Egészségmagazin / Vissza a rovat főoldalára »

Hajhullás, kopaszság

Az angol nyelvben még külön szó sincs a hajra, ami a szakorvos szerint testszőrzetünk része.

A szőrzet az emberi fajnál javarészt elvesztette biológiai jelentőségét, de van néhány kivétel:
1. A finom tapintás érzékelésében részt vesznek a szőrszálak receptorai. Próbáljuk ki: mozgassunk meg egyetlen szőrszálat az ujjunk hegyével.
2. A hajzat védi fejbőrünket a napfénytől és a hidegtől. Tekintsük meg egy világos bőrű, sapkát nem hordó, régóta kopasz ember fejbőrét: pigmentfoltokat és hámló plakkokat, esetleg kezdődő vagy manifeszt bőrrákot észlelhetünk.
3. Ami mindennél fontosabb: a kozmetikai szempont, mely szintén főleg fejünk szőrzetére, a hajra vonatkozik. A legkisebb változás a mennyiségben, színben, textúrában, eloszlásban aggodalmat kelt. Érthető: a társadalmi beilleszkedésben a kozmetikai problémák roppant zavaróak, így mentálhigiénés problémákat okoznak.

Hirdetés

Leggyakoribb panasz a hajhullás, melyet effluviumnak nevezünk. Szinte minden embernél kialakul legalább életében egyszer. A jelentős hajvesztés eredménye a hajhiány, kopaszság (alopecia), mely lehet visszafordítható (reverzibilis), vagy maradandó (irreverzibilis). Feloszthatjuk továbbá diffúz (ritkulás) vagy körülírt (foltos) típusra.

A haj betegségei gyakran együtt járnak a testszőrzet, köröm vagy bőr betegségeivel, míg a fejbőr betegségei másodlagosan érinthetik a hajat.

A haj eltéréseit nagyon nehéz kezelni. Mivel hajunk csak kb. havi 1 cm-t nő, így bármely terápiás eredmény megítéléséhez több hónapra van szükség.

A továbbiakban a teljesség igénye nélkül felsoroljuk a leggyakoribb, hajhullással, kopaszsággal járó állapototokat.
A hajhiány okai:
• Genetikai
• Hormonális
• Gyógyszerek, vegyszerek
• Fertőzések: baktérium, gomba, vírus
• Stressz
• Trauma: hirtelen vagy tartós hajhúzás (szoros copf), sérülés, égés, vegyi ártalom
• Bőrbetegségek (alopecia areata, scleroderma, lupus, erythroderma stb.)
• Anyajegyek, daganatok

Gyakoribb típusok:
Androgén alopecia: A leggyakoribb, végleges hajvesztéssel járó forma. Szinte minden férfinál és nagyon sok nőnél egy bizonyos egyénileg változó életkoron túl kialakul. Oka: genetikai háttér, androgén (férfi) hormonok, életkor. Vagyis: genetikai fogékonyság alapján egy bizonyos életkorban egyes szőrtüszők férfihormon hatására elsorvadnak. Lokalizáció-függő: férfiakon a fejtetőn és a homlok két oldala fölött foltokban kihullik (férfias típusú), nőknél a fejtetőn diffúzan megritkul a haj (nőies típusú androgén alopecia). Súlyosabb tünetek várhatók, ha a rokonságban sok a kopasz férfi vagy főleg a ritka hajú idős nő.

Anagen (dystrophiás) effluvium: Kemoterápia, mérgezés, kis dózisú ionizáló sugárzás, éhezés hatására jelentkező hirtelen, diffúz, nagyfokú hajhullás. Általában reverzibilis.

Telogen effluvium: Elhúzódó, diffúz általában mérsékelt és reverzibilis hajvesztés. Okai: magas láz, fertőző betegség, sokk, műtéti és egyéb stressz, gyógyszer, daganatos betegség, autoimmun betegségek, vashiányos és egyéb vérszegénység, hormonális (szülés, fogamzásgátló, pajzsmirigy, petefészek, hypophysis, mellékvese). A fiziológiás újszülött kori effluvium is ide tartozik.

A fejbőrt ért fertőzések és traumák a mélységtől és fennállástól függően átmeneti vagy maradandó kopaszsággal járhatnak:
A fertőzésekre gennyhólyag vagy mély csomó, pörkök, pikkelyek, hámlás a jellemzők.
Traumák. Túl szoros konty, copf húzásos hajvesztést vált ki a hajzat szélein, pl. egyes népi hajviseletekben („Hesseni alopecia"). Túl erős fésülés, főleg göndör haj esetén csomós töredezést válthat ki.
Festék, tartós hullám, hajszőkítő, túl forró hajszárító hatására szintén letöredezhet haj. A vegyi anyagok allergiás gyulladást is okozhatnak a fejbőrön vagy annak szélén a homlokon, nyakon, fül mögött.
A buborékhajat extrém hőhatás, pl. túl forró hajszárító és a hajsütővas okozza. A hajszál egy pontban szinte „felforr", majd letöredezik.
A trichotillomániások saját maguknak húzgálják ki hajukat – akár észrevétlenül. Főleg gyermeklányoknál és serdülőkorú nőknél észleljük, hogy pszichés feszültségüket így vezetik le. Nem ritka állapot. A homlok fölötti részen és a halántéktájon különböző magasságú szálakból álló, ritka hajzat látható, a szőrtüsző nyílásokban olykor bevérzéssel.

Sok bőrbetegség jár hajtünettel
Nem hegesedő, sokszor visszafordítható az alopecia areata okozta kopaszság. Viszonylag rövid idő alatt egy vagy több kerek-ovális foltban a haj teljesen kihullik. Általában reverzibilis. Endokrin (pajzsmirigy, hypophysis) és allergiás alkatú (atopiás) betegeknél gyakoribb vagy rosszabb kórjóslatú.
A szőrtüszőgyulladásnak van olyan mély, krónikus formája, mely akár végleges foltos hajvesztéssel járhat.
Egyes autoimmun betegségeknél, pl. diszkoid lupusz (bőrfarkas) a járulékos szervek elpusztulnak, tartós kopaszság alakul ki, a bőrfelszín heges, sorvad.
Hirtelen kialakult kisfoltos kopaszság esetén szifilisz teszt elvégzése ajánlott.

A hajhullás kezelése
Mivel ennyi kóroki tényező van, nem javasoljuk a bőrgyógyászati vizsgálat nélküli terápiás próbálkozásokat. Általánosságban mondhatjuk: a kiváltó tényezők feltárása, az orvos és a páciens fokozott türelme szükséges az eredmény eléréséhez.

2007-10-09 :
Forrás: Weborvos - Dr. Veres Gábor

Javasolja e cikket ismerőseinek is a Google keresőben!

Tetszik a cikk?

Nyomtatás Cikk küldése e-mailben Hozzászólás a cikkhez
hirdetés
Ezt már olvasta?

Biztonságos Húsvéti Ünnepeket!

A körültekintő bevásárlás még nem elég, az ünnepnapokon is figyelni kell!

Lassított filmnek érzi magát? Menjen vérvételre!

Az állandó fáradtságot és gyengeséget sokan bagatellizálják, pedig az ok betegség is lehet.

Kompressziós zokni? Nyomás!

Egyre gyakrabban látni futókon térdzoknit, mintha a 80-as évek divatja szerint öltöznének.

Alkohol nélkül, kevés kalóriával

Karcsú vonalak megtartása sörrel?

A Sopronival ez sem lehetetlen, ha figyelsz a kalóriabevitelre.

hirdetés
hirdetés