• Ónodi-Szűcs
  • Növekedési pályán van a mentőszolgálat

   Növekedési pályán van a mentőszolgálat

  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Hajhullás, kopaszság

Egészségmagazin 2007.10.09 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Dr. Veres Gábor

Az angol nyelvben még külön szó sincs a hajra, ami a szakorvos szerint testszőrzetünk része.

A szőrzet az emberi fajnál javarészt elvesztette biológiai jelentőségét, de van néhány kivétel:
1. A finom tapintás érzékelésében részt vesznek a szőrszálak receptorai. Próbáljuk ki: mozgassunk meg egyetlen szőrszálat az ujjunk hegyével.
2. A hajzat védi fejbőrünket a napfénytől és a hidegtől. Tekintsük meg egy világos bőrű, sapkát nem hordó, régóta kopasz ember fejbőrét: pigmentfoltokat és hámló plakkokat, esetleg kezdődő vagy manifeszt bőrrákot észlelhetünk.
3. Ami mindennél fontosabb: a kozmetikai szempont, mely szintén főleg fejünk szőrzetére, a hajra vonatkozik. A legkisebb változás a mennyiségben, színben, textúrában, eloszlásban aggodalmat kelt. Érthető: a társadalmi beilleszkedésben a kozmetikai problémák roppant zavaróak, így mentálhigiénés problémákat okoznak.

Leggyakoribb panasz a hajhullás, melyet effluviumnak nevezünk. Szinte minden embernél kialakul legalább életében egyszer. A jelentős hajvesztés eredménye a hajhiány, kopaszság (alopecia), mely lehet visszafordítható (reverzibilis), vagy maradandó (irreverzibilis). Feloszthatjuk továbbá diffúz (ritkulás) vagy körülírt (foltos) típusra.

A haj betegségei gyakran együtt járnak a testszőrzet, köröm vagy bőr betegségeivel, míg a fejbőr betegségei másodlagosan érinthetik a hajat.

A haj eltéréseit nagyon nehéz kezelni. Mivel hajunk csak kb. havi 1 cm-t nő, így bármely terápiás eredmény megítéléséhez több hónapra van szükség.

A továbbiakban a teljesség igénye nélkül felsoroljuk a leggyakoribb, hajhullással, kopaszsággal járó állapototokat.
A hajhiány okai:
• Genetikai
• Hormonális
• Gyógyszerek, vegyszerek
• Fertőzések: baktérium, gomba, vírus
• Stressz
• Trauma: hirtelen vagy tartós hajhúzás (szoros copf), sérülés, égés, vegyi ártalom
• Bőrbetegségek (alopecia areata, scleroderma, lupus, erythroderma stb.)
• Anyajegyek, daganatok

Gyakoribb típusok:
Androgén alopecia: A leggyakoribb, végleges hajvesztéssel járó forma. Szinte minden férfinál és nagyon sok nőnél egy bizonyos egyénileg változó életkoron túl kialakul. Oka: genetikai háttér, androgén (férfi) hormonok, életkor. Vagyis: genetikai fogékonyság alapján egy bizonyos életkorban egyes szőrtüszők férfihormon hatására elsorvadnak. Lokalizáció-függő: férfiakon a fejtetőn és a homlok két oldala fölött foltokban kihullik (férfias típusú), nőknél a fejtetőn diffúzan megritkul a haj (nőies típusú androgén alopecia). Súlyosabb tünetek várhatók, ha a rokonságban sok a kopasz férfi vagy főleg a ritka hajú idős nő.

Anagen (dystrophiás) effluvium: Kemoterápia, mérgezés, kis dózisú ionizáló sugárzás, éhezés hatására jelentkező hirtelen, diffúz, nagyfokú hajhullás. Általában reverzibilis.

Telogen effluvium: Elhúzódó, diffúz általában mérsékelt és reverzibilis hajvesztés. Okai: magas láz, fertőző betegség, sokk, műtéti és egyéb stressz, gyógyszer, daganatos betegség, autoimmun betegségek, vashiányos és egyéb vérszegénység, hormonális (szülés, fogamzásgátló, pajzsmirigy, petefészek, hypophysis, mellékvese). A fiziológiás újszülött kori effluvium is ide tartozik.

A fejbőrt ért fertőzések és traumák a mélységtől és fennállástól függően átmeneti vagy maradandó kopaszsággal járhatnak:
A fertőzésekre gennyhólyag vagy mély csomó, pörkök, pikkelyek, hámlás a jellemzők.
Traumák. Túl szoros konty, copf húzásos hajvesztést vált ki a hajzat szélein, pl. egyes népi hajviseletekben („Hesseni alopecia"). Túl erős fésülés, főleg göndör haj esetén csomós töredezést válthat ki.
Festék, tartós hullám, hajszőkítő, túl forró hajszárító hatására szintén letöredezhet haj. A vegyi anyagok allergiás gyulladást is okozhatnak a fejbőrön vagy annak szélén a homlokon, nyakon, fül mögött.
A buborékhajat extrém hőhatás, pl. túl forró hajszárító és a hajsütővas okozza. A hajszál egy pontban szinte „felforr", majd letöredezik.
A trichotillomániások saját maguknak húzgálják ki hajukat – akár észrevétlenül. Főleg gyermeklányoknál és serdülőkorú nőknél észleljük, hogy pszichés feszültségüket így vezetik le. Nem ritka állapot. A homlok fölötti részen és a halántéktájon különböző magasságú szálakból álló, ritka hajzat látható, a szőrtüsző nyílásokban olykor bevérzéssel.

Sok bőrbetegség jár hajtünettel
Nem hegesedő, sokszor visszafordítható az alopecia areata okozta kopaszság. Viszonylag rövid idő alatt egy vagy több kerek-ovális foltban a haj teljesen kihullik. Általában reverzibilis. Endokrin (pajzsmirigy, hypophysis) és allergiás alkatú (atopiás) betegeknél gyakoribb vagy rosszabb kórjóslatú.
A szőrtüszőgyulladásnak van olyan mély, krónikus formája, mely akár végleges foltos hajvesztéssel járhat.
Egyes autoimmun betegségeknél, pl. diszkoid lupusz (bőrfarkas) a járulékos szervek elpusztulnak, tartós kopaszság alakul ki, a bőrfelszín heges, sorvad.
Hirtelen kialakult kisfoltos kopaszság esetén szifilisz teszt elvégzése ajánlott.

A hajhullás kezelése
Mivel ennyi kóroki tényező van, nem javasoljuk a bőrgyógyászati vizsgálat nélküli terápiás próbálkozásokat. Általánosságban mondhatjuk: a kiváltó tényezők feltárása, az orvos és a páciens fokozott türelme szükséges az eredmény eléréséhez.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink