• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Áttörés a mellimplantátumok piacán

Egészségmagazin 2014.04.11 13:49 Forrás: Weborvos Szerző: Krasznai Éva

Tegnap óta, Európában elsőként hazánkban forgalmazzák az újdonságot.

Budapesten tartottak szakembereknek konferenciát arról, hogy sebészi beavatkozás nélkül, a testen kívülről is hozzáférhető információt nyújt a Q Inside technológia. A nemzetközi előadók által mondottakat dr. Karvász Tamás plasztikai sebész főorvos segített értelmezni. Például megtudtuk, hogy Európában elsőként hazánkban tegnap óta már forgalmazzák, s néhány napon belül a kiemelkedő minőségű és biztonságú implantátummal a budapesti Kontur Klinikán az első műtétet el is végzik.

Talán az Olvasó nem feledte, hogy szinte rendszeres híranyagul szolgál a világ különböző országaiban az elmozdult, a kilyukadt, az ilyen-olyan rosszminőségű mellimplantátum akár egészségkárosító hatása, s a plasztikázás utáni fiaskók. Előfordul például, hogy talán a pénzspórolás okán Távol-Keleten elvégezett mellplasztika után gond lett az implantátummal, honi orvosok kioperálták azt, s kiderült, vízzel töltött műanyagzacskót ültettek be a hölgynek felelőtlen emberek. Nem riasztásul, de előfordult, hogy mosogatószivacsot kellett kioperálni… Na, inkább nem soroljuk tovább a plasztikázás kudarcainak lehetséges okait…

Lássuk, miről is szól a mostani bejelentés. A mellimplantátumok új generációja az Európai Unió 28 tagállamára érvényes CE minősítést ez év február 18-án kapta meg. E tanúsítvány szerint a Q Inside biztonsági technológiával ellátott termék az uniós szabályoknak megfelel. Ára egyben az első éves biztosítást is tartalmazza.

A mellimplantátumok új generációja minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektet a biztonságra: speciálisan erős védőburokkal ellátott, széles választékot kínál méretben és a művészi tervezésű formában. Természetes hatást és közérzetet garantál, egyedi töltőanyagú, s egyedülálló beépített azonosító, úgy nevezett Q(Quality) Inside innováció teszi lehetővé, hogy a beültetett implantátum paraméterei egy külső szkenner segítségével bármikor ellenőrizhetőek legyenek. A Q Inside biztonsági technológia extra védelmet nyújt a betegnek abban az esetben, ha visszahívás vagy egyéb biztonsági esemény történik. Akibe ilyen ültetnek, az nyugodt lehet.

A legkiválóbb szilikon, a NanoSurface technológia, az ergonómia főszabályainak megfelelően kialakított intelligens illesztés és természetesen könnyed érzés az, mit kínálnak. Ezek a legfontosabb definíciók a 21. század kihívásaira – mondták az előadók.

A világon elsőként emberi szervezetbe ültethető, ott nem érzékelhető, az implantátum kialakítását nem befolyásoló, numerikus szekvenciájú biokompatibilis passzív rádiófrekvencia azonosítású mikro transzponder (RFID) nyújt információt egy egyszerű kézi olvasó számára, amely a mell felett mintegy 3 cm távolságról érzékelve mutatja meg azt a 15 karakterből álló számsort (Electronic Serial Number), ami a gyártóról, a gyártási időről, sorozatszámról, telephelyről informál. A leolvasó eszköz nem őrzi meg a páciens adatait.

A beépített azonosító (mikrochip) élettartama megegyezik az implantátuméval. A jelszóval védett ESN csupán a gyártó, az orvos és a páciens számára hordoz hasznos információt, más, ha hozzáférne, sem tudna mit kezdeni vele.

Egy esetleges MRI, mammográfiás vagy röntgen vizsgálat során sem jelent problémát a Q inside jelenléte. Nem okoz allergiát, sem más káros kóros elváltozást.

A mikrochippel ellátott implantátumok viselői egy egyedülálló és különleges biztosítási program keretében, az implantátum kiszakadása, elfordulása vagy kapszuláris kontraktúra kialakulása esetén szükséges műtéti beavatkozáshoz a gyári garancia által nyújtott csereimplantátum mellett, a Lloyd’s biztosító anyagi segítséget is nyújt a pácienseknek.

Akit a fentieknél mélyebben érdekel a téma, az utánaolvashat itt

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink