• Ónodi-Szűcs
  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

  • Az államtitkár is élt az alkalommal

   Az államtitkár is élt az alkalommal

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Új röntgengép Cegléden

Regionális hírek 2004.12.07 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: S. Cs. J.

A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-rendelőintézet új, korszerű tüdőszűrő röntgengéppel gazdagodott.

Toldy Ferenc Kórház
Az új, csaknem 70 millió forintba kerülő, számítógép vezérlésű berendezést a kórház fenntartója, a helyi önkormányzat vásárolta 20 millió forint önrésszel, öt éves futamidejű lízingszerződéssel. Az új eszköz a több mint 30 éves, elavult, filmes rendszerű készüléket váltotta le, amellyel már csak nehezen kiértékelhető röntgenfelvételeket lehetett készíteni. A régi berendezés javítása egyre nagyobb nehézségekbe ütközött, alkatrészt sem lehetett már kapni hozzá, miközben évente mintegy 35 ezer felvételt kellett vele készíteni.

A digitális röntgengép az előzőnél kisebb helyet foglal el, mivel nem kabinos rendszerű. Segítségével 20 másodperc alatt tökéletes képminőségű, kiértékelhető felvétel jelenik meg a képernyőn. Mivel digitális technikával működik, megtakarítható a film és előhívás költsége, ezáltal 5-6 év alatt megtérül a beruházás. A kész felvételek tárolása is egyszerűbb lesz, vagy DVD lemezeken, vagy akár három év anyaga a gép saját merevlemezén elfér majd. Ezen túl nem lesz szükség szűrőkartonra sem, és kevesebb papírt kell használni. A gép képernyőjén a felvétel kontrasztosítható, a feltételezett elváltozás külön kiemelhető, nagyítható, a maradványok kis nyilakkal megjelölhetők és a betegről évekkel korábban készült felvétel automatikusan megjeleníthető, így lehetőség nyílik az összehasonlításra.

A számítógép-vezérelt tüdőszűrő gép nem csak átvilágításra, hanem felvétel készítésére is alkalmas. Kisebb sugárdózissal, biztonságosan és nagy kapacitással működtethető a berendezés, amely a tüdőszűrésen túl a tüdőgyógyászati szakrendelés diagnosztikai munkáját is segíti.

Pest megye az ország második, tbc által leginkább fertőzött megyéje. Ráadásul tavaly a tbc-s betegek száma meghaladta a 24 százezreléket, ezért a megyei ÁNTSZ főorvosa kötelezően elrendelte a tüdőszűrést. Cegléden kívül Abony, Albertirsa és további kilenc város környéki település lakóit látja el a Toldy Ferenc Kórház-rendelőintézet Gubody utcai tüdőgondozójában elhelyezett új röntgengép.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink