• Ónodi-Szűcs
  • 2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

 • EBP
  • 2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Díj a stigmatizáció ellen íróknak

Egészségmagazin 2012.03.05 13:44 Forrás: Weborvos

Újra díjazták a mentális zavarral élők kirekesztése ellen küzdő újságírókat.

A NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló csoportja idén is átadja az Antistigma-díjat. Az elismerést a tagok szavazatai alapján minden évben egy olyan, a médiában tevékenykedő alkotó kaphatja meg, aki írásával határozottan és meggyőző erővel lép fel a mentális problémával küzdők diszkriminációja ellen. A díjat idén Babarczy Eszter veheti át a life-style.hu-n megjelent „Bipoláris depresszió: trend vagy átok?" című írásáért, amelyben - miközben ismert emberek pszichiátriai problémáiról ír-, őszintén vall saját maga biporális depressziójáról is.

Babarczy Eszter nemcsak cikkeivel, de az általa létrehozott www.bura.hu weboldal működtetésével is segíti a mentális problémával élő embereket. A honlap a lelki gondokkal küzdők közösségi tere, ahol mindenki megoszthatja másokkal a tapasztalatait, és szakmai tanácsadáshoz is juthatnak a lelki zavarokkal élők.

Az Antistigma Kezdeményezés munkatársai és aktivistái folyamatosan figyelemmel kísérik a médiában megjelenő mentális problémákkal kapcsolatos híradásokat. „Szövetségeseknek tekintjük a korrekt tájékoztatást nyújtó média-szakembereket. Nagy örömmel fogadjuk a tárgyszerű és a diszkriminációt kerülő cikkeket, riportokat. A mentális zavarral élők megbélyegzése és az ezzel járó társadalmi kirekesztés ugyanis hozzájárul a lelki problémák súlyosbodásához, és ahhoz, hogy az emberek nem fordulnak időben segítségért."- mondta Rigó Mária a NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés koordinátora.

A Kezdeményezéshez kapcsolódó szakemberek és civilek elengedhetetlennek tartják a mentális problémával élő emberek stigmatizációja és társadalmi kirekesztése elleni közös fellépést egy olyan országban, ahol még az ombudsman is megbélyegző módon, „agresszív pszichiátriai betegekről" beszél.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy pszichiáterek, civil szervezetek, betegek és hozzátartozók, valamint a média képviselői is megtalálják a közös hangot, és minél több olyan objektív híradás szülessen, amelyikből a közvélemény megismerkedhet a mentális zavarral küzdő vagy ebből felépült emberekkel is. A gyakran megbélyegző, stigmatizáló média-megjelenések akadályozzák a mentális problémákkal élők gyógyulását. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy sok közszereplő és médiaszakember még kevéssé tudatos ezen a területen. Azt már a legtöbben tudják, hogy nem korrekt pl. „nyomoréknak" hívni egy mozgássérült embert, de arra nem figyelnek, hogy hasonlóképp el kell kerülni az „agresszív pszichiátriai beteg", a „skizofrén", vagy az „elmebeteg" kifejezést - mondta Dr. Harangozó Judit pszichiáter, a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés vezetője. 

Jobb, ha mentális zavarral, vagy skizofréniával élő emberekről beszélünk és az agressziót sem lehet a mentális probléma egyenes következményeként kezelni. A mentális zavarokat esetlegesen kísérő agresszív viselkedés legtöbbször gyógyítható és megelőzhető, illetve gyakran nem a mentális zavar egyenes következménye, hanem a kétségbeesett lelkiállapottal, kilátástalan élethelyzettel, alkohol- vagy droghasználattal függ össze. A mentális problémával élőknél ritkább a veszélyes viselkedés, mint kocsmák törzsközönségénél, sőt, ezek az emberek gyakrabban válnak áldozattá, mint „tettessé". A díj átadásával a pozitív példákat szeretnénk kiemelni, és a sajtó munkatársait ösztönözni arra, hogy több nézőpontból közelítsék meg a témát" – tette hozzá a szakember.

A NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés ezúton szeretné megköszönni a sajtó jó szándékú, tisztességes és felkészült munkatársai, köztük Babarczy Eszter segítségét a megbélyegzés és kirekesztés elleni küzdelemben. A díjat a X. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencián adják át 2012. március 7-én, Budapesten.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink