• hálapénz
  • Hálapénz vagy copayment: ki fizessen a gyógyításért?

   Hálapénz vagy copayment: ki fizessen a gyógyításért?

  • Évekbe telik a hálapénz rendszerének megszüntetése

   Évekbe telik a hálapénz rendszerének megszüntetése

  • Központosított várólista és paraszolvencia

   Központosított várólista és paraszolvencia

 • kórházadósság
  • Adósságmentésre számít a MISEK is

   Adósságmentésre számít a MISEK is

  • Adósságrendezés: az OEP utal, a KEHI ellenőriz

   Adósságrendezés: az OEP utal, a KEHI ellenőriz

  • Két és fél havi tartozásra elég a pénz

   Két és fél havi tartozásra elég a pénz

 • hőség
  • Okos barnulás tanácsokkal, okos telefonnal

   Okos barnulás tanácsokkal, okos telefonnal

  • Hogyan használjuk kánikulában a klímát?

   Hogyan használjuk kánikulában a klímát?

  • Ha jön a kánikula. Mire figyeljünk?

   Ha jön a kánikula. Mire figyeljünk?

Nálunk ritka vírus okozhatta a rejtélyes betegséget

Regionális hírek 2005.10.05 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Erdei Éva

Hónapokig vizsgálgatták, tizenöt féle gyógyszert szedett, mire a megoldás – véletlenül - kiderült.

Átlagos megfázással indult az 52 éves, addig teljesen egészséges férfi kálváriája; az ilyenkor szokásos enyhe torokfájást, illetve a rossz közérzetet hirtelen felszökő magas láz követte. Ekkor még nem gondolt súlyosabb következményekre, orvoshoz nem ment, házi patikájából szedte a megszokott és bevált készítményeket.


A kezdeti, enyhe hurutra emlékeztető tünetek hét-nyolc nap múlva megszűntek ugyan, de egyik délután munkahelyén – ahogy a beteg elmondta elviselhetetlennek tűnő – fájdalmat érzett mellkasában, szívinfarktusra jellemző tünetekre panaszkodott, mely fájdalom estére kiegészült egy hipertónia krízissel. A tünetek olyan ijesztőek voltak, hogy a beteghez azonnal mentőt kellett hívni. Válságosra fordult állapotát a kórházban csak nagy erőfeszítések után sikerült stabilizálni.


Ekkor elkezdődött a több mint három hónapig tartó vizsgálat sorozat, amelynek során nem volt már olyan szerve, amit az orvosok ne ellenőriztek volna. A hetenkénti vér és vizeletvizsgálatok mellett készült CT, MR felvétel, tüdőröntgen, szem -, illetve agyvizsgálat, máj és mellékvese funkció, hormonszint ellenőrzés, gyomor ás vastagbéltükrözés, prosztatavizsgálat stb. ám azon kívül, hogy a kezdeti időben a tüdőn egy gyulladásra jellemző foltot mutatott a felvétel, konkrét diagnózist nem sikerült felállítania a város közismerte legjobb orvosainak sem. (A pneumóniát nagy dózisú antibiotikummal kezelték.)

A doktorok kezdetben – éppen a hektikusan felugró vérnyomás miatt – meglehetősen ritka, mellékvesekéreg rendellenességet sejtettek a háttérben, amit ugyan nem igazoltak a laborleletek.

Miközben a tünetek nem szűntek, a beteg hetente egyszer kénytelen volt az éppen aktuálisan inspekciózó intézménybe menni segítségért, ekkor már vagy tizenöt féle gyógyszert kellett szednie. A készítmények ugyan stabilizálták egy ideig a hektikusan ugráló vérnyomást, és a szívtáji panaszok is csökkentek, de a periodikusan visszatérő rosszullétek, szédülések továbbra is megmaradtak.


A beteg aztán augusztusban eljutott egy neves pécsi kardiológushoz, aki először gondolt rá: nagy valószínűséggel valamilyen vírusfertőzés okozhatja a panaszokat. Csak a véletlennek köszönhető, hogy két héttel ezelőtt a beteg egy baráti társaságban szóba elegyedett egy magyar illetőségű, ám házassága révén jelenleg Szerbiában élő és ott is praktizáló doktornővel, aki meghallgatva a felsorolt panaszokat szinte azonnal vissza is kérdezett: önt az itteni kollegák vizsgálták Coxsackie vírusra?


A belgyógyász-kardiológus orvosnő elmondta, hogy eddigi tapasztalatai szerint ez a fajta vírusfertőzés Magyarországon valóban ritkán fordul elő, ám Szerbiában gyakran találkoznak a veszélyes kórokozóval, s a felsorolt tünetek jellemzőek a Coxsackie egyik fajtájára. Ezért azt tanácsolta: haladéktalanul készüljön e vírusfertőzést kimutató vérvizsgálat. A férfi meg is fogadta a doktornő szavait, s ekkor már a pécsi kardiológus sem zárta ki ezt a lehetőséget. A vérmintát már megküldték a fővárosba, az eredményre azonban várni kell.

 
(A hazánkban kevésbé ismert Coxsackie vírust 1948-ban, egy amerikai orvos dokumentálta először, a kórokozó nevét pedig a New York közelében fekvő kisvárosról kapta. A Coxsackie egyébként a Picorna viridae családból származik és entero-vírus törzs. Alakja szférikus, átmérője 28 Nanometer, és A", illetve „B" változata ismert. A 7-8 napos inkubációs időt követő támadását kezdeti tünetek kísérik, amelyek valóban tipikus megfázásra emlékeztetnek. Általánosságban okozhat myocitist, paralízist, kisgyermekkorban akár halált is. Számos humán betegség kialakulásáért felelős, de a vírusos eredetű pericarditisek, illetve a myocarditisek (szívbelhártya gyulladások) 5o százalékáért éppen a Coxsackie valamelyik fajtája a felelős.)

Néhány nappal ezelőtt egy újabb, hasonló esetről számolt be lapunknak egy szintén pécsi, 42 éves férfi, akinél az említett vírusfertőzés tünetei - egy külföldi kirándulást követően – éppen egy hónappal ezelőtt jelentkeztek. Ő is átesett már egy sor vizsgálaton, ám diagnózisát még nem állították fel.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink