ÚJ SEBÉSZETI ELJÁRÁSOK


Az országban az elsők között végeztek a kecskeméti megyei kórház sebészei úgynevezett endoscopos bél előemelést. A módszert a daganatos betegeknél, a bél átjárhatóságának biztosítására alkalmazzák.

Ugyancsak úttörő szerepet vállaltak a laparoscopos technikával végzett sigma resectio elvégzésében, ami a vastagbél egy szakaszának újszerű, laparoscopos technikával történő eltávolításából áll. A műtéthez szükséges speciális eszközöket a kecskeméti kórházban alkalmazták az országban elsőként, a technikát pedig Strassburgban sajátították el a kórház sebészei. A beteg számára a hagyományos műtéthez képest összehasonlíthatatlanul kisebb megterhelést jelentő módszert a szakemberek szeretnék meghonosítani a kecskeméti kórházban.
Elképesztő ütemben bővül az új endoscopos technikák repertoárja a sebészetben, s vélhetően ez a folyamat a jövőben csak tovább erősödik majd. Kölcsönös előny ez orvosnak és betegnek, hiszen az előbbinek szakmai presztizsét növeli, míg az utóbbi számára kisebb megterhelést, kevesebb fájdalmat, rövidebb lábadozást ígér.

A közelmúltban teremtődtek meg a feltételei az úgynevezett Longo-műtét alkalmazásának is a kecskeméti megyei kórházban. A módszert az aranyér betegség gyors, fájdalommentes és hatékony műtéti kezelésére dolgozta ki A. Longo, olasz sebész, aki az operáció elvégzéséhez szükséges speciális varrógépet is megalkotta. Az úgynevezett Longo-műtét fontos előnye, hogy mindössze hat-nyolc percig tart, a beteg egy nap múltán elhagyhatja a kórházat, ugyanakkor a végbél biztonságos zárását elősegítő, úgynevezett „aranyeres párnát" is megőrzi.
Magyarországon négy sebészeti klinika vállalta a Longo-műtétek alkalmazását, és eredményességének hazai értékelését. Ez a kör nemrégiben további magyar kórházakkal, közöttük a kecskeméti megyei kórházzal is kibővült.

Az intézményben mintegy 15 éve kiváló eredményekkel működik a proctológiai ambulancia, amelynek jóvoltából többnyire még a kezdeti stádiumban megszüntetik az aranyeres problémákat, különböző konzervatív beavatkozásokkal. Mivel a Longo-műtét alkalmazása előrehaladott stádiumban célszerű, a jövőben várhatóan 3-4 ilyen operációra kerül majd sor havonta Kecskeméten.


2002-07-08 13:54 Forrás: Weborvos Tóth Timea