Új eljárással kezelhető az inkontinencia


Új eljárást dolgoztak nürnbergi kutatók a széklet-visszatartási nehézségekkel (inkontinenciával) küszködő betegek számára, akiknél a hagyományos terápia vagy a diéta nem segít.


Az erlangen-nürnbergi Friedrich-Alexander Egyetem tudóscsoportja olyan elektronikus készüléket fejlesztett ki, amely impulzusokkal erősíti a végbél záróizmának működését. Az egyetem kutatócsoportja 34 széklet-visszatartási nehézséggel küzdő páciens bevonásával végzett vizsgálatokat. Az eljárás során először minden egyes esetben a megfelelő pontra helyezett elektródákkal ellenőrizték, hogy a módszer hatásos lesz-e az adott beteg esetében, és csak azután ültették be az egész rendszert a bőr alá, ha a panaszok enyhültek.

Az új eljárásnak köszönhetően a nyolcadára sikerült csökkenteni a páciensek széklet-visszatartási problémáit, a betegek felénél pedig a kutatók teljes gyógyulást tapasztaltak.

Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent. Egyes felmérések szerint az emberek 6-7%-át érinti. Inkább női és változókori betegségnek tartják, de a férfiak és fiatal nők is érintettek, és gyakorlatilag minden életkorban megjelenhet valamilyen mértékben. Idős korban az emberek harmadánál - kétharmad részben nőknél - jelentkeznek vizelet-visszatartási problémák.

Az új eljárásról szóló tanulmány a The Lancet szakfolyóirat legújabb számában jelent meg.2004-05-24 09:11 Forrás: FlashNews