• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Ha allergiás a szülő, a gyermek is az lesz?

Egészségmagazin 2017.10.29 15:39 Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Ha allergiás a szülő, a gyermek is az lesz?

A szülők allergiája esetén 50-80 százalékban a gyermekeiknek is lesznek valamilyen allergiás tünetei.

Az allergiás betegségek családi halmozódása nagyon gyakori. A statisztikák szerint a szülők allergiája esetén 50-80 százalékban a gyermekeiknek is lesznek valamilyen allergiás tünetei. Hogyan jelezhető előre, illetve hogyan kezelhető célzottabban, a családból hozott allergia? Erre a kérdésre ad választ dr. Ragó Zsuzsanna, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet kutatás-fejlesztési vezetője.

Nemcsak a gyermekeknek, hanem minden allergiás családtagnak javasolt a teljeskörű allergológiai szakorvosi kivizsgálás. Hiába régóta felismert és tudott a betegség, annak stádiumát (az állapot pontos meghatározását), a rizikók becslését és specifikusabb kezelések indítását a klasszikus allergiavizsgálatokat kiegészítő molekuláris allergiadiagnosztika segítheti. A vizsgálat ugyanis lényegesen pontosabb diagnózist eredményez, amellyel célzottabbá válhat az allergia kezelése.

Ez annyit jelent, hogy a beteg kórtörténete, valamint a vizsgálatok eredményeinek tükrében: légúti allergiákban a hagyományos tüneti gyógyszerek mellett/helyett célzottabban kezdhető el a gyógyulást segítő allergén immunterápia, a diéták meghatározása (az édesanyánál) pontosabbá válik, szigorúbbá tehető vagy enyhíthető. Az életveszélyes állapotok kockázata esetén (pl. súlyos ételallergiában) felírható az életmentő adrenalint tartalmazó autóinjektor.

Az allergiás betegségek (pl. szénanátha, allergiás asztma, ekcéma, ételallergia) kivizsgálása kiegészülhet táplálék intoleranciák (pl. laktóz érzékenység), glutén szenzitivitás kimutatásával és kezelésével. Ezt követően folyamatos ellenőrző vizsgálatokkal a betegek szoros nyomon követése következik, ahol figyelemmel kísérjük a változásokat - azaz a javuló, stagnáló vagy romló tendenciákat. A modern laboratóriumi módszereknek köszönhetően előre tudjuk jelezni a gyógyulás ütemét, a további rizikókat, és szükség esetén terápiamódosítást végzünk.

A kivizsgálási folyamat és a gondozás során nagyon fontos a jól működő orvos-beteg kapcsolat, ez pedig akkor alakulhat ki, ha az orvos segít abban, hogy a páciens megértse betegségének természetét, annak lefolyását, a vizsgálatok szükségességét, a gyógyulási esélyeket, az esetleges rizikókat, a veszélyes állapotok elhárításának folyamatát. A legkorszerűbb diagnosztikai és kezelési eljárásokkal együtt mindez hozzájárul a betegek állapotának, életminőségének gyorsabb javulásához, a mielőbbi tünetmentes állapot eléréséhez.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink