• Ónodi-Szűcs
  • Növekedési pályán van a mentőszolgálat

   Növekedési pályán van a mentőszolgálat

  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Allergia elleni fényterápia Debrecenben

Regionális hírek 2003.08.28 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: D. Karádi Katalin

Hajdú-Bihar megyében egyedül Debrecenben alkalmazzák azt a speciális fényterápiát, amely enyhíti a szénanátha rendkívül kellemetlen tüneteit.

A klinikailag tesztelt eljárás szakorvos által diagnosztizált rhinitis allergica esetén alkalmazható kiegészítő terápiaként. A tapasztalatok szerint a betegek 80-85 százaléka jól reagál a kezelésre, az eredmény pedig gyors és általában tartós - tudtuk meg dr. Molnár Zoltántól.


A debreceni rendelőben naponta 30-40 beteg fordul meg, többségük a két legagresszívebb allergén, a parlagfű és a feketeüröm miatt szenved. Az eljárás előnye, hogy önmagában is megállja a helyét azoknál az allergiás betegeknél, akik valamilyen okból (terhesség, szoptatás, egyéni érzékenység) gyógyszert nem szedhetnek. Szezonális, illetve egész évben fennálló, úgynevezett perenniális rhinitis esetén egyaránt kezelhető ezzel a módszerrel a szénanátha, a tünetek súlyosságától függően a kéthetes kúra alatt 4-8 kezelést javasolnak - mondta el dr. Molnár Zoltán. A kezelések számát befolyásolja, hogy a beteg szed-e egyidejűleg antiallergiás készítményeket. Ebben az esetben elegendő, ha hetente két kezelést végeznek. Ha viszont a beteg valamilyen okból nem szedhet gyógyszert, ajánlott a kezelések számának a növelése.


Fényterápiát már korábban is használták a bőrgyógyászatban allergiás betegségek kezelésére, a szénanátha esetében azonban a módszer újdonságnak számít. Két éve a szegedi egyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának a kutatócsoportja fejlesztette ki a fototerápián alapuló készüléket. A Rhinolight segítségével speciális összetételű fénnyel végezhető a kezelés az orrnyálkahártyán. Ez alkalmanként mindössze néhány percig tart, a kezelés az allergiás időszak előtt vagy alatt is megkezdhető.


A beteg orrába intenzív fehér fénnyel világítunk bele, s mivel az orr nyálkahártya érzékeny, hozzá kell "edzeni" a kezeléshez. Az eljárás egyetlen mellékhatása az orr nyálkahártya kiszáradása, ez ellen az A vitaminos olaj a megoldás. Amint a debreceni orvos elmondta, 14 év alatti gyermekeknél nem ajánlják a fénykezelést.
A kezelések megkezdését fül-orr gégészeti vizsgálat előzi meg, hogy kiszűrjék az anatómiai elváltozásokat. Az orrsövényferdülés vagy az orrpolip ugyanis gátja lehet a kezelésnek, fontos, hogy átjárhatóak legyenek az orrjáratok.


Az eljárás lényege, hogy stimulálja az immunrendszert, csökkenti a sejtekben a hisztamin felszabadulását, amely az allergiás tünetek kialakulásáért felelős. Dr. Molnár Zoltán hangsúlyozta, hogy a speciális módszer nem tekinthető csodaszernek, de nagyon jó terápiás lehetőség, hiszen jelentősen csökkenthetők a kellemetlen allergiás tünetek. Természetesen további tapasztalatok is szükségesek, az eddigi eredmények azonban biztatóak.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink