• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Gipszágy nélküli gyógyulás

Regionális hírek 2004.03.17 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Erdei Éva

A PTE ÁOK Ortopédiai Klinikáján egy világszínvonalú műtéti eljárás jóvoltából - gyorsabban és stresszmentesen gyógyulhatnak a betegek.

A gerincferdülés - amely a világ népességének három ezrelékét érinti - általában serdülőkorban jelentkezik. Jellemzője, hogy nem jár fájdalommal, nem produkál látványos tüneteket, ezért a kóros állapot akár éveken keresztül is rejtve maradhat.

A betegséget korrigáló hagyományos műtét sok fájdalmat és kellemetlenséget jelent a beteg számára. A gyógyulás utáni kínlódás elkerülése miatt dolgozták ki Franciaországban azt az operációs eljárást, melyet idehaza az elsők között végzett el - egy szakértő team segítségével - Dr. Bellyei Árpád professzor, a PTE ÁOK Ortopédiai Klinikájának a vezetője. Az első operációt több száz követte, a statisztika pedig azt mutatja: érdemes volt megtanulni és hazahozni az új műtéti technikát.

Hazánkban évente négyszázötven új megbetegedést diagnosztizálnak az orvosok és mintegy százötven az elvégzett műtétek száma. A scoliosis általában tizenkét éves kor körül jelentkezik, főként lányoknál. Sajnos a betegségre az jellemző, hogy beavatkozás nélkül az állapot feltartóztathatatlanul romlik - évente akár 10-15 fokkal is növekedhet a görbület, így a testnövekedés befejeződéséig, azaz 4-5 év alatt akár 60-80 fokos elhajlás is beállhat.

A gerincferdülés konzervatív kezelésével a kóros állapotot mintegy hetven százalékkal lehet befolyásolni. Amennyiben azonban a háti görbület meghaladja a 40, az ágyéki elhajlás a 30 fokot, már csak a műtét jelenthet megoldást. A hagyományos, több lépcsőben elvégzett operáció előtt hosszú heteken, akár hónapokon keresztül folyik a betegek előkészítése, a beavatkozás után pedig legalább két hétre gipszágyba kerül a gyermek. Ezt még egy nehéz év követi, amikor éjjel-nappal állig záródó fűzőt kell viselni ahhoz, hogy a műtét utáni állapot stabilizálódjék. A gyerekek éppen ezért nagyon félnek a műtéttől.

Az új, Cotrel-Dubousset-nek nevezett módszer lényege, hogy a sebész a beavatkozás során egy igen erős belső rögzítést alkalmaz, azaz fém rudak- és horgok segítségével eredeti helyzetébe kényszeríti vissza a deformált gerincoszlopot. A műtét hosszú ideig tart, rendkívül bonyolult és veszélyes: a korrekciós csavarást ugyanis károsodás nélkül kell kibírnia a gerincvelőnek és a környező idegeknek, nehogy bénulás következzen be. Ennek kontrollálása céljából a gyermeket műtét közben felkeltik az altatásból és arra kérik, mozgassa a végtagjait - így bizonyosodva meg arról, hogy az operáció szövődménymentesen ér majd véget. A beteg műtét alatti felébresztése csak magasan képzett aneszteziológus team segítségével lehetséges, hiszen megfelelő dózisban olyan speciális gyógyszert kell bejuttatniuk a szervezetbe, amely a fájdalmat ugyan kikapcsolja, de hatására a tudat tisztává válik.

Bellyei professzor és munkatársai ezzel a módszerrel több mint nyolcszáz beavatkozást végeztek el. Elmondásuk szerint egyetlen gyermek sem számolt be az operáció alatti kellemetlen élményről. A pécsi gerincsebész team a több száz megoperált gyermek közül egyet sem veszített el, és csupán egyetlenegy esetben maradt vissza részleges bénulás. A gyermek a műtétet követő harmadik napon már felkel és sétálgat. A varratok eltávolítására kilenc nap múlva kerül sor, két hét iskolai hiányzás után a kis páciens visszaülhet társai mellé az iskolapadba. Úgy gyógyul meg tehát, hogy nem kell hetekig gipszágyban feküdnie, később pedig a rendkívül kényelmetlen fűzőt viselnie.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink