• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

Club Aliga: elhúzódó eladósor

Egészségpolitika 2004.09.28 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: Nagy P. Zoltán

Sem a Club Aligát, sem két másik egészségügyi ingatlant eddig nem sikerült közbeszerzési eljárás keretében eladni.

Az egészségügyi költségvetés, ingatlanértékesítéssel történő „kipótlásáról" még tavasszal határozott a kormány. Mintegy 10 milliárd forintot „előlegként" meg is kapott a szaktárca, egyebek mellett a sűrgősségi betegellátórendszer átalakításának fedezetéül. Csakhogy, a Club Aliga és két másik, budai ingatlan mindmáig nem talált vevőre. Azóta is számtalan találgatás látott napvilágot a valaha a pártállami csúcsvezetők kedvelt, a nyilvánosság elől elzárt nyaralóhelyének  további sorsával kapcsolatban. Annyi bizonyos, ha egyszer sikerül készpénzre váltani a kormányzat privatizációs szándékát, akkor a bevételt kizárólag az egészségügyre lehet költeni. Azonban, ez egyáltalán nem egyszerű feladat, ami szakértők szerint a nagyértékű ingatlanok piacán tapasztalható időleges „visszafogottsággal" is magyarázható.

-Több okból is speciálisnak mondható a Club Aliga értékesítése – magyarázza Bardóczy Árpád a Kincstári Vagyonigazgatóság (KVI) illetékes főosztályvezetője. Leszögezte, egy 7,5 milliárd forintra taksált ingatlan eladása korántsem nevezhető mindennaposnak a kincstári vagyonkezelőnél. A helyzetet bonyolítja, hogy az egykori üdülőt „lábon", vagyis jelenlegi funkciójában üzemeltetve kell értékesíteni, tette hozzá Bardóczy Árpád. Megjegyzendő, pillanatnyilag mintegy 150 alkalmazottat foglalkoztatnak a létesítményben. A főosztályvezető arra is kitért, hogy nem vezetett eredményre a korábbi, közbeszerzési kiírás a tanácsadói közreműködés túlzottan magas árfeltételei miatt.

Ezért a Vagyonigazgatóság úgy döntött, maguk s közvetlenül a piacon keresnek vevőt a legendás hírű ingatlanra. Nyílt pályázatot hírdetnek a napokban, a Club Aliga, a Svábhegyi Gyermekkórház, valamint a Völgy utcai nővérszálló épületeinek privatizációjára. Az utóbbi két létesítmény összesen, legkevesebb 3,8 milliárd forintért kelhet el. Hasonló a helyzet a Semmelweis Egyetem három eladásra váró ingatlanával kapcsolatban, mondta el a KVI illetékese. Közülük egy, a Baross utcai épület a nyáron már vevőre talált, azonban a többi ingatlant a vagyonkezelő által túlzottan magasra becsült árszint miatt nem tudta értékesíteni az egyetem.

Igy a vagyonkezelő és a KVI most újabb engedélyezési dokumentumot készít elő a Pénzügyminisztérium számára. Stubnya Gusztáv az egyetem stratégiai igazgatója szerint, pillanatnyilag az átmeneti várakozás állapotát éli az ügy, melynek időtartama a KVI-től függ. A korábbinál alacsonyabb eladási ár megállapítását s pénzügyminisztériumi elfogadtatását követően írhatnak ki nyílt pályázatot az ingatlanok értékesítésére. Stubnya Gusztáv utalt rá, hogy tervezett beruházásaik, fejlesztéseik szempontjából kedvezőtlen helyzetet teremt a kényszerű várakozás a vevőre, illetve az ügylet lebonyolításához szükséges dokumentációkra.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink