• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Onkopszichológia

Regionális hírek 2004.05.20 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: D.K.K.

Mit jelent a daganatos betegséggel együtt élni?

Kínzó tünetek, fájdalom, korlátozott fizikai tevékenység, szorongás, félelem a kezelésektől, a haláltól, kiszolgáltatottság, veszteségek, lemondás - sorolta fel előadásában Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Egyesület igazgatója, az Onkopszichológiai Társaság tiszteletbeli elnöke azokat a testi-lelki tényezőket, amelyek a daganatos betegeket sújtják. Miközben Magyarországon évente negyvenezer új rákbeteget diagnosztizálnak, a 34 hazai onkológiai osztály közül csak tíz olyan van, ahol elérhető a pszichoszociális szakember.

Az onkopszichológia gyakorlati megvalósulásának a lehetőségeiről, a rákos betegek lelki gondozásáról és a civil szervezetek szerepéről rendezett tudományos ülést csütörtökön Debrecenben, az Akadémiai Bizottság székházában a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Szervezete. A rákbetegség pszichológiai vonatkozásairól, a veszteség pszichológiájáról, a lelki gondozás lehetőségeiről elhangzó előadások mellett kerekasztal beszélgetést is szerveztek az onkológiai gondozást végző szervezetek számára, s itt mutatták be a Mentőöv című, új, hiánypótló kötetet, amely segítséget nyújt és támaszt jelent a daganatellenes küzdelemben.

A rákos betegségek felismerése már az ókorban megkezdődött, és régóta ismert, hogy az a daganatos beteg, akinek jó kontaktusa van az orvosával, megfelelő a pszichoszociális környezete, támaszt jelent számára a család, és érzékeli a barátok segítő készségét, sokkal jobban gyógyul azokkal a betegekkel szemben, akik csak a kezeléseket kapják, de magukra vannak hagyatva - mondta el dr. Szluha Kornélia egyetemi adjunktus, a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Szervezetének ügyvezető elnöke. A beteg sok erőt kaphat, ha nemcsak kezelik, hanem minden tekintetben érzi a figyelmet. Legyen bővebb és érthetőbb a felvilágosítás, a kezelések alatt beszélgetésekkel lehet oldani a feszültséget, majd segíteni kell a rehabilitációt.

A beteg gyakran már a diagnózis közlésekor is krízishelyzetbe kerül, és nagy szüksége van a lelki támogatásra. A onkopszichológia az a tudomány, amely a rákbetegség pszichológiai vonatkozásait vizsgálja. A szorongás, a depresszió a daganatos betegek jelentős részénél problémát jelent, de nemcsak pszichológus segíthet, hanem a lelki gondozók, az önkéntes segítők is - hangzott el a tanácskozáson, amelyen az onkológiai diagnosztizálás, kezelés, gondozás és utógondozás szereplői  mellett civil szervezetek, betegklubok képviselői és önkéntesek is részt vettek. Mindazok, akik támaszt jelenthetnek a daganatos betegek számára, segítik a rehabilitációt.

A tumorok kialakulásában szerepe van az immunrendszert gyengítő, lelki tényezőknek, a tartós stressznek. A hozzátartozó elvesztése, vagy bármilyen más, nagy lelki teher bármikor bekövetkezhet az életünkben, az egészség megőrzéséért azonban sokat tehetünk. Erre hívja fel a figyelmet a Mentőöv című kötet, amely a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Szervezete, a debreceni önkormányzat Egészségügyi Bizottsága és a Schering Magyarország Kft. támogatásával készült. A hiánypótló kiadványt dr. Szluha Kornélia szerkesztette.

A kötetben a szűrővizsgálatok lehetőségein és a szakorvosi hozzáférhetőség felsorolásán túl közlik a betegklubok, önsegítő csoportok hozzáférhetőségét is pontos címmel, telefonszámmal (Hajdú-Bihar megyét érintően), továbbá ismertetik a különböző tumor típusok jellemző tüneteit és az egyes daganatos betegségek legfontosabb ismérveit, tudnivalóit. Országosan is egyedülálló a segítségnyújtásnak és az információszerzésnek ez a formája, amely az onkológiai prevenciót, a szűrést, az ellátást és a rehabilitációt öleli fel a szakmai és a civil szférában egyaránt. Amint dr. Szluha Kornélia elmondta, a kiadványt ingyenesen terjesztik, egyebek mellett postahivatalokban is elérhető lesz.

.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink