• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Példa a nem dohányzó vezető

Regionális hírek 2003.12.12 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Várnai Ágnes

Ötvenháromezer forint bírsággal fizettek azok a somogyi munkaegészségügyi egységek, melyeknél megszegték a dohányzás elleni törvényt. Az ÁNTSZ szakemberei már negyedik alkalommal tartottak akcióellenőrzést a megyében.

Az országos tiszti főorvosnak a dohányzás visszaszorítása érdekében elrendelt újabb ellenőrző programja során némi javulást tapasztaltak a közegészségügyi felügyelők. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a városi intézetek napi rutinellenőrzéseik során a dohányzás elleni törvény betartását is gyakrabban kontrollálják, ugyanakkor legtöbb munkahelyen már a szervezeti szabályzatba is beépítik a teendőket és megnevezik a végrehajtásért felelős személyeket - tudtuk meg Jankovics Judittól, az ÁNTSZ megyei intézetének egészségfejlesztési osztályvezetőjétől. Elmondta: a váratlan akcióellenőrzés során - melyet most a vasúti közlekedésre és a multinacionális kereskedelmi egységekre is kiterjesztettek - 43, hatósági jogkörrel rendelkező városi és megyei munkatársuk összesen 465 egységben fordult meg. Az ellenőrzött 202 munkaegészségügyi egységben 3402, a 263 közforgalmúban pedig 2939 személy, összesen több, mint 6341 dolgozott. Közülük 2141 volt a dohányzó munkavállaló, s valamivel több, mint ezren a munkagészségügyi területen károsították egészségüket. A stabilnak tűnő létszámból kitetszik, ők nemigen hajlandók lemondani káros szenvedélyükről. Mindez, a dohányzással összefüggésbe hozható légzőszervi megbetegedések és halálozások számának növekedésében is tetten érhető.

Főleg a nőknél szembetűnő a változás, hiszen a légzőszervi - légcső, hörgő és tüdő - daganatos halálozás már körükben is a harmadik helyre került. Somogyban évente ezer nőből 40, ugyanennyi férfi közül 120 hal meg légzőszervi rákos megbetegedésben. A krónikus bronchitis a nőknél 35 éves korban mutat emelkedő tendenciát, míg a férfiaknál 50 éves kortól ugrásszerűen szaporodik az ilyen betegek száma. Ugyancsak dinamikus emelkedést mutat az asztma 1980-tól; az újonnan bejelentett betegek száma az elmúlt tíz évben háromszorosára nőtt, az összes bejelentett eset pedig megduplázódott az utóbbi öt évben.

Az ÁNTSZ szakemberei megfigyelték: ahol a munkahelyi vezető nem dohányzik, ott nagyobb a készség a dohányfüst menetes környezet kialakítására, illetve arra, hogy a dohányosok lehetőleg az épületen kívül füstölögjenek.

A büntetések mértékének folyamatos csökkenése azt mutatja: egyre több munkahelyen veszik komolyan a törvényben előírtakat. A tiltó, illetve a dohányzó hely kijelölésére alkalmas táblákkal azonban továbbra is gondok vannak. Több egységben elkoptak, nehezen, illetve egyáltalán nem olvashatók a feliratok. A hiányosságot azonban legtöbb esetben már az ellenőrzés során, illetve a jegyzőkönyvi intézkedéseket követően pótolják.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink