• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Gombócérzés és rekedtség is jelezhet golyvát

Egészségmagazin 2018.02.19 07:27 Forrás: Budai Endokrinközpont
Gombócérzés és rekedtség is jelezhet golyvát

A pillangóalakú szerv növekedése ugyanis gombócérzést, nyelési nehézséget és nyaki szorítást okozhat.

A pajzsmirigy megnagyobbodás a szerv alul-és túlműködésével is járhat, és gyakran igen kellemetlen tüneteket okoz. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa a golyva jellegzetes tüneteit ismerteti.

Növekedésnek indult parányi szerv
A nyak elülső részén elhelyezkedő, pillangó alakú pajzsmirigy mérete nőknél 18 cm3 míg a férfiaknál 25 cm3. Előfordulhat azonban, hogy különböző állapotok miatt a szerv növekedésnek indul, és akár a többszörösére is megnőhet, ami igen kellemetlen problémákat okozhat. A pajzsmirigy megnagyobbodás – strúma, golyva- leggyakoribb oka a jódhiány, de hátterében állhat Graves-Basedow kór, daganat, pajzsmirigy-gyulladás is. A pajzsmirigy megnagyobbodás lehet diffúz vagy csomós. Utóbbi esetben az egyszeres csomó daganatot is jelezhet.

Gombócérzés
A torokban lévő gombócérzés több betegség és állapot tünete is lehet (pl. torokgyulladás, stressz), ám ha látszólag semmilyen ok nem indokolja a panaszt, ráadásul, ha hosszabb ideje fennáll, úgy érdemes pajzsmirigy megnagyobbodásra gyanakodni. A nyak elülső oldalán lévő, pillangóalakú szerv növekedése ugyanis gombócérzést, nyelési nehézséget és nyaki szorítást okozhat.

Rekedt hang
A rekedt hang – valamint a mélyebb hangszín- szintén jelezheti a pajzsmirigy megnagyobbodást, ugyanis a méretes szerv nyomhatja a hangszalagokat. Természetesen a problémát sok minden más is okozhatja (pl. allergia, fertőzés, daganat), ám ha a családjában előfordult már pajzsmirigybetegség, illetve ha Önnél áll fenn a mirigy valamilyen zavara, úgy ultrahanggal érdemes megvizsgálni a szerv méretét és szerkezetét.

Köhögés
A száraz köhögés igen gyakori, mely elsősorban a hidegebb hónapokban, a fűtési szezonban jelentkezik. Azonban ha máskor is kínozza, ráadásul egyéb tünetek is kísérik, akkor fennáll a strúma gyanúja.

Kitapintható dudor a nyakon
Amennyiben a pajzsmirigy megnagyobbodása jelentősebb méreteket ölt, úgy a szerv kitapinthatóvá is válhat, sőt, az is előfordulhat, hogy szabad szemmel is láthatóvá válik. Természetesen ekkor is szükség van ultrahangos vizsgálatra (szükség esetén egyéb képalkotó vizsgálatra is), hogy ki lehessen zárni a rosszindulatúság jelenlétét.

Pajzsmirigy alul-vagy túlműködés
A strúma gyakran a pajzsmirigy hormontermelési zavaraival is együtt jár, így alul-és túlműködés is jelen lehet mellette. Éppen ezért, ha valaki ilyen problémával küzd, úgy célszerű a laborvizsgálatok mellett ultrahangos ellenőrzésen is részt vennie, ugyanis így pontos képet lehet kapni a mirigy nagyságáról és szerkezetéről, így az esetleges elváltozások nyomon követhetőek, illetve kezelhetőek- mondja Dr. Tar Attila.

Strúma kezelése
Normális laborparaméterekkel járó – jódhiányos – strúma esetén a kezelés első lépcsője a jód pótlása. További kezelési lehetőség a pajzsmirigy hormon szájon keresztüli gyógyszeres bevitele. Súlyosabb tüneteket okozó, jódra illetve pajzsmirigy hormonra nem reagáló, esetleg rákos elfajulást mutató strúma esetében műtétre lehet szükség.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink