• Ónodi-Szűcs
  • Államtitkári sikerek, kudarcok, idei tervek

   Államtitkári sikerek, kudarcok, idei tervek

  • Hiába tiltakozik a szövetség, faragják a rendszert

   Hiába tiltakozik a szövetség, faragják a rendszert

  • Ónodi: a jóságos doktor bácsit el kell fejteni

   Ónodi: a jóságos doktor bácsit el kell fejteni

 • influenza
  • Kevesen kérik az ingyenes oltást influenza ellen

   Kevesen kérik az ingyenes oltást influenza ellen

  • Befejeződött az idei influenzajárvány

   Befejeződött az idei influenzajárvány

  • Hiba a tisztiorvosi szolgálat átszervezése

   Hiba a tisztiorvosi szolgálat átszervezése

 • bérrendezés
  • Fókuszban az egészségügyi dolgozók béremelése

   Fókuszban az egészségügyi dolgozók béremelése

  • Mindenkit meglepett az orvosi kamara lépése

   Mindenkit meglepett az orvosi kamara lépése

  • Mekkora is a béremelés az egészségügyben?

   Mekkora is a béremelés az egészségügyben?

Díj a stigmatizáció ellen íróknak

Egészségmagazin 2012.03.05 13:44 Forrás: Weborvos

Újra díjazták a mentális zavarral élők kirekesztése ellen küzdő újságírókat.

A NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló csoportja idén is átadja az Antistigma-díjat. Az elismerést a tagok szavazatai alapján minden évben egy olyan, a médiában tevékenykedő alkotó kaphatja meg, aki írásával határozottan és meggyőző erővel lép fel a mentális problémával küzdők diszkriminációja ellen. A díjat idén Babarczy Eszter veheti át a life-style.hu-n megjelent „Bipoláris depresszió: trend vagy átok?" című írásáért, amelyben - miközben ismert emberek pszichiátriai problémáiról ír-, őszintén vall saját maga biporális depressziójáról is.

Babarczy Eszter nemcsak cikkeivel, de az általa létrehozott www.bura.hu weboldal működtetésével is segíti a mentális problémával élő embereket. A honlap a lelki gondokkal küzdők közösségi tere, ahol mindenki megoszthatja másokkal a tapasztalatait, és szakmai tanácsadáshoz is juthatnak a lelki zavarokkal élők.

Az Antistigma Kezdeményezés munkatársai és aktivistái folyamatosan figyelemmel kísérik a médiában megjelenő mentális problémákkal kapcsolatos híradásokat. „Szövetségeseknek tekintjük a korrekt tájékoztatást nyújtó média-szakembereket. Nagy örömmel fogadjuk a tárgyszerű és a diszkriminációt kerülő cikkeket, riportokat. A mentális zavarral élők megbélyegzése és az ezzel járó társadalmi kirekesztés ugyanis hozzájárul a lelki problémák súlyosbodásához, és ahhoz, hogy az emberek nem fordulnak időben segítségért."- mondta Rigó Mária a NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés koordinátora.

A Kezdeményezéshez kapcsolódó szakemberek és civilek elengedhetetlennek tartják a mentális problémával élő emberek stigmatizációja és társadalmi kirekesztése elleni közös fellépést egy olyan országban, ahol még az ombudsman is megbélyegző módon, „agresszív pszichiátriai betegekről" beszél.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy pszichiáterek, civil szervezetek, betegek és hozzátartozók, valamint a média képviselői is megtalálják a közös hangot, és minél több olyan objektív híradás szülessen, amelyikből a közvélemény megismerkedhet a mentális zavarral küzdő vagy ebből felépült emberekkel is. A gyakran megbélyegző, stigmatizáló média-megjelenések akadályozzák a mentális problémákkal élők gyógyulását. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy sok közszereplő és médiaszakember még kevéssé tudatos ezen a területen. Azt már a legtöbben tudják, hogy nem korrekt pl. „nyomoréknak" hívni egy mozgássérült embert, de arra nem figyelnek, hogy hasonlóképp el kell kerülni az „agresszív pszichiátriai beteg", a „skizofrén", vagy az „elmebeteg" kifejezést - mondta Dr. Harangozó Judit pszichiáter, a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés vezetője. 

Jobb, ha mentális zavarral, vagy skizofréniával élő emberekről beszélünk és az agressziót sem lehet a mentális probléma egyenes következményeként kezelni. A mentális zavarokat esetlegesen kísérő agresszív viselkedés legtöbbször gyógyítható és megelőzhető, illetve gyakran nem a mentális zavar egyenes következménye, hanem a kétségbeesett lelkiállapottal, kilátástalan élethelyzettel, alkohol- vagy droghasználattal függ össze. A mentális problémával élőknél ritkább a veszélyes viselkedés, mint kocsmák törzsközönségénél, sőt, ezek az emberek gyakrabban válnak áldozattá, mint „tettessé". A díj átadásával a pozitív példákat szeretnénk kiemelni, és a sajtó munkatársait ösztönözni arra, hogy több nézőpontból közelítsék meg a témát" – tette hozzá a szakember.

A NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés ezúton szeretné megköszönni a sajtó jó szándékú, tisztességes és felkészült munkatársai, köztük Babarczy Eszter segítségét a megbélyegzés és kirekesztés elleni küzdelemben. A díjat a X. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencián adják át 2012. március 7-én, Budapesten.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink