• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Madárinfluenza: átlagember számára kicsi a veszély

Egészségpolitika 2005.10.28 01:00 Forrás: Weborvos Szerző: CS. Benkő Judit

A járványveszélyekkel szembeni pánik nem csupán magyar jelenség, nyugtázza az ECDC igazgatója.

Mint arról a Weborvos tegnap tudósított, ezúttal Budapesten ülésezik az Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ (ECDC) igazgatótanácsa. A ma záruló fórumán áttekinti az emberi egészséget fenyegető madárinflunza ellen hozott eddigi döntéseit és a tárgyal az uniós új szervezet fertőző betegségek elleni stratégiájáról is. Erre azért van szükség – fejtette ki Jakab Zsuzsanna, az ECDC igazgatója -, mert a fertőző betegségek jellegüknél fogva országhatárt nem ismerve, vészes sebességgel terjednek. Ezt bizonyítja a SARS vírus 2003-as kitörése, illetve a közelmúltban a madárinfluenza H5N1 vírusának Ázsiából Európába történő átterjedése is. Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerint legalább annyira helytelen, ha túlbecsüljük a mostanra kialakult és várható helyzetet, mintha elbagatelizálnánk azt.

Minthogy a sajtóban világszerte gyakorta ellentmondásos, pánikkeltő és pánikfokozó „információk" jelennek meg az egyébként is kétségtelenül nem könnyen emészthető témában, ezért az ECDC budapesti tanácskozásán a média, azon belül a szaksajtó segítségét is kérve adta közre a szervezet alábbi összegzését.

H5N1 MADÁRINFLUENZA-VÍRUS - AZ ECDC FŐ MEGÁLLAPÍTÁSAI
Háttérinformációk

- Az ECDC az EU újonnan létrejött ügynöksége, mely munkáját idén májusban kezdte meg.

- A központ feladata Európa fertőző betegségek elleni védelmének megerősítése, a kontinens egészségügyi szaktudásának összegyűjtésével és a nemzeti közegészségügyi hatóságok együttműködésének előmozdításával.

- 2005. október 13-án megerősítették, hogy a H5N1 madárinfluenza kórokozóját találták meg Törökországban, és Romániában is erre gyanakodtak. Az EU egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa, Markos Kyprianou ezért felkérte az ECDC-t, hogy tegyen javaslatot:

azon óvintézkedésekre, amit a Törökországba és Romániába, valamint más, a H5N1 kórokozó által érintett országokba utazóknak kell tenniük;

azon munkások számára szükséges védőintézkedésekre, akik a H5N1 madárinfluenza kórokozójával fertőzött szárnyasok elpusztításában részt vettek, valamint akik a fertőzött madarakkal szorosabb kapcsolatba kerülhettek.

- A H5N1 által az emberi egészségre jelentett veszélyek miatti aggodalom szükségessé teszi a javaslatok mielőbbi elkészítését a tudományos gyakorlat elveinek figyelembevételével.

- A Kyprianou biztos által kért javaslatokat az ECDC október 14-én, pénteken eljuttatta az Európai Bizottsághoz és Európa valamennyi közegészségügyi hatóságához. Az ECDC általános értékelést készített a H5N1 vírus kockázatáról az emberi egészségre.

- Hétfőn és kedden intenzív tudományos egyeztetések zajlottak az ECDC, a Bizottság és a nemzeti közegészségügyi hatóságok között.

- Az alábbi megállapítások az ECDC álláspontját tükrözik, melyet az Európai Bizottsággal és a tagállamok nemzeti egészségügyi hatóságaival közösen alakított ki.
Az ECDC értékelése az emberi egészségre jelentett kockázatról: a kockázat alacsony, és egy meghatározott társadalmi csoportra jelent veszélyt

- A H5N1 madárinfluenza-vírus a jelenlegi formájában nagyon kis kockázatot jelent az emberi egészségre.

- A vírus madárról emberre átterjedése rendkívül ritka:

Közel 150 millió madár pusztult el a H5N1 madárinfluenza, illetve az influenza miatti megelőzés következtében Dél-Kelet Ázsiában.
Több százezer ember volt Ázsiában kitéve a H5N1 madárinfluenza veszélyének, miközben mindösszesen 120 ember esetében regisztrálták a vírusfertőzést.

- A fertőzés veszélye Európa lakosságát tekintve elhanyagolható.

- A H5N1 madárinfluenza-vírus Ázsiában észlelt emberi fertőzéseit szinte kivétel nélkül a fertőzött állománnyal szoros kapcsolatban álló emberek szenvedték el.

- Az európai népesség leginkább veszélyeztetett része:
A fertőzés által érintett régiókban a baromfiállomány megsemmisítésében részt vevő munkások.
A baromfitelepeken, a H5N1 által érintett régiókban élő vagy dolgozó emberek. A H5N1 által érintett régiókban élő háztáji baromfitenyésztők.

- A kockázat ezekben a csoportokban – bár továbbra is igen alacsony – megfontolásra érdemes. A H5N1 madárinfluenza-vírussal Ázsiában megfertőződött 120 ember közül 60-an meghaltak.

- Az ECDC számára prioritás a kockázati csoportok megóvása a H5N1-től Európában.

- Az ECDC úgy látja, hogy a vírus európai megjelenését sokan a világméretű járvány kezdeteként értékelik.

- A ECDC véleménye szerint ugyanakkor a madárinfluenzát mint egészségügyi kihívást, és a felkészültséget az esetlegesen emberről emberre terjedő járványra külön kell kezelni:

A H5N1 támasztotta egészségügyi kockázat alacsony, és jól körülhatárolható csoportokat (ti. a fertőzött madarakkal valamilyen módon kapcsolatba kerülő embereket) érint.

Bár az emberről emberre terjedő járvány megjelenése valószínűleg elkerülhetetlen, megjelenése akár évekig is várathat magára, és egyáltalán nem biztos, hogy a H5N1 madárinfluenzából alakul ki. Egyéb influenzavírus-törzsek, így az Észak-Amerikában jelenleg is jelen levő kutya- és lóinfluenza, illetve egyes emberi influenzavírus-törzsek szintén veszélyt jelentenek.

Az ECDC iránymutatásai a kockázati csoportok megóvására

- Az ECDC a mai napon (október 19-én) megjelentette a H5N1 madárinfluenza által fenyegetett kockázati csoportok megóvására vonatkozó iránymutatásait.

- Az iránymutatás kizárólag a fő kockázati csoportokra vonatkozik, így a fertőzés által érintett régiókban a baromfiállomány ritkításában részt vevő munkásokra, a baromfitelepeken dolgozó vagy élő népességre, illetve a háztáji baromfitartókra. Nem vonatkozik a teljes népességre. A teljes népességgel kapcsolatos tanácsokat a következő pont tartalmazza.

A védekezés az alábbi hat alapvető elv alkalmazásán nyugszik

1. Kontrollálni kell a madarak megfertőződését.
2. Minimalizálni kell az érintett népesség arányát; amennyire ez lehetséges, el kell választani az embereket a fertőzött állatoktól.
3. Megfelelően kell alkalmazni a védőfelszereléseket azok esetében, akik munkájuk során közvetlenül érintkeznek potenciálisan fertőzött madarakkal.
4. Helyi kockázatelemzések készítése után korlátozott és ellenőrzött keretek között sor kerülhet influenzagyógyszerek használatára.
5. Hagyományos influenza elleni oltásban kell részesíteni azokat a munkásokat, akik a fertőzött állomány felszámolását végzik, különösen, ha a szezonális influenzajárvány egyébként is fenyeget.
6. A potenciálisan veszélyeztetett népesség folyamatos egészségügyi felügyelete szükséges.

- Ez a gyakorlatban a következőket jelenti:
Lehetőleg minimális számú embert kell bevonni az állomány ritkításába.
Azoknál a mezőgazdasági munkásoknál, illetve fertőzött területen, baromfitelepeken élő embereknél, akik közvetlenül nem érintettek az állomány ritkításában, lehetőség szerint minimálisra kell csökkenteni az érintkezést az influenzavírus potenciális hordozóival (csirkékkel, kacsákkal, illetve egyéb baromfikkal).
Egyes esetekben megfontolandó a fertőzött területeken a szabad ki- és belépés szigorítása.
A fertőzött területeken az állomány ritkításában részt vevő munkásoknak erősen ajánlott a szájmaszk, a védőszemüveg, kesztyű, és munkavédelmi ruha viselete.
Az állományritkításban részt vevő munkásoknál ajánlott a munka utáni teljes fertőtlenítés.

- Bizonyos esetekben a ritkításban részt vevő munkásoknak a fertőzést megelőző influenza elleni gyógyszeres kezelése indokolt.

- A ritkításban részt vevő munkásoknál ajánlott a szezonális influenza elleni védőoltás.

- A ritkításban részt vevők oltásának célja, hogy a párhuzamos – madárinfluenza és emberi influenza – fertőzés kockázatát minimálisra lehessen csökkenteni.

- Bár statisztikailag nagyon-nagyon alacsony annak esélye, hogy valaki a két típusú influenzával egyszerre fertőződjön meg, a következmény katasztrofális lehet: a madárinfluenza sokat emlegetett emberről emberre terjedő változatának megjelenése.

- Ezt a kockázatot nem érdemes vállalni, szükséges ezért az állomány ritkításában részt vevők beoltása emberi influenza ellen. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy ez a vakcina nem hatásos a H5N1 madárinfluenza-vírus ellen.

- A kockázati csoportok egészségi mutatóit folyamatosan figyelemmel kell kísérni, hogy a H5N1 vírus esetleges emberi fertőzését azonnal azonosítani lehessen.

A társadalom többi tagja számára szükséges óvintézkedések:

- Azon személyek számára, akik nem tartoznak valamely rizikócsoportba, a veszély kockázata rendkívül alacsony.

- A kockázat nullára csökkenthető az alábbi óvintézkedések követése esetén:
Nem szabad beteg vagy elhullott madarat megérinteni
A szárnyasok húsát és tojását teljesen át kell főzni/sütni
Valószínűtlen hogy a H5N1 nyers hús vagy tojás által emberre átterjedne, de az alaposan megfőzött étel a legkisebb kockázatot is kizárja, emellett védelmet biztosít a szalmonella és más ételmérgezést okozó fertőzésektől is.

Óvintézkedés azon személyek számára, akik olyan országba utaznak, ahol H5N1 vírus okozta fertőzést észleltek:

- Nem szükséges az úti célt megváltoztatni amiatt, hogy Törökországban, Romániában vagy más európai országban H5N1 vírusfertőzést észleltek.

- Ezen országokba látogató személyek számára sem jelent veszélyt a vírus, amennyiben követik a fent említett óvintézkedéseket

- Az ezen régiókba utazók számára mindössze a további óvintézkedéseket kell tenniük:
Kerülni kell a baromfitelepek és a madárpiacok látogatását.
Be kell tartaniuk az adott ország nemzeti hatóságai által kiadott tanácsokat és utasításokat.

Következő lépések

- Az ECDC továbbította az elkészült kockázatelemzést, a kockázati csoportok megóvásával kapcsolatos iránymutatásokat, az érintett régiókba utazóknak szóló tanácsokat, illetve egy „Gyakran Ismételt Kérdések" összeállítást az Európai Bizottságnak, illetve a tagországok közegészségügyi hatóságainak.

- Ezek a dokumentumok október 19-étől elérhetők az ECDC honlapján (www.ecdc.eu.int).

- Az ECDC a továbbiakban is folytatja a H5N1 madárinfluenza emberi egészségre veszélyes hatásainak vizsgálatát Európában és a világban is. Az ECDC a honlapján hetente közleményt jelentet meg az aktuális helyzetről.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink