• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Patkányinvázió Pécsett

Regionális hírek 2005.05.05 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Erdei Éva

A járványok megelőzése végett az önkormányzattal közös intenzív patkányirtásba kezdett a tisztiorvosi szolgálat.

A felmérések szerint több mint félmillió patkány élhet Pécsett. Rohamos szaporodásuknak kedveznek az emberi ürülékkel szennyezett területek -  főként a település peremkerületein - de a mind inkább szaporodó illegális szemétlerakók is. A rágcsálók idei túlzott elszaporodása miatt döntött úgy a tisztiorvosi szolgálattal közösen a városüzemelési gondnokság, hogy a következő napokban – több hetes - intenzív patkányirtásba kezd.

A patkányok által ellepett zónákba kétrészes, speciális műanyagládákat helyeznek ki, szóródásmentes, tömörített kocka alakú, írtószert tartalmazó mérget rejtve bennük.  A jelentős mennyiségű véralvadásgátlót tartalmazó szerből fogyasztó állatok két-három nap múlva elpusztulnak.

A közös irtási akciónkat elsősorban lakossági bejelentések alapján indítottuk, de e panaszok alapján történik azoknak a körzeteknek a kiválasztása is, ahova a véralvadásgátlót tartalmazó készítményt kihelyezzük - mondja Marton Györgyi a városüzemelési Rt. munkatársa.

Fontos tudni: a patkányok túlszaporodása nem csak esztétikailag riasztó, de jelentős járványügyi következményei is lehetnek, - állítja Somos Zsuzsanna,  a tisztiorvosi szolgálat illetékese. A rágcsálók ugyanis többféle betegséget terjeszthetnek: pestist, leptospirozist, vagy az úgynevezett patkány-harapási lázat. Emellett – mechanikus úton - számos enterális fertőzést is átvihetnek. A patkány egyébként harapása mellett székletével és vizeletével is terjeszti a fertőzéseket. Vagyis nem kell ahhoz közvetlenül érintkezni az állattal, hogy valaki fertőzést kapjon, hiszen a túlszaporodott rágcsálók minden résen, lukon átbújva akár élelmiszeráruházak raktáraiba, vagy élelmiszer-feldolgozó üzemek helyiségeibe is bejuthatnak, ahol nyálukkal, elszórt ürülékükkel közvetítik a betegségeket.

Az általános tapasztalatok szerint  ahol sok a szemét, sok a patkány is, az állatok ugyanis elsősorban hulladékokból, emberi fekáliából táplálkoznak. Szaporodásuk mértékét mutatja az is, hogy egyetlen „nászból" akár évi 800 utód is születhet.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink