• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Évente 700 ezer gyermek haláláért felelős

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A Streptococcus pneumoniae baktériumot az 1800-as évek vége óta ismerik. Több mint 90 típusa közül csak néhány okoz súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést.

Ez a kórokozó kizárólag az embert betegíti meg, a fertőzést az egyik ember cseppfertőzéssel adja tovább a másiknak. A pneumococcus „genykeltő" baktérium mindenekelőtt az 5 esztendősnél fiatalabbaknak okozhat súlyos, nem ritkán életveszélyes betegséget, ami azonban ma már védőoltással elkerülhető.

A betegség kialakulását az orr-, garatüregben megjelenő baktérium előzi meg. Drámai a pneumococcus okozta kórkép, hiszen évente a világban 700 ezernél több 5 esztendősnél fiatalabb gyermek halálát okozza. Hazánkban minden évben több ezer gyermek betegségéért felelős, akik közül minimum félszáz a súlyos, életveszélyes pneumococcus fertőzött.

Dr. Újhelyi Enikőtől, a Szent László Kórház Gyermekintenzív osztályának osztályvezető főorvosától megtudtuk, a fejlődő országokban a pneumococcus fertőzés a 2 évesnél fiatalabbak körében a vezető halálokok egyike. - Ez a baktérium önmagában több halálért felelős, mint bármelyik, védőoltással megelőzhető kórokozó - mondta a doktornő.

Tudni kell, hogy különböző baktériumok az egészségesek orrüregében, garatában természetes körülmények között anélkül is jelen vannak, hogy a szervezetben bármilyen betegséget okoznának. Ugyanakkor ezek közül a pneumococcus az egyik leggyakrabban előforduló mikrorganizmus, ami elsősorban a 2 évesnél fiatalabbak szervezetében az orrgaratban mutatható ki.
A Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója arra, figyelmeztet, hogy a kicsiknek a baktériumhordozó állapot könnyen veszélyessé válhat, ugyanis e békés kórokozó előre nem látható külső, illetve belső hatásra agresszívvá lehet. Ilyenkor az orr-, garatüreg nyálkahártyáját áttörve a véráramba kerülhet, s ott súlyos, akár életveszélyes betegségeket - agyhártyagyulladást, vérmérgezést, tüdőgyulladást - okozhat.

A főigazgatótól megtudtuk, hogy csaknem minden negyedik, pneumococcus kiváltotta agyhártyagyulladásos apróság belehal a fertőzésbe, a túlélők pedig gyakorta maradandó károsodást - süketség, mozgászavar - szenvednek.

Az is előforudlhat, hogy a pneumococcus ugyan nem töri át a szervezet védelmi vonalát, s mégis betegséget okoz. Az orrgarat ugyanis anatómiai összeköttetésben van a középfüllel, a melléüregekkel, így oda közvetlenül eljuthat. A pneumococcus által okozott egyéb betegségek közül a leggyakoribb a középfülgyulladás.

Dr. Mészner Zsófia egyebek között azt is elmondta, hogy a pneumococcusos fertőzések gyakorisága, a szövődmények súlyossága, az antibiotikumos kezelésre a kórokozó ellenállóvá válása miatt létfontosságú a megelőzés, ami hatékonyan egyedül jelenleg a védőoltást jelenti.

Azokban az országokban, ahol a kicsiknek kifejlesztett védőoltást széles körben alkalmazzák, ott a súlyos-, életveszélyes pneumococcus fertőzések előfordulása 94 százalékkal csökkent, arról nem szólva, hogy ott középfülgyulladással is lényegesen kevesebb gyermeket kell kezelni. Egy egészséges 2 évesnél kisebb a családban vele együtt élő nagyszülőkre - különösen a 65 évesnél idősebbekre - a pneumococcus baktérium hordozóként veszélyt jelenthet. A korosabbaknál egyébként ez a kórokozó súlyos, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladáshoz vezethet.

A pneumococcus által okozott súlyos és életveszélyes betegségek: az agyhártyagyulladás, a vérmérgezés, és súlyos a tüdőgyulladás. Nem tudjuk miért, de a véráramba jutott pneumococcus gyakran az agyat borító agyhártyára jut, s annak a fertőzését okozza.
A véráramba bejutott baktériumok aztán a vérben tovább szaporodhatnak, mely állapotot vérmérgezésnek (szepszisnek) nevezünk. Sajnos erre a betegségre is jellemző, hogy gyorsan alakul ki és közvetlenül veszélyezteti az életet. Gyors kezelés nélkül e betegség halálos. A pneumococcus a véráramból a tüdőbe is eljuthat, itt a tüdő állományának a gyulladását okozhatja, melyet tüdőgyulladásnak nevezünk.

Hivatalos statisztikák szerint a védőoltás nemcsak a pneumococcus okozta betegségek megelőzésében játszik szerepet, hanem általa a betegség hordozók száma is jelentősen csökkenthet. A világ számos országban, a csecsemők a Nemzeti Oltási Programban a pneumococcus fertőzést megelőző védőoltást rutinszerűen megkapják. Sajnos nálunk ez a megelőzési mód még nem általános, s legfőképpen nem támogatott.

A védőoltásnak köszönhetően - minimum 70 százalékos biztonságot nyújt a vakcina - nemcsak a gyermekek körében, hanem a velük élő, oltásban nem részesült időseknél is jelentősen lecsökkent a pneumococcus okozta fertőzések száma.

Dr. Kádár Ferenc, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagjától megtudtuk, az egészségbiztosító az idősebbek pneumococcus fertőzés elleni vakcinálását - az úgynevezett poliszacharid típusút - 50 százalékban támogatja. Ez a védőoltás azonban a kisgyerekeknek nem adható. Részükre bár forgalomban van az úgynevezett konjugált típusú vakcina, de azt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még nem támogatja, tehát drága, így sokaknak korlátozott a széleskörű alkalmazása, pedig az új vakcinával már a csecsemők megbetegedése is kivédhető lehet. Alkalmazását a gyermekorvosok fontosnak tartják, de költségeit tényleg a szülőnek kell előteremteniük.

Legolvasottabb cikkeink