• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

   Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

Hálóval a vadmadarak ellen

Regionális hírek 2005.10.24 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Várnai Ágnes

Az országhatártól mindössze 13 kilométerre tapasztalt horvátországi madárhullás hírére fokozták a somogyi járványvédelmi figyelőszolgálatot.

A somogyi járványvédelemben részt vevő hatóságok feladatainak egyeztetése és az információ továbbítás módjának megbeszélése érdekében ma kooperációs megbeszélést tartottak a Somogy Megyei Állategészségügyi-és Élelmiszerellenőrző Állomáson – tájékoztatta a Weborvost dr. Lövey László, az állomás igazgatója, megyei főállatorvos. Hozzátette: elkészültek a védelemhez szükséges előzetes tervek is, melyeket az esetlegesen felmerülő probléma esetén már csak az aktuális eseményhez kell igazítani.

A horvátországi madárhullás hírére végigjárták a telephelyeket és mindenütt ellenőrizték: aktualizálták-e a járványügyi intézkedési terveket, s rendelkeznek-e a megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszer-készlettel. Felhívták a tartók figyelmét, hogy szárnyas betegség esetén azonnal értesítsék az illetékes állatorvost, elhullásnál pedig az Országos Állategészségügyi Intézetben azonnal kezdeményezik a megfelelő vizsgálatot. Minimálisra korlátozták a telepek személy- és jármű forgalmát is.
S, bár egységesen nem tiltották be a szárnyasok szabad téri tartását, a nagy létszámú állattartó telepeken, az uniós előírásoknak megfelelően, megkövetelik a zárt térben való etetést-itatást, s azt, hogy a vándormadarak berepülése ellen hálóval védjék az etetőtereket.

A költöző madarak által behurcolt fertőzés kivédése érdekében a szabad vizes itatásra alapított baromfitelepeken ezen túl csak itató berendezésből olthatja szomját a leginkább veszélynek kitett tenyészállat-állomány. Erre azért van szükség, mert a vándormadarak ürülékével a madárinfluenza vírus könnyen bekerülhet a közös, szabad téri itatóba, s ebben a nedves közegben sokkal virulensebb marad, mint a szabad levegőn, ahol a napfény aránylag gyorsan elöli. A baromfitelepeken dolgozók védelmében lehetőség adódik arra, hogy a szezonális influenza-elleni védőoltást a tenyésztők ingyenesen kapják meg. Mint ismeretes, az így megszerzett védelem ellenállóbbá teszi szervezetüket a madárinfluenza-vírus közvetítette, súlyosabb fertőzéssel szemben is.

Bár a magyarországi állattartási körülmények nem követelik meg, hogy a dolgozók hermetikusan elzárt körülmények között végezzék munkájukat, ennek ellenére kötelező számukra az előírt munkaruha és védőfelszerelés használata.
A járványügyi szakemberek által ajánlott maszk alkalmazása azonban a jelenleginél – lásd a papagájkór terjedése - sokkal nagyobb felelősségtudatot követelne meg az állattartóktól - hangsúlyozta dr. Lövey László hozzátéve: mindezek ellenére a hazánkban érvényben lévő járványvédelmi intézkedések eddig valamennyi epidémia esetén eredményhez vezettek, s bár az ország kárt szenvedett, nem terjedt tovább a kór.

Somogy lakossága egyébként éberen figyel a jelzésekre; eddig mindössze néhány, a köztereken fellelt fecske és verébtetemről értesítették a hatóságokat; ezeknek a vizsgálata folyamatban van… Egy esetleges madárinfluenzás megbetegedés esetén a megye felkészült az érintett tenyészállomány helyben történő kiírtására is – mondta a főállatorvos.

Somogyban – akárcsak az ország többi régiójában – Lövey László szerint indokolatlanul visszaesett a baromfihús fogyasztás. Mint mondta: éppen olyan hisztéria tapasztalható a lakosság körében, mint a BSE megjelenésekor. Pedig a normális higiénés szabályok betartása és a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása esetén minden aggály nélkül fogyasztható a baromfihús.

 

 

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink