• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Gyógyúszás túlsúlyos gyerekeknek

Regionális hírek 2004.06.20 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Deli Mónika

Az egészségügyi felügyelet melletti testmozgás a gyerekkori túlsúlycsökkentés egyik legjobb eszköze lehet.

A Budai Gyermekkórház szakmai felügyeletével a nyár folyamán gyógyúszó táborokat szerveznek Jászberényben. Az egyhetes, bentlakásos táborba elsősorban testsúlyproblémákkal küzdő 7 és 16 év közötti fiatalokat várnak. A jelentkezők szüleinek a gyermekkórház szülői értekezletet tart, ahol a szakemberek egyrészt részletesen tájékoztatnak a programról, másrészt a szülők is felhívhatják gyerekeik speciális problémáira a táborokat vezető szakemberek figyelmét.

Pész Andrásné, a Budai Gyermekkórház szakambulanciájának főnővére a Weborvos kérdésére elmondta: a gyermekkórház közreműködésével táborba kerülő gyerekek alapos kivizsgáláson vesznek részt az intézményben: feljegyzik testmagasságukat, testsúlyukat és bőrredőik vastagságát is. A nyár elteltével pácienseiket ellenőrző vizsgálatra hívják vissza. A szakemberek az ősszel mért adatokat a korábbi eredményekkel összevetve tudják értékelni a nyáron folytatott egészséges és sportos életmód eredményességét.

A jászberényi Tanítóképző Főiskola Kollégiumában elszállásolt gyerekeket a gyógyúszó tábor állandó egészségügyi programjaként napi két úszóedzés mellett egy további szabadtéri vagy tornatermi testnevelő foglalkozás várja. A testmozgáson túl kulturális programokat is szerveznek a résztvevőknek. A gyerekek tábori étkeztetése dietetikus felügyelete mellett történik. A túlsúlycsökkentés érdekében a napi étkezést ezer kalóriában határozták meg.

Pész Andrásné a korábbi évek tapasztalatáról elmondta: az egészséges életmód kritériumainak betartását a táborokban résztvevő gyerekek és szüleik is komolyan veszik. A legtöbben hazaérkezés után is igyekeznek folytatni a Jászberényben megkezdett munkát. Általában az eredmény sem marad el, az orvosi ellenőrzésre visszahívott gyerekeknek őszre sikerül túlsúlyukból leadni. A főnővér elmondása szerint a túlsúlyos gyerekek jól érzik magukat a táborban. Ezt támasztja alá, hogy a közel tízéves múltra visszatekintő gyógyúszó táborban sok a visszatérő vendég.

Dr. Őry István nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár, a tábor szakmai programjának egyik kialakítója úgy fogalmaz: a túlsúlyos gyerekeknek önbizalmat ad, amikor vízben a végzendő feladatokban képesek felvenni a versenyt normál testsúlyú társaikkal. A vízben könnyebbé váló mozgás élménye lelkesedéssel tölti el őket, ami még a kényelmetlen diéta betartásához is erőt ad nekik. A testnevelő tanár véleménye szerint a gyógyúszás olyan alternatív gyógymódként értékelhető, amely tényleges gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyítja a gyerekeket. Ráadásul általa a túlsúlyosság mellett más egészségügyi problémákat is lokalizálni lehet. Ez a fajta mozgás segítséget jelenthet akár rossz tartású vagy mozgásproblémás gyerekeknek is.

Pész Andrásné kiemelte: a túlzásba vitt gyermekkori fogyókúra veszélyére a szülők és a tinédzserek figyelmét is fel kell hívni. Fiatalkorban nem elsősorban a látványos fogyasztásra, mint inkább a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás napi rutinná alakítására kell törekedni. Tartós eredmény csak akkor várható, ha a túlsúlyos gyerek kihívásként és nem sanyargatásként fogja fel a mozgást és a diétát.

A Budai Gyermekkórházban működő obezitas szakorvosi rendelésen – a túlsúlyosság okait feltáró alapos kivizsgálást követően – életmód és mozgás tanácsadással hosszú távon is eredménnyel biztató egészségprogram kialakításában nyújtanak szakorvosi segítséget.

Portálunkon korábban megírtuk: a Budai Gyermekkórházban több éves múltra tekint vissza a gyerekek egészségmegőrzését célzó súlycsökkentő programok szervezése. Az úszótábor mellett például a 6 és 14 év közötti diákok számára az intézményben speciális fogyókúrás programokat szerveznek. A június közepétől július végéig lebonyolított egyhetes turnusokban egyszerre tíz gyereket fogadnak.

A táborokról a 345-06-00 telefonszám 132-es mellékén adnak részletes tájékoztatást.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink