• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Csoki és alkohol – mértékkel nem ellenség

Egészségmagazin 2017.12.22 10:46 Forrás: MKT
Csoki és alkohol – mértékkel nem ellenség

Kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét.

Antioxidánsok- ez az ami közös a csokoládéban és a vörös borban. A karácsonyi előtti céges, baráti ünneplések velejárója mindkettő, ennek apropóján beszél most a Magyar Kardiológusok Társasága ezek élettani hatásairól. Arra hívják fel a figyelmet, hogy bár magas a kakaótartalma, a fekete csokiról és kimondottan a vörösborról igazolták, hogy érvédő hatásuk van, fogyasztásuk mértékkel, de ajánlott. Ettől függetlenül azért mindenkit önmérsékletre intenek.

A karácsonyt megelőző napok mindenütt az ünneplés időszaka, amit leginkább a finom falatokkal és persze alkohollal színesítünk. Céges és baráti összejövetelek sora, ahol mindenki sokkal jobban elengedi magát, ez pedig igaz az evésre - ivásra is. Közben persze ott a lelkifurdalás, ha nem is feltétlenül a plusz kilók miatt fáj a fejünk, amiatt biztosan: az egészségünk látja majd kárát a dőzsölésnek.

A Magyar Kardiológusok Társasága ennek apropóján enyhíti némileg a bűntudatot, de azért mértékletességre int. ,,A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kiderült az is, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Legutóbb az European Heart Journal című szaklapban tették közzé amerikai kutatók, hogy a fekete csokoládé, a hetven százaléknál magasabb kakaótartalmúak jelentős mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát. A valódi csokoládé kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket.

A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén- monoxid kiválasztás növekedéséből ered. Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták. Ugyanakkor a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, mely szintén kedvező szív-és érrendszeri jelenség. A szívelégtelenség gyógyszeres javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna. A sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a kakaóból készült csokoládét"—mondja dr. Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport vezetője.

Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét. ,,A kakaóban lévő antioxidánsok, a flavanolok jelentősen fokozzák az ütőerek belső felszínét borító sejtek nitrogén-monoxid termelését. Az ütőereket a nitrogén-monoxid tágítja, ezt a gázt pedig az erek belső felszínének sejtjei termelik. A csokoládéban lévő flavanolok ezt a folyamatot fokozzák"—tette hozzá a kardiológus, aki azért óva intett mindenkit attól, hogy töménytelen csokoládéval gyógyítsa magát, vagy figyeljen az egészségére és beszélt az alkohol esetleges pozitív hatásáról is.

,,A vörösborról megannyi tapasztalat és sok tudományos megfigyelés adatai gyűltek össze, de kis mennyiségű bor megivására vonatkozólag eddig gondos vizsgálat nem történt. Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után. Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat eredményei igazolták, hogy az alkohol, kiváltképp a vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják.

Sienna városának orvosegyetemén Matteo Cameli és munkatársai azt vizsgálták, hogy igen kevés helyi vörösbor megivása hogyan és milyen mértékben befolyásolja egészséges emberek szívműködését. Átlagosan 25 éves önkénteseket toboroztak a mini tanulmányhoz, a 64 résztvevőből 29 volt nő. A vizsgálati alanyok csak alkalomszerűen ittak szeszt. A vizsgálatban megivott vörösbor testsúlykilónként fél milligramm alkoholnak felelt meg, a kontroll napon ugyanolyan mennyiségű gyümölcslét fogyasztottak. A vizsgálat újdonsága volt az is, hogy a szív mindkét kamrájának a működését különleges ultrahangtechnikával mérték.

A vizsgálat meglepő eredménye az volt, hogy az igen kis alkoholmennyiség másképp befolyásolta a szívpumpa két részének a teljesítményét. A valamennyi sejtünket oxigénben dús vérrel ellátó bal szívkamrának az összehúzódási képessége 9-14 százalékkal csökkent, a vért a tüdőbe továbbító jobb szívkamra viszont mérhetően erélyesebben működött. A vérnyomást már ez a kevés alkohol is csökkentette. Minden szakértő hangsúlyozza, hogy az eredmények klinikai jelentősége nem tisztázott"—hangsúlyozta a szakember, aki szerint a tudományosan ugyan nem igazolt jótékony hatás sem töménytelen mennyiségben értendő, a napi másfél deciliter az, ami elfogadható.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink