• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

A légkondicionáló a felelős

Regionális hírek 2005.07.04 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Erdei Éva

Ma még kevés az esélye magyar kórházban a légiós betegségnek.

A statisztikai adatok szerint tavaly mintegy kilencven megbetegedést okozott, illetve húsz életet követelt hazánkban az a bakteriális eredetű tűdőfertőzés, amelyért a legionella nevű kórokozó felelős. A baranyai tisztiorvosi szolgálat illetékese úgy véli: a legionellózis – melynek kórokozóját évtizedekkel ezelőtt az USA-ban izolálták előszőr éppen a klimaberendezések belsejében – nálunk nem gyakori megbetegedés, mivel a magyar fekvőbeteg-intézetekben nem jellemző a légkondicionáló berendezés.Baranyában a betegség évről évre mégis előfordul, tavaly például öten haltak meg miatta.

Idén már beszédesebbek a megyei adatok, a szakmai jelentések szerint a tavalyinál már most többen kerültek kórházba atípusos tüdőgyulladással, s ezeky részét a háztartásokban, illetve a járművekben elszaporodó, ám kellően nem tisztított légkondicionáló berendezések okozzák

Az ezeket árusító egyik pécsi cég vezetője szerint a magyar mentalitás hibáztatható: ma már „boldog-boldogtalan" légkondicionálót építtet lakásába, autójába, ám tovább már nem foglalkozik vele. Pedig az üzembe helyezők figyelmeztetik a tulajdonosokat, hogy a szűrőt  – használattól függően, évente lagalább egyszer - szakszerűen tisztíttani, illetve fertőtleníttetni kell. Az évekig üzemeltetett légkondicionálóban ugyanis egy sor olyan kórokozó is elszaporodik, amelyek belégzés során a szervezetbe jut, ami személyautók esetében halmozottan igaz. A karbantartás költsége egyébként nem drágább néhány ezer forintnál. A szakember megjegyezte még: amióta egyik fiatal rokona kis híján meghalt olyan atípusos tüdőgyulladásba, amiről később kiderült, hogy a legionella baktérium okozta, azóta fokozottabban figyelmezteti ő is környezetét elsősorban az autókban lévő légkondicionálók rendszeres tisztítására.

Egyelőre kicsi az esélye, hogy a baranyai kórházak bármelyikében éppen a légkondicionáló okozzon legionellát, mert nem csak az orvosi,-illetve a betegszobákban nincs némi hideget nyújtó klíma , hanem a műtők többségében sem. Kánikulában, amikor a műtőlámpák miatt a kinti hőmérsékletnél jóval melegebb van, az operáló bizony gyakran kinyittatja az ablakokat, hogy kibírja a több órás műtétet.

A kórházszövetség elnöke, Golub Iván egyébként éppen ma hangsúlyozta a témával kapcsolatban, hogy a hazai fekvőbetegintézetekben a légkondicionálás hiánya csupán luxusproblémának tekinthető a magyar kórházak egyéb, ennél jóval súlyosabb gondjai mellett.

A klímaberendezések fertőtlenítését meghatározott időszakokban minden üzemeltetőnek kötelező elvégeztetni, amit az egészségügyön belül az ÁNTSZ is ellenőriz.  Egészségügyi intézmények esetében azonban a berendezés tisztítása, illetve annak baktericid hatású, speciális folyadékkal átmosása alatt a kórházi osztályt legalább egy napra ki kell üríteni. Ilyenkor a műtőket is egy napra bezárják.

Az országban működő tisztiorvosi szolgálatok évente egyszer végeznek közegészségügyi ellenőrzést az ország fekvőbeteg intézeteiben: a vizsgálat során a kórházi osztályokról és a műtőkről is mintát vesznek, s problémát észlelve azonnal elrendelik az osztály, vagy műtőblokk teljes körű fertőtlenítését.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink