• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

  • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

   Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

  • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

   Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

 • költségvetés
  • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

   A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

 • EESZT
  • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

   Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

  • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

   Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

  • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

   EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

Bohócdoktorok a GYEK-ben

Regionális hírek 2003.12.17 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Spitzmüller Zita

A bohócdoktorok Budapest és Győr után immár Miskolcon is folytatják jótékony munkájukat.

Főpróbát tartottak a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány jótékony nevettetői a miskolci Gyermekegészségügyi Központban (GYEK) december 15-én, hétfőn és 16-án, kedden.

A bohócdoktorok olyan színészek, akiket orvosok, pszichológusok és vezető színészek arra készítenek fel, hogy a kórházban fekvő gyermekekkel feledtessék fájdalmaikat. Mindannyian azt vallják, hogy a nevetés igen fontos gyógyszer, mert a lélekre fordított figyelemmel segít a gyógyulásban. Jótékony és más országokban is sikeresnek bizonyult tehetségüket, képességeiket a közeljövőtől a miskolci GYEK-ben is kamatoztatják a bohócdoktorok, akik a napokban elsőként tettek „hivatalos" látogatást a központ gyermekosztályain.

Mint azt Greifenstein János művészeti vezetőtől, a bohócdoktorok hazai csapatának egyik aktív tagjától megtudtuk, a budapesti és győri intézmények után Miskolc, azaz a GYEK lesz ténykedésük következő helyszíne. Egyelőre azonban bizonytalan, hogy itt mikor kezdhetik meg hivatalos „vizitjeiket". Ez elsősorban a megfelelő felkészültségre, azaz színészi képzettségre, tapasztalatra és nem utolsó sorban kitartásra vezethető vissza – ugyanis az itteni jelentkezők népes táborából mindössze egy leendő bohócdoktor maradt. E képességek pedig nélkülözhetetlenek a további speciális átképzéshez, melyet egyébként az alapítvány biztosít. A végső cél eléréséhez – ahhoz, hogy heti rendszerességgel látogassák meg a GYEK kisbetegeit a vidám lélekdoktorok – legalább négy átképzett párosra volna szükség. Ezzel is magyarázható, hogy mostani látogatásuk alkalmával két gyakorlott budapesti és egy gyakorló miskolci bohócdoktor érkezett a gyerekekhez.

Érkezésük természetesen nem maradt siker nélkül. A vidám látogatók, mint arról Greifenstein János tájékoztatott, elsőként mindig az osztályon fekvő gyermekekről, illetve állapotukról gyűjtenek információkat – például egy műtét miatti mozgás- vagy más betegségből eredő különféle tiltásról, a születés- vagy névnapot ünneplő gyerekekről, esetleg az éppen aznapi hazatávozásról –, melyek alapvetően befolyásolják ott töltött idejüket. Ezután szinte ágyról-ágyra járva vonják magukra a gyermekek figyelmét.

– Nyugalmat próbálunk adni a betegség feldolgozásának lelki folyamatában. Igyekszünk megtalálni a kisbetegekben működő belső erőket, azokat „kézen fogjuk" és „megdolgoztatjuk" – foglalta össze a bohócdoktorok mulatságos tevékenységének lényegét a művészeti vezető. Ez pedig személyes kapcsolatépítést, illetve a konkrét szituációkhoz igazított zenélést, éneklést, bábozást, zsonglőrködést, sajátos improvizációs eszköztáruk bevetését, bűvészkedést vagy épp varázslást takar.
Emellett ugyanakkor, mint az a miskolci viziteken is egyértelművé vált, a bohócdoktorok tevékenysége – közvetve vagy közvetlenül, de – a hozzátartozók, családtagok, valamint az egyes gyermekosztályok dolgozóit sem hagyja érintetlenül.

Amerikából Európába
Az első kórházi „bohócterápia részleget" Michael Christensen New York-i bohóc hozta létre 1986-ban. Az ötlet akkor jutott eszébe, mikor beteg testvérét látogatta a kórházban. Azóta Európa számos országában, így Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Németországban, Svédországban is hasonló alapítványok jöttek létre.

A magyarországi Piros Orr Alapítványt 1996-ban alapította az osztrák Rote Nasen hasonló szervezet. Kezdetben csupán egyetlen kórházban, a budapesti I. sz. Gyermekklinikán képviseltették magukat a bohócdoktorok, majd a Madarász utcai kórházban, a Budai Gyermekkórházban, a Bethesda Gyermekkórházban és a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben is megkezdődtek vizitjeik. A múlt év őszén pedig a főváros határait elhagyva a győri Petz Aladár Megyei Kórház gyermekosztályán is megkezdték felelősségteljes és nem kevésbé népszerű tevékenységüket.

A gyerekek érthető módon nagyon várják, hogy trükkökkel, tréfákkal újra meg újra megjelenjenek, és játszóházat varázsoljanak a kórteremből. Mindehhez természetesen az anyagiak is nélkülözhetetlenek – az alapítvány ezért komoly erőfeszítéseket tesz a folyamatos működés biztosításáért. A miskolci csoport támogatására például októberben rendeztek egy színházi jótékonysági jazz koncertet a Budapest Regtime Band közreműködésével.

A tevékenységükhöz szükséges anyagiakat egyébként nagyrészt nagyvállalatok támogatásaiból, kulturális rendezvényeik, kampányuk nyomán, társadalmi háttérmunkával, az adó 1 százalékából, valamint minisztériumi pályázati forrásokból és az alapítványnak juttatott adományokból (HVB bankszámlaszám: 10900011-00000009-71700000) teremtik elő.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink