - dr. Hajdu Zoltán átvehette az egyetem legmagasabb kitüntetését. Ő volt az első, aki a Honoris Causa címet külföldiként megkapta, amelyről titkos szavazással, egyhangúan döntött a doktori tanács. (Dr. Hajdu Zoltán ezt megelőzően is részesült már Újvidéken elismerésben, korábban a jugoszláv Sebészi Társaság tiszteletbeli tagjává, Verbason, Novi Sadon pedig tiszteletbeli docenssé választották.)

A debreceni sebész főorvos dr. Szabó Árpád és dr. Tólh Dezső, a Kenézy kórház általános sebészetének témareferensei, illetve Komáromi Róza vezető műtősnő asszisztálásával végezte el a bemutató reflux-gátló műtétet. Így könnyebb volt operálni, nem volt szükség szerb tolmácsolásra. A műszereket Belgrádból és Németországból hozták, Debrecenből pedig néhány speciális műszert - például nyelőcső elemelőt - vittek magukkal.

A magyar származású nőnek, akit dr. Hajdu Zoltán a laparoszkópiás technikával megoperált, rekeszsérve volt és a gyomorsav befolyásolhatatlanul visszacsorgott a nyelőcsőbe, ami állandó panaszokat okozott. Klasszikus operációval ezt a problémát a has és a mellkas feltárásával lehet megoldani, ami óriási műtéti teher a beteg számára. Ezután legalább 14 napos kórházi kezelés szükséges, a gyógyulási idő pedig több hét, a szövődményekről és a nagy műtéti heg esztétikai hátrányáról nem is beszélve. Ezzel szemben a laparoszkópos műtét után a beteg már másnap hazamehet és három hét elteltével munkaképes - mutatott rá az eljárás előnyeire dr. Hajdu Zoltán. Mint mondta, begyakorlott műtétről van szó, az újvidéki asszony volt a 309. betege, akinél ezt az eljárást - amelynek a lényege a rekeszsérv bevarrása és a nyelőcső alsó, három-öt centiméteres szakaszának a megerősítése - alkalmazta.

Európában ezt a műtétet laparoszkópiás technikával 1990-ben belga és skót sebészek végezték el először, Magyarországon pedig dr. Hajdu Zoltán volt az első, aki ennél a speciális műtétnél az új technikát alkalmazta. A főorvos 1993 szeptember 11-én végezte el az első, ilyen jellegű műtétet a Kenézy kórházban. Ekkor már túl volt mintegy 70 laparoszkópos epeműtéten, így nagy biztonsággal uralta a technikát. Mint mondta, a kórház anyagi lehetőségei 1993-ban tették lehetővé a laparoszkópos torony beszerzését. A menedzsment támogatásával azóta sikerült itt a legnagyobb laparoszkópos centrumot létrehozni.

Dr. Hajdu Zoltán többek között Amerikában, Kanadában, Japánban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban tanulmányozta a reflux-gátló műtétek laparoszkópiás technikáját, majd igyekezett a tudását továbbadni. Rendszeresen oktatott az ország számos pontján, Miskolctól Kecskeméten át Győrig, Budapestig. Időközben az országban több laparoszkópiás centrum jött létre a debrecenin kívül, ezek Szegeden, Pécsett, Székesfehérváron, Győrben, Miskolcon és Gyulán működnek, Kecskeméten pedig most van folyamatban a kialakítása.

A reflux betegség a populáció 40 százalékát érinti. A betegek hét-kilenc százaléka nem gyógyítható, nem reagál a belgyógyászati kezelésre, így ekkor sebészi beavatkozás szükséges. Ezt érdemes akkor is elvégezni, ha a betegeknek életük végéig gyógyszereket kellene szedniük - mondta el dr. Hajdu Zoltán.

A laparoszkópia versenyképes, és jóval előnyösebb, mint a nagy, nyitott műtétek, de nagyon komoly technikát igényel. A laparoszkópos torony felszereltségéhez tartozik többek között a video- és világító rendszer, az erősítő, a gázfelfúvó és a magas frekvenciájú vágó kés. A speciális ultrahang vágókés vérzés nélküli műtétet tesz lehetővé. Mindezek mellett speciális kézi műszerekre is szükség van.

A műtét próbára teszi a sebészeket, hiszen két dimenzióban, a szokásostól eltérő, fordított mozgással operálnak. Nem a kezüket kell nézni, hanem a monitort, s a technika lényegéből adódóan az érző rendszert is elveszítik. Tulajdonképpen teljesen át kell programozni az agyat, de az eljárás biztonsággal megtanulható - mondta dr. Hajdu Zoltán, akitől szerte az országban, sőt most már Újvidéken is számos sebész tanulta meg a nagy áttörést jelentő, korszerű, új technikát.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink